Palatul Ştirbei, "vânat" de consiliul judeţean

Consiliul Judeţean Braşov a demarat procedurile privind anularea în instanţă a contractului de vânzare a Palatului Pionierilor, cunoscut sub numele de Palatul Ştirbei, aflat în prezent în proprietatea omului de afaceri Marcel Butuza.

Deşi tranzacţia a avut loc în urmă cu trei ani, după ce Primăria Braşov a refuzat să-şi exercite dreptul de preempţiune, contra sumei de 600.000 de euro, autorităţile judeţene s-au gândit să ceară anularea contractului. Asta pentru că o parte din copacii ce formau un parc dendrologic unic în ţară au fost tăiaţi pentru a face loc unui heliport.

„Au distrus un parc dendrologic unic în ţară ca să facă loc unui heliport folosit de primarul Braşovului când merge la Bucureşti“, susţine Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean. Acesta mai spune că a deschis o acţiune în instanţă prin care contestă vânzarea Palatului Ştirbei către Butuza deoarece nu i s-a oferit şi Consiliului Judeţean posibilitatea de a uza de dreptul de preempţiune, deşi instituţia sa administrează monumentele istorice din judeţ.

De cealaltă parte, omul de afaceri Marcel Butuza, care deţine şi Palatul Mogoşoaia de lângă Bucureşti, susţine că tranzacţia din 2005 a fost o afacere complet legală. „Am discutat cu proprietarul, am negociat, am plătit preţul cerut. Oricum, am dat mai mult decât ar fi putut da primăria sau consiliul judeţean“, consideră Butuza, cunoscut în Braşov ca fiind un apropiat al primarului George Scripcaru, mai ales după ce firma Vectra a avut exclusivitate la contractele de asfaltare şi deszăpezire din oraş.

Palatul Ştirbei a fost construit în 1927, ca reşedinţă de vară a prinţului Ştirbei, şi a fost considerat la momentul respectiv o „apariţie exotică“ datorită arhitecturii de inspiraţie mediteraneeană.