#Panama Papers. FIUL unui ofiţer NAZIST asociat în firma din PANAMA prin care spălau bani PUTIN şi alţi evazionişti ai planetei
- Dodo Romniceanu
- 4 aprilie 2016, 15:42
În centrul scandalului planetar botezat de presă #Panama Papers se află firma de avocatură Mossack Fonseca, înființată în 1977 de avocații Jürgen Mossack şi Ramón Fonseca. Mossack Fonseca, al patrulea cel mai mare furnizor de servicii offshore din lume, ajută bogații lumii să-și ascundă averile iar Daily Mail dezvăluie că unul din proprietarii firmei - Jürgen Mossack - este fiul unui ofiţer nazist care a scăpat basma curată, după cel de-al Doilea Război Mondial, şi a ajuns să lucreze CIA.
Publicația britanică scrie că Erhard Mossack, tatăl avocatului născut în Bavaria, dar stabilit în Panama, a fost ofițer nazist în temuta unitate “Cap de Mort (SS-Totenkopfverbände) », renumită în special pentru fanatismul şi brutalitatea cu care acţiona în lagărele de concentrare din timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Dezvăluirea îi aparţine lui Horst Mossack, fratele vitreg al controversatului avocat din Panama, care a vorbit despre « şocul şi uluirea » avute atunci când a aflat cu ce ocupă Jürgen Mossack, pe care nu l-a mai întâlni de aproape 60 de ani
Atât Horst Mossack, cât şi Jürgen Mossack au crescut împreună până la un moment dat, în casa aceluiaşi nazist care, după război, a scăpat nepedepsit şi s-a alăturat apoi americanilor într-o misiune de spionaj în Cuba.
Horst spune că deşi poartă numele nazistului Mossack, în realitate nu ar fi fiul natural al acestuia. Mama sa l-a născut fără să fie căsătorită iar câţiva ani mai s-a căsătorit cu Erhard Mossack care a acceptat să-i adopte copilul.
“Veştile din Panama sunt şocante, uluitoare, cutremurătoare, dar nu mă simt ruşinat pentru că, în realitate, nu mai am nicio legătură cu el. Nu am luat niciodată legătura…era doar un copil când a plecat cu tatăl lui în Panama şi aproape că nu-mi mai amintesc mare lucru despre el. Auzisem la un moment dat că locuieşte la Londra. Ştiu că mai are un frate Peter şi o soră Marion în Germania ”, spune Horst Mossack.
Jürgen Mossack, asociat în firma Mossack Fonseca din PANAMA
“Sueddeutsche Zeitung” din Munich, una din publicaţiile globale asociate în demascarea activităţilor firmei de avocatură din Panama, confirmă, de asemenea, informaţia potrivit căreia tată lui Jürgen Mossack a făcut parte din unitatea SS Cap de Mort (SS-Totenkopfverbände). Erhard Mossack ar fi fost capturat în 1948 de către americani în Munchen. Daily Mail mai scrie că în arhivele Statelor Unite s-ar afla documente care indică faptul că nazistul s-a angajat să devină informator al guvernului american, care ulterior l-a trimis să spioneze în Cuba.
Deschisă în 1977, Mossack Fonseca este o firmă de avocatură ale cărei servicii includ înfiinţarea de companii - în jurisdicţii offshore precum Insulele Virgine, Cipru sau Elveţia - şi administrarea lor pentru o taxă anuală. Aflată în Panama, firma are o reţea globală de 600 de angajaţi care lucrează în 42 de ţări şi francize care acţionează independent în toată lumea. Compania a reprezentat peste 300.000 de firme, peste jumătate dintre ele înregistrate în paradisuri fiscale.
În ceea ce priveşte scurgerea de informaţii, aceasta este una dintre cele mai mari din istorie, depăşind ca dimensiuni cazul WikiLeaks din 2013. Este vorba despre 11,5 milioane de documente şi 2,6 terabiţi de informaţii obţinute din baza de date internă a firmei Mossack Fonseca.
Cele 11,5 milioane de documente confidenţiale ale companiei din perioada 1977-2015, scurse către presă de o sursă misterioasă, arată că aceasta a înfiinţat 214.000 de companii offshore implicate în operaţiuni financiare din peste 200 de ţări şi teritorii din toată lumea. Totul, pentru a-i ajuta pe mai marii lumii să-şi ascundă averile, iar în unele cazuri chiar să spele bani.
Scandalul a fost dezvăluit printr-o uriaşă anchetă jurnalistică desfăşurată timp de un an în cel mai mare secret. Peste 100 de instituţii de presă din toată lumea au primit şi analizat 11,5 milioane de documente. În baza de date a firmei Mossack Fonseca apar şi numele mai multor afacerişti români. Printre aceştia, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vîntu, Vasile Frank Timiș şi Corneliu Iacobov.
Firma de avocatură Mossack Fonseca a catalogat publicarea acestor documente confidenţiale drept o infracţiune şi un atac împotriva statului Panama. Guvernul acestei ţări a dat asigurări că va coopera cu justiţia, în cazul deschiderii unei proceduri judiciare. Modul în care au fost făcute publice documentele nu este clar deocamdată. Ele au fost obţinute de cotidianul german Süddeutsche Zeitung, iar Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie le-a împărţit publicaţiilor membre.