Pâinea s-ar putea scumpi, din cauza importurilor de grâu

După ce a exportat cantităţi însemnate, România va trebui să importe în jur de 400.000-500.000 de tone de grâu în acest an, pentru a satisface consumul intern. Preţul grâului atinge însă recorduri după recorduri pe piaţa externă, aşadar şi pâinea s-ar putea scumpi.

"În momentul de faţă nu suntem vulnerabili la o criză alimentară, după cum afirmă unii deputaţi. Sunt doar pure speculaţii. Deocamdată mai există grâu pentru panificaţie, pe piaţa internă, dar până la noua recoltă vom fi nevoiţi să importăm în jur de 400.000-500.000 de tone de grâu pentru asigurarea consumului intern", a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu.

Ce cantități am exportat Potrivit acestuia, din recolta lui 2010, până la această dată s-au exportat circa 1,65 milioane tone de grâu. Dacă importurile se vor realiza la preţuri mai mari decât cele din intern, atunci şi preţul pâinii şi al produselor de panificaţie ar putea creşte.

"Dacă vom importa grâu cu un preţ mai mare decât preţul de pe piaţa internă, e normal ca acest lucru să se vadă în produsul final, respectiv în preţul pâinii. Şi piaţa mondială este foarte sensibilă la schimbări, iar preţurile sunt în creştere", a menţionat secretarul de stat.

Stocuri doar până în februarie

Potrivit preşedintelui Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu, societăţile din sectorul de morărit şi panificaţie, membre Rompan, mai au stocuri de grâu doar pentru luna februarie, după care vor fi nevoite să apeleze la importuri.

"Deocamdată ne aprovizionăm cu grâu de pe piaţa internă, dar la un preţ de 250 de euro/tonă. Teoretic ar trebui să se opereze majorări la preţul pâinii din februarie, dar până nu vom face o analiză serioasă la toate unităţile din sector, nu putem spune cert că aşa se va întâmpla. În cel mult o săptămână vom vedea ce stocuri mai sunt şi vom şti ce vom face ulterior", a declarat Aurel Popescu. Rompan amenințau cu creșterea prețului pâinii încă din noiembrie anului trecut, dar ministrul agriculturii a afirmat atunci că nu există motive pentru scumpiri.

Exportăm mai ieftin, importăm mai scump

Preţul grâului de pe piaţa internă a crescut din vara anului trecut de la 0,3 lei până la 0,8 lei şi în unele zone chiar a depăşit 1,25 lei pe kg. În această săptămână, preţul mediu era între 206 şi 234 euro pe tonă pentru grâul de panificaţie, în funcţie de zone.

Pe de altă parte, cotaţiile bursiere de la Londra şi Chicago pentru luna martie au ajuns la de 317 dolari pe tonă. Prețurile materiilor prime alimentare au crescut semnificativ în 2010, în special la grâu, porumb și soia. Experții Băncii Centrale Europene au apreciat că grâul s-a scumpit cu 91%, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi ameninţărilor protecţioniste. În același timp, preţul porumbului s-a majorat cu 58%, din cauza scăderii producţiei şi cererii susţinute din partea Chinei. Preţurile la soia şi zahăr au crescut şi ele, cu 33, respectiv 32% pe an.