Unul dintre cei mai fideli aliați ai Statelor Unite în Orientul Mijlociu. Iordania, a semnat un acord cu Rusia. Washingtonul nici nu vrea să audă de o colaborare cu Moscova în Siria.
După Israel, un alt vecin al Siriei și aliat al americanilor a decis să-și coordoneze operațiunile militare cu forțele Rusiei dincolo de frontiera sa nordică.
Anunțul a fost făcut vineri de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea cu omologul său iordanian, Nasser Judeh. După modelul colaborării dintre armatele israeliană și rusă, a fost stabilit un „mecanism de coordonare” între Moscova și Amman, în ceea ce privește sudul Siriei, zonă situată la nordul frontierei Iordaniei, iar centrul de coordonare va fi amplasat în capitala regatului hașemit.
Chiar dacă Iordania este unul dintre aliații fideli ai Statelor Unite și participă la coaliția internațională condusă de Washington împotriva ISIS, anunțul este surprinzător doar pe jumătate, apreciază observatorii internaționali.
O apropiere între cele două țări devenise previzibilă după ce regele Abdallah al II-lea a mers la Moscova și Putin i-a prezentat în linii mari planul colaborării.
De la începutul ofensivei ruse în Siria, regatul hașemit s-a arătat, ca și Israelul, extrem de discret. Ammanul a înghețat activitățile MOC (Military Operation Center) în favoarea rebelilor sirieni, al cărui sediu se află pe teritoriul său.
Sâmbătă dimineața, armata siriană și aliații săi au anunțat chiar că au câștigat teren împotriva rebelilor în regiunea Qunetra, la frontiera dintre Iordania, Israel și Siria.
Un responsabil al opoziției siriene din exil a declarat pentru Le Figaro:
„Le-am dat rușilor o listă cu grupările rebele care nu trebuie lovite.”
Oficial, Statele Unite nu sunt nemulțumite de coordonarea ruso-iordaniană. Secretarul de stat american John Kerry a și declarat acest lucru la sfârșitul întâlnirii cvadripartite de vineri de la Viena, cu Lavrov și cu omologii saudit și turc.
Totuși, Iordania, asaltată de valul de refugiați, este prea puțin încântate de felul în care decurge colaborarea sa cu Occidentul. Ammanul cere un sprijin mai mare, inclusiv financiar, pentru a-i putea găzdui pe cei peste un milion de refugiați sirieni de pe teritoriul său.
De asemenea, de luni de zile, Iordania cere de la aliații americani ajutor în materie de „supraveghere, informații și recunoaștere aeriană”, pe care nu l-au primit nici până azi.
Ammanul, care are unul dintre cele mai importante contingente de jihadiști care luptă alături de ISIS, se teme de revenirea acestora acasă. Chiar dacă nu o recunoaște deschis, Iordania este încântată să vadă cum ISIS, Al-Qaida, Al-Nosra și alte grupări salafiste sunt vizate de loviturile Moscovei.
Acum câteva săptămâni, fiul unui deputat de la Amman a comis un atentat sinucigaș în Iordania, în numele ISIS.
Apropiindu-se de Rusia, Iordania dă dovadă de spirit real-politik. Fragilul regat, în care acționează o puternică rețea jihadistă, este ultimul bastion între ISIS și Israel.
Regele Abdallah se teme de o prăbușire brutală a regimului Assad, deși oficial legăturile cu acesta sunt de mult timp întrerupte. Mai puțin cele dintre serviciile de informații.