Palestina a devenit membru cu drepturi depline al UNESCO. SUA taie fondurile organizaţiei
- Luciana Pop
- 31 octombrie 2011, 20:29
Palestina a devenit astăzi membru cu drepturi depline al UNESCO, după un vot organizat în afara conferinţei generale de această agenţie a Naţiunilor Unite pentru educaţie, ştiinţă şi cultură.
UPDATE 2. Statele Unite au anunţat că, în urma deciziei de a primi Palestina ca membru cu drepturi depline al UNESCO, au sistat alocarea de fonduri pentru această organizaţie. "Trebuia să dăm, în luna noiembrie, UNESCO, suma de 60 de milioane de dolari, dar nu o vom face", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland. UPDATE 1. Ministerul de Externe de la Ierusalim a afirmat că Israelul respinge decizia Adunării Generale a UNESCO privind acceptarea Palestinei ca membru deplin al organizaţiei. În acelaşi timp, Israelul avertizează că va reconsidera colaborarea sa cu UNESCO. "Este o manveră palestiniană unilaterală care nu va aduce nicio schimbare, dar ar putea afecta pe viitor posibilitatea ajungerii la un acord de pace", susţine ministerul de Externe israelian. Franţa a anunţat că a votat în favoarea acestei aderări, alături de Rusia, China, India, Brazilia şi Africa de Sud. Împotrivă s-au pronunţat SUA, Canada şi Germania. Până în prezent, Autoritatea palestiniană a beneficiat de statutul de observator, relatează "Le Figaro".
Statele Unite au ameninţat că în cazul unui vot pozitiv, îşi vor suspenda contribuţia financiară către agenţia ONU, reducând astfel bugetul total cu 22%. Dintre cele 174 de state care şi-au exprimat votul, 107 au fost în favoarea aderării, 14 s-au opus, iar peste 40 s-au abţinut, potrivit BBC. "Primirea Palestinei ca membru cu drepturi depline va ridica numărul statelor membre ale UNESCO la 195", a precizat UNESCO într-un comunicat, imediat după vot. Reprezentantul Israelului a declarat, după vot, că decizia luată astăzi "este o tragedie pentru UNESCO" şi "un mare deserviciu adus dreptului internaţional", potrivit CNN. UNESCO "a adoptat acum versiunea Science Fiction a realităţii, prin admiterea unui stat non existent la organizaţia de ştiinţă", a precizat reprezentantul Israelului. De asemenea, reprezentantul SUA a subliniat că Statele Unite "nu pot accepta o admitere prematură" a Palestinei la această organizaţie.
Votul de azi vine după ce, luna trecută, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a remis ONU o cerere pentru recunoaşterea statului palestinian.