Pandemia putea fi oprită! Și încă se poate... Să nu mai stăm după guverne și politicieni!

Un gest simplu ar fi putut preveni pandemia care a îndoliat planeta și a îngenunchiat economia. Și, ce e îmbucurător, depinde foarte puțin de deciziile politice...

Dacă ești confuz cu privire la purtarea măștii, stai liniștit, nu ești singurul. COVID-19 este o boală nouă, despre care învățăm din mers, în fiecare zi. Confuzia vine din faptul că măștile au două funcții: să-l protejeze pe cel care o poartă și să îi protejeze pe ceilalți.

Protecție pentru purtător? Complicat!

Protejarea purtătorului e un lucru complicar: e nevoie de măști profesionale, cu filtru sau densitate mare a materialului, care să se potrivească perfect pe fața purtătorului și să fie așezată cu grijă pe față.

Dar nu asta este principala menire a măștii, ci protejarea celorlalți. E vorba de un efort comun, în care dacă fiecare persoană poartă mască, transmiterea noului coronavirus chinezesc este restrânsă semnificativ, poate până la dispariția completă.

Și, dacă transmiterea este redusă chiar și cu puțin, numărul de decese se reduce exponențial. Din fericire, explică specialiștii, blocarea transmiterii dinspre sursă spre exterior este un lucru destul de ușor. E destul ca toată lumea să poarte o mască.

Cum se transmite SARS-CoV-2 și la ce e bună masca

Din ce se știe până acum, principala cale de trasmitere a coronavirusului o reprezintă picăturile de secreții din căile respiratorii, așa-numitele picături „Pflugge”, care pur și simplu sar din gura și nasul nostru atunci când tușim sau strănutăm. 

O parte dintre aceste picături se evaporă rapid și devin astfel „aerosoli”, adică particule atât de mici încât nu mai sunt afectate de atracția gravitațională și plutesc libere prin aer, putând fi inhalate de oricine se află în apropiere. Iar inhalarea acestor particule este extrem de greu de prevenit, mai ales în aglomerație și în spații închise.

Doar că aceasta e o problemă mai ales pentru personalul medical, care este nevoit să interacționeze timp îndelungat cu pacienții infectați pe care îi tratează sau intubează. Iar pentru aceștia există acele măști profesionale, cu filtru, din clasa celor numite FPP, cea mai eficientă fiind FPP3, ce filtrează 99% dintre particulele de peste 6μm (micrometri sau 10−6 m).

De alfel, marea majoritate a studiilor despre măști vizează exact protecția personalului medical, și mai puțin oamenii care nu interacționează cu bolnavi.

Pandemia poate fi oprită!

Dar dincolo de felul în care purtătorul se poate infecta, mult mai importantă este felul în care cel deja infectat, mai ales dacă este asimptomatic, transmite virusul. Aici există puține studii științifice, însă controlul acestui aspect - numit tehnic „control la sursă” - este crucial pentru oprirea transmiterii de la om la om a virusului.

Evident, controlul transmiterii la nivelul întregii societăți este extrem de important într-o pandemie ca cea pe care o traversăm acum. Din nefericire, multe articole de presă, dar chiar și cele din jurnalele de specialitate, păstrează confuzia dintre barierele de intrare a virusului în organism și cele de ieșire spre mediu din organismele infectate.

Vestea bună este că prevenirea transmiterii către alții a virusului ucigaș este relativ simplă. Este evident mai simplu să oprești direct aspersorul decât să încerci să captezi toți stropii de apă aruncați în aer de dispozitivul pentru irigații.

Soluția ignorată multă vreme e banală

Iar aici studii serioase arată că până și o banală mască dintr-o bucată de bumbac reduce dramatic numărul de particule ce conțin virusul cu până la 90%. O astfel de reducere a particulelor patogene emise de un infectat are două mai beneficii: un număr mai mic de particule crește șansa de evitare a infectării, pe de o parte, iar pe de altă parte o expunere la un număr mic de agenți patogeni crește șansa de a face o formă ușoară a bolii COVID-19.

Această maladie este greu de controlat mai ales din cauză că virusul poate fi transmis înainte ca cel infectat să fi manifestat cel mai mic simptom. Studii științifice recente au arătat că jumătate dintre pacienți au fost infectați de persoane care nici măcar nu tușeau sau strănutau. Și mulți oameni nu au de unde să știe că reprezintă un pericol pentru alții, cu imunitatea la pământ sau deja bolnavi, care ar putea să moară.

Închipuiți-vă că pandemia de coronavirus este un foc ce se întinde în orașele noastre. Focul pornește de la aproape orice gest al celor infectați: vorbire, tuse, strănut. Pe primul loc e strănutul, care aruncă particulele infectate la cea mai mare distanță, apoi tusea și, în fine, vorbirea normală.

Aceste particule, odată inhalate de alții, vor fi apoi răspândite mai departe. Și asta se petrece în timp foarte scurt, și cel mai adesea fără ca cei care au primit și dat mai departe virusul să fi avut simptome ale bolii. Dar SARS-CoV-2 poate ajunge la oameni deja bolnavi, pe care să-i ucidă.

Când cei infectați dezvoltă boala COVID-19, oamenii cheamă medicii. Dar abia aceștia, precum pompierii care trebuie să intre în flăcări, au nevoie de costume și echipamente speciale. Până la acest moment, e nevoie doar ca oamenii obișnuiți să nu amplifice incendiul.

Dacă putem face ca particulele pe care le emitem în mod normal să nu ajungă la alții, mult mai puțini oameni s-ar îmbolnăvi. Iar măștile ajută exact la asta. Și, pentru că nu știm cine e bolnav și cine nu, cea mai sigură soluție e ca toți să poarte mască.

Putem face singuri mai mult decât autoritățile. Cu condiția să facem toți!

Astfel, dacă limităm transmiterea purtând mască, fiecare dintre noi riscă mult mai puțin să ajungă infectat, nu pentru că masca l-ar proteja pe el de alții, ci pentru că i-a protejat pe toți de toți. „Masca mea te protejează pe tine, masca ta mă protejează pe mine” - acesta ar fi sloganul. În plus, medicii și spitalele nu ar mai fi supraaglomerate. Ceea ce ar însemna servicii mai bune pentru cei bolnavi.

Revista The Atlantic a convocat o echipă interdisciplinară formată din 19 specialiști, iar aceștia au analizat cu modele matematice rezultatele purtării măștii în public. Experimentul s-a soldat cu un studiu științific (poate fi consultat aici și aici).

Orice boală infecțioasă are o anume rată de răspândire „R”; când aceasta este 1 înseamnă că, în medie, fiecare purtător al patogenului îl transmite unei alte persoane. „Gripa spaniolă” din 1918 a avut R=1,8, adică fiecare purtător a infectat, în medie, aproape două persoane. Ei bine, în lipsa măsurilor de sitanțare socială, rata de răspândire la SARS-CoV-2 este enormă, comparativ, adică cel puțin 2,4.

O epidemie se oprește când rata de transmitere este sub 1, iar cu cât e mai jos sub 1, cu atât mai repede dispare.

Eficiența purtării demăști depinde de trei factori:

- rata de răspândire a virusului;

- eficacitatea măștii asupra răspândirii virusului și

- procentul de persoane care poartă masca.

Din graficul de  mai jos se vede cum, în cazul COVID-19, dacă majoritatea oamenilor poartă mască, „R” scade sub 1, adică scăpăm de pandemie!

(sursa graficului)

Mai precis, dacă 80% din populație poartă o mască ce are o rată de eficiență de 60% - ceea ce e foarte ușor de obținut din aproape orice fel de material textil sau din haine obișnuite - rata de reproducere a virusului scade sub 1. Ceea ce este suficient pentru a bloca răspândirea virusului.

Poveștile de succes: Hong Kong, Taiwan, Cehia

Și multe țări de pe glob au o rată de peste 80% din populație care, în publică, umblă cu mască, printre care și Hong Kong, unde cumpărătorilor li se cere să poarte mască pentru a intra în magazine. Există, de asemenea, peste 30 de țări în lume în care purtarea măștii este cerută prin lege, precum Israel, Cehia sau Singapore. Dacă la purtarea măștii se adaugă păstrarea unei distanțe de siguranță, măsura este și mai eficientă.

Și, în timp ce masca textilă este suficientă pentru a-i proteja pe alții, se poate decide ca persoanele cu imunitatea compromisă sau din alte grupe de risc să poarte măști cu filtru, pentru a fi mai protejați. Aici e nevoie de un avertisment: unele astfel de măști au o valvă de ieșire fără filtru, care ar trebui acoperită pentru ca purtătorii acesteia să nu-i infecteze pe alții.

Impunerea utilizării comunitare a măștii este o sursă de „bine public”, mai spun realizatorii studiului, întrucât fiecare contribuie la oprirea răspândirii virusului, și evident că fiecare beneficiază de oprirea pandemiei. E la fel cu filtrele de particule pentru mașini sau fabrici: cu cât mai multă lume le are, cu atât toți respiră un aer mai curat.

De exemplu în Hong Kong, țară care impune purtarea măștii în public, există doar 4 morți confirmate (rată de 0,5 decese/milion de locuitori), în ciuda densității enorme a populației și a apropierii de epicentru pandemiei, Wuhan.

Autoritățile sanitare din Hong Kong pun acest succes exact pe seama purtării măștilor, mai ales că gradul de conformare voluntară este de aproape 100%. La fel în Taiwan, țară care și-a crescut foarte tare producția de măști, pentru a fi distribuite populației, purtarea fiind obligatorie în transportul în comun și recomandată în orice spațiu public. Dar recomandarea este urmată de aproape toată lumea!

În plus, Taiwanul nu și-a oprit economia, iar școlile funcționează. Și totuși, Taiwanul are doar 6 morți...

Cehia, însă, măștile nu au fost obligatorii de la început; dar după o campanie a guvernului începută pe 18 martie, ele au devenit omniprezente. Iar rezultatele se văd în statistici: o scădere a numărului de cazuri noi de la circa 250 pe zi la sub 120 de cazuri noi zilnic!

Sigur, nu putem ști cu certitudine în ce măsură aceste succese se datorează purtării măștilor, dar știm sigur că unde masca a devenit obligatorie, numărul de cazuri și de decese a scăzut în câteva săptămâni.

Știm, de asemenea, că descoperirea și distribuirea unui vaccin ar putea durea până la câțiva ani, așa că până atunci trebuie să găsim mijloace prin care să ne menținem societățile funcționale și în siguranță. Guvernele pot face mai mult: testele să fie larg accesibile, să finanțeze cercetări pentru tratamente și vaccinuri, să asigure spitalelor tot ce au nevoie.

Dar noi, oamenii de rând, nu suntem fără putere; dimpotrivă, putem face chiar foarte mult pentru a ne fi mai bine: alături de respectarea distanțării sociale, purtarea de măști ar putea opri pandemia!