Craiova, oraşul de unde izvorăsc nenorocirile

PALERMO DE ROMÂNIA-ORAȘUL BLESTEMAT. Paradox: craiovenii excelează atât la actorie, balet, învăţământ şi sport, cât şi la fărădelegi, scandaluri, crime, fraude şi corupţie.

Craiova, această copie parcă fidelă a Palermo-ului sicilian în România, este un oraş al extremelor. Pe de o parte are un teatru premiat internaţional, o balerină care surprinde lumea, o filarmonică nelipsită de pe scenele europene, al doilea colegiu din ţară, din punct de vedere al mediilor mari de admitere şi de bacalaureat. Pe de alta - pare raiul fărădelegilor, unde ţiganii se răscoală, şefii de Poliţie sunt mână în mână cu interlopii, care nu contenesc în a se împuşca, copiii de bani gata îşi fac de cap, "graţie" indulgenţei autorităţilor, iar primarul, deşi arestat şi judecat pentru corupţie, se bucură, culmea ironiei, de încrederea a peste 60% dintre concitadini.

Craiova mai are ceva unic: echipa de fotbal, "campioană a unei mari iubiri", prima formaţie românească ce s-a calificat în semifinalele unei competiţii europene, care încă strânge zeci de mii de spectatori la orice meci de pe "Oblemenco", dar care, din păcate, se află, la un pas de a fi dezafiliată de Federaţia lui Mircea Sandu. Explicaţia, pentru toate acestea, s-ar putea regăsi în "Cântec pentru Oltenia" al lui Adrian Păunescu, altminteri oltean prin "înfiere": "Un rost ne-a dat măicuţa noastră, dulcea/Sa fim dintre români cei mai fierbinţi!".

Talente constant premiate

Craiova are şi o faţă mai puţin văzută, iar unii dintre locuitorii ei excelează şi la altceva decât la a mânui bâta, şişul sau pistolul. Printre ei, actorii. Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova a adunat, în ultimii ani, mai multe premii – atât naţionale, cât şi internaţionale – decât sunt locuri în sala de spectacol.

Balerina Lucia Ghivercea a câştigat, la rându-i, mai tot ce se putea. La 11 ani s-a clasat pe locul I la secţiunea Dans Contemporan, din cadrul "Dance World Cup 2011", desfăşurată la Disneyland Paris. A urcat pe scenă la şase ani, pentru ca, la opt, să ajungă şi pe podium, la două secţiuni diferite, la Consursul Internaţional de Balet din Germania. În 2009, a câştigat Premiul Special al Juriului şi cel al Studioului Buratino, la Festivalul Internaţional de Balet din Bulgaria, dar şi un premiu II şi alte două locuri IV, la Campionatul Mondial de Balet de la New Jersey. Filarmonica Oltenia Craiova excelează, la rându-i, fiind invitată în Italia pentru a cânta alături de faimoasa soprană Katia Ricciarelli. A participat la numeroase festivaluri internaţionale în Germania, Franţa, Italia. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/Fp29FCTKnS8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

INTERLOPII

Răscoala ţiganilor din Faţa Luncii

Ţiganii din vestitul cartier Faţa Luncii şi "inima" lui, Hanul Roşu, au ajuns şi ei celebri în septembrie 2003, când s-au răsculat şi bătut cu mascaţii. Aceştia s-au văzut nevoiţi să instituie baraje şi să tragă cu pistoale şi puşti de calibrul 9 mm, cu gloanţe de cauciuc, pentru a stopa devastarea oraşului de către sutele de ţigani mânioşi. Motivul revoltei: eternele conflicte cu interlopii Craiovei, grupaţi în două tabere, "Frăţia" şi "Mândria", coordonate de personaje precum "Gigioc", "Caiac" (între timp împuşcat mortal), "Cimino", Roşianu, Erico etc.. Cele două grupări nu s-au războit, de-a lungul timpului, numai cu ţiganii, ci şi între ele. Rezultatul: nenumărate incidente, pe străzile, în barurile şi cluburile din Craiova, din timpul cărora nu au lipsit armele de foc. Interlopii au fost arestaţi în repetate rânduri, în frunte cu liderul Gigi Vadik Zavera, zis "Gigioc", însă au fost, de fiecare dată, eliberaţi. Mai nou, sunt oameni de afaceri, au o firmă de pază şi protecţie.

Moartea lui Caiac

Poate cel mai răsunător conflict armate a fost acela soldat cu moartea lui Mihai Pîrvu, zis "Caiac", fost campion de box, prieten bun al afaceristului Doru Petrescu, zis Doru Măgaru’. Acesta a fost împuşcat mortal, în august 2008, în faţa blocului în care locuia, situat într-o zonă centrală, de Cătălin Mavrichie. Incidentul a survenit unei partide de poker, în urma căreia Mavrichie pierduse 50.000 de euro. Presa a speculat că interlopii şi-au permis, ani la rând, să-şi facă de cap, "graţie" relaţiilor apropiate pe care le aveau cu diverşi şefi din Poliţie, printre care şi colonelul Gheorghe Bică, fost şef al Crimei Organizate, dar, în acelaşi timp, şi naş al lui Dinel Staicu, mai nou Nuţu (încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce a reuşit să fugă în Ungaria, în încercarea de a nu executa şapte ani de închisoare).

Afacerea TVA

Un alt fost şef de Poliţie apropiat de aşa-zişii oameni de afaceri, sub oblăduirea căruia statul a fost prejudiciat cu mii de miliarde, reprezentând rambursări ilegale de TVA, a fost chestorul Constantin Codiţă. De altfel, acesta a şi părăsit Ministerul de Interne, în 2005, după ce presa a dezvăluit legăturile sale cu Genică Boerică. Printre prietenii acestuia s-au mai numărat generalul DIE în rezervă Ristea Priboi sau fostul şef de la Spălarea Banilor, Nicolae Melinescu. Dintre TVA-işti a mai făcut parte Ionel Samir Sprânceană, la vremea aceea soţ al judecătoarei Camelia Sprânceană, atunci magistrat al Curţii de Apel Craiova, în prezent al celei din Bucureşti.

NOTA 10

Elevi de olimpiade internaţionale

Elevii Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti" din Craiova “se calcă pe picioare" la olimpiade, fie ele naţionale sau chiar internaţionale. Au luat 13 premii, în anul şcolar 2010 – 2011, la olimpiade internaţionale. Sunt pe locul doi, pe ţară, din punct de vedere al mediei de admitere, care, la secţia bilingvă de matematică- fizică, a fost de minimum 9,86. Au promovat examenul de bacalaureat în proporţie de 99,61%. Doi dintre elevi au luat 10 la bacalaureat, alţi patru – 9,9. De altfel, 10 elevi doljeni au obţinut nota 10 la Bac-ul din acest an, în condiţiile în care au fost 65 de astfel de note în toată ţara. Doljul s-a clasat, astfel, pe locul unu, pe ţară, în privinţa notelor de 10 obţinute la bacalaureat. 10 s-a mai luat, pe lângă "Fraţii Buzeşti", la Colegiile Naţionale "Carol I" şi "Elena Cuza".

COPILĂRIE CU SCANDAL

Beizadele celebre în România

Nu toţi adolescenţii din Craiova excelează, însă, la rezultate deosebite în învăţământ. Alţii au devenit celebri pentru simpla calitate de a fi “copiii lu’tata", drept pentru care şi-au permis să sfideze, constant, autorităţile statului. Fraţii Răducănoiu – Alina şi Costi – copiii prefectului de atunci al Doljului, au ţinut, la sfârşitul anilor ’90, prima pagină a ziarelor din România. Bătăile şi scandalurile nu conteneau.

Ei au crescut, însă “sportul" nu a dispărut, iar “trofeul" a fost preluat de o altă beizadea: Iustin Covei, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Craiova şi nepotul unui procuror din cadrul Parchetului aferent aceleiaşi instanţe. A comis nenumărate accidente rutiere, ba fără permis de conducere, ba băut, ba în ambele situaţii. A lovit până şi o maşină a Poliţiei, a fugit de mai multe ori de la locul accidentelor. Într-un final a fost reţinut, dar apoi eliberat. Astfel că a continuat să bată şi tâlhărească ba taximetrişti, ba pensionari. Şi-a înjunghiat până şi iubita, care ulterior şi-a retras plângerea. A fost iar arestat pentru fraude bancare, prin falsificarea de card-uri şi a stat luni de zile în spatele gratiilor. A doua zi după ce a ieşit din arest, a fost prins, din nou, de Poliţie, fără permis de conducere. SUSȚINERE. Judecătorul Covei (dreapta) venit să-și apere fiul, în urma unui scandal IRONIC

Primarul acuzat de corupţie, iubit de concitadini

Context în care, faptul că primarul arestat (şi eliberat) al Craiovei, Antonie Solomon, încă beneficiază de cel puţin 60% din încrederea concitadinilor poate, pe de o parte, să surprindă, dar, pe de alta, culmea ironiei, să pară absolut normal. Edilul a primit dreptul de a părăsi localitatea abia zilele trecute. După ce a stat, anul trecut, şase luni, în arest preventiv, din martie până în septembrie. Nu are însă voie să părăsească ţara. Este anchetat pentru fapte de corupţie în exercitarea funcţiei de primar. Motiv pentru care nu are voie nici să ia legătură cu subalternii martori în dosar. Cu toate acestea, vrea să revină în funcţia de primar. Şi ar putea reuşi. Mai vrea să candideze şi pentru un nou mandat, în 2012. A anunţat public faptul că o va face din partea UNPR. Iar cele mai pesimiste, pentru el, dintre sondaje îl creditează cu 55%, în vreme ce acelea optimiste – chiar cu 75%.

"Toţi fură..."

Logica tipic oltenească, după care Solomon încă se bucură de încrederea craiovenilor: "Toţi fură, dar măcar acest primar a mai şi făcut câte ceva pentru oraş". A făcut fântâni publice muzicale ca la Barcelona şi a reabilitat şoselele importante ale oraşului. Dar la preţuri contestate vehement de contracandidaţii săi, însă în zadar, din moment ce niciunul dintre aceştia nu trece de 10% intenţie de vot.

Concret, Antonie Solomon este acuzat că a primit şpagă de la finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, pentru a aproba înfiinţarea unei linii speciale de autobuz, care să meargă până la supermarket-ul deschis de piteştean la marginea Craiovei. Şpaga de la Penescu era de 50.000 de euro, însă la percheziţia efectuată la domiciliul lui Solomon s-au găsit 200.000 de euro.

ETICHETA

"Don Costel", demnitarul interlop

Un alt caz răsunător a fost cel al lui Costel Iancu, numit subsecretar de stat, în funcţia de director general al Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) din cadrul Ministerului Agriculturii, deşi era urmărit penal pentru infracţiuni de crimă organizată şi răpire.

Dezvăluirile au fost făcute, în exclusivitate, chiar de către "Evenimentul Zilei" şi au ţinut prima pagina în presa scrisă, dar şi prima ştire în jurnalele TV, zile la rând.

Anchetele jurnalistice au scos la iveală faptul că "Don Costel" obişnuia să dezbrace oameni, să-i lege în lanţuri şi să-i oblige să poarte pancarte inscripţionate cu mesaje gen: "Sunt o zdreanţă! Nu faceţi ca mine, am făcut o greşeală cu Don Costel".

Fotografiile au fost făcute chiar de către Costel Iancu, care le-a păstrat pentru a le arăta, acelora care-l supărau, ce riscă. Procurorii DIICOT le-au descoperit în urma unei percheziţii. Anchetatorii l-au acuzat pe Costel Iancu de comandarea şi sau participarea la mai multe răpiri, împreună cu mai mulţi complici. Tribunalul Dolj l-a găsit, însă, nevinovat, la fel ca şi Curtea de Apel Bucureşti.

Decizia finală aparţine, totuşi, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Printre altele, Costel Iancu era asociat, în diverse societăţi comerciale, cu "oameni de afaceri" gen Gigel Roşianu. Era, în acelaşi timp, şi un politician de vază, iniţial al PNL, apoi al PDL, fiind protejatul lui Radu Berceanu, cel mai potenţat politician oltean.

INCIDENTE

Nici măcar ursul Biju n-a scăpat

De-a lungul anilor, Craiova a ieşit în evidenţă şi cu altfel de incidente. În aprilie 2010, un tânăr şofer grăbit a bătut un bătrân, pe trecerea de pietoni, pe motiv că acesta traversa... prea încet. Întreaga scenă a fost filmată de o cameră de supraveghere. Din păcate, bătrânul a decedat a doua zi. Şoferul bătăuş, Cosmin Drăgan, 21 de ani, a fost, într-un final, reţinut.

În octombrie 2010, un elev de 17 ani a fost înjunghiat mortal, în faţa Liceului "Tudor Arghezi", de către un alt adolescent, Romel Dan Voicu. Motivul a fost unul pueril, şi anume acela că adolescentul omorât se certase, cu o zi înainte, cu un prieten de-al criminalului.

În aprilie 2011, un fost şef din Poliţia doljeană – Nelu Gruia - şi-a împuşcat soţia şi fiica, apoi s-a sinucis. Doar fiica a supravieţuit masacrului. Soţii Gruia mai au un băiat cu deficienţe psihice. Comisarul Gruia a condus, ani la rând, Serviciul Arme, Explozivi din cadrul Poliţiei doljene.

Craiova a mai "excelat", de-a lungul timpului, şi la fraude informatice cu card-uri bancare falsificate. Anchetatorii DIICOT au descins, ultima dată, în Craiova, pe această temă, chiar zilele trecute. Nici măcar ursul de la grădina zoologică din Parcul Romanescu – vestitul Biju – nu a scăpat de "glumele" oltenilor, care îl luau “la ţintă" cu mucuri aprinse de ţigară. Unii au şi atins “performanţa" de a-l arde pe Biju.

DEZAFILIERE

Cu un palmares de invidiat, "campioana unei mari iubiri" este la un pas de a apune, sub manageriatul lui Adrian Mititelu

Sub manageriatul lui Adrian Mititelu, Universitatea Craiova - "campioana unei mari iubiri", cea mai longevivă prezenţă din provincie în divizia A, a fost retrogradată, pentru prima dată în istoria sa, în 2005, după 41 de ani consecutivi de prezenţă pe prima scenă fotbalistică românească. Acum este la un pas de a fi dezafiliată de Federaţia Română de Fotbal.

Universitatea Craiova a reuşit să adune constant zeci de mii de spectatori, la fiecare meci de acasă, chit că era vorba de unul cu ultima clasată. Iar fanii au fost, întotdeauna, la fel de înflăcăraţi, indiferent de miza meciului.

Răscoala de după meciul cu "Sportul", din ’96-’97

Aşa s-a întâmplat şi în sezonul 1996-1997, la un meci jucat acasă cu Sportul Studenţesc. Ceea ce părea un joc banal, aparent fără nicio miză, s-a transformat într-o "răscoală". Eliminarea mai multor jucători ai Universităţii, inclusiv a portarului, în minutul ’80, la scorul de 1-0 pentru gazde, apoi acordarea unui penalty pentru oaspeţi şi faptul că aceştia au reuşit, în ultimul minut de joc, să înscrie şi să câştige, în vădită superioritate numerică, dar şi pe fondul unor decizii discutabile de arbitraj, a declanşat haosul pe stadionul "Ion Oblemenco". Luptele dintre suporteri şi jandarmii care au intervenit pentru ca arbitrii şi jucătorii echipei adverse să nu fie linşaţi sau mutat în stradă, oraşul devenind un adevărat teatru de război, până târziu în noapte. Incidente, ce-i drept mai izolate, aveau loc şi înainte de ’89, atunci când se zvonea că Universitatea trebuia să piardă, acasă, împotriva unor echipe de la Bucureşti, gen Dinamo sau Steaua.

Suporterii "Ştiinţei" au impresionat, întotdeauna, atât la meciurile de acasă, cât şi în deplasare. Nu puţine au fost meciurile cu echipele din Bucureşti, când Capitala era "invadată" de 15-20.000 de olteni. Mai mult, Universitatea a avut, întotdeauna, fani nu numai în Oltenia, ci în toate colţurile ţării, ba chiar şi în Bucureşti.

Per total, "Ştiinţa" a câştigat de patru ori campionatul, a ocupat locul doi de cinci ori, iar locul trei de şapte ori. A câştigat de şase ori Cupa României şi a jucat de alte cinci ori finala. A fost prima echipă din România care s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni (1981-1982) şi prima care s-a calificat întro semifinală a cupei UEFA (1982-1983). A fost şi prima care a învins echipe din Germania şi Marea Britanie. FILE DE POVESTE. Peluza sud, fotografie surprinsă în 2002

  • Faceţi curăţenie în oraşul mafiei!