Pahonţu (Romsilva): Preţul lemnului de foc pentru populaţie s-a DUBLAT anul acesta

Preţul lemnului de foc pentru populaţie s-a dublat în ultimul an, ca urmare a înăspririi legislaţiei în domeniu, în condiţiile în care lemnul este una dintre cele mai importante resurse energetice pentru încălzire, fiind utilizat de circa 3,5 milioane de gospodării, a declarat astăzi directorul general al Romsilva, Ciprian Pahonţu, într-o conferinţă pe teme de energie.

“Ne trezim în toamna lui 2016 cu anumite perturbanţe pe piaţa lemnului de foc. Ele sunt generate, în primul rând, de înăsprirea legislaţiei privind legalitatea lemnului care circulă şi se valorifică. Guvernul a luat în ultimul an mai multe măsuri privind limitarea vânzării tăierii ilegale de lemn şi a vânzării de lemn ilegal pe piaţă. Acesta a avut un efect destul de important, însemnând că, dacă anul trecut populaţia se aproviziona la un preţ mediu de 200 de lei pe metrul cub, acum ce se întâmplă în spaţiul rural, cu preponderenţă unde lemnul de foc are o importanţă deosebită în încălzirea locuinţelor, s-a ajuns la o dublare a preţului, undeva la 400-450 de lei. Este un efect cumulat, datorită înăspririi legislaţiei, dar este şi efectul unei reglementări guvernamentale din noiembrie 2015, care a bulversat puţin piaţa lemnului în anul de producţie 2016” a spus Ciprian Pahonţu, la o conferinţă organizată de Focus Energetic. 

Astfel, costul încălzirii cu lemn de foc la ţară a ajuns similar cu cel al încălzirii în sistem centralizat, în medie, 1.200-1.500 lei/iarnă. 

El a explicat că, potrivit unei hotărâri de guvern din noiembrie 2015, Romsilva nu a mai avut voie să vândă lemn direct către populaţie, prin Ocoalele Silvice, ci a trebuit să îl scoată la licitaţii către agenţi economici atestaţi de Ministerul Mediului. Însă anumite licitaţii au rămas neadjudecate. Această hotărâre a avut efecte importante în piaţă, dat fiind că 70% din producţia pe 2016 s-a licitat în decembrie 2015, a explicat şeful Romsilva. 

Prin modificări legislative aduse anul acesta, dată fiind criza lemnului, Romsilva a putut vinde direct lemnul care a fost refuzat la licitaţii. Astfel, până la 30 septembrie, Regia a reuşit să pună 430.000 de metri cubi pe piaţă. Anul trecut, RNP Romsilva a asigurat aproape un milion de metri cubi lemn de foc către populaţie. 

În plus, în septembrie, Guvernul a modificat legislaţia, pentru a putea vinde iar direct. “La nivel guvernamental s-au luat deja măsuri pentru a trece cu bine iarna. Avem o promisiune de la Guvern de a pune încă 450.000 de metri cubi pe piaţă până la sfârşitul anului. Romsilva nu este singurul jucător de pe piaţă”, a mai arătat directorul general al Romsilva. 

El a precizat că Romsilva vinde lemn de foc cu 153 de lei pe metru cub, în timp ce în sectorul privat preţul poate depăşi 400 lei. “Nu există reglementare a preţului de lemn de foc pe piaţa privată. Este opţiunea agenţilor economici privaţi la ce preţ şi în ce condiţii de eficienţă vând. Romsilva face nişte eforturi să aducem la un preţ bun, de 153 lei. Noi deţinem undeva la mai puţin de 8% din piaţă. Ca populaţia să cumpere lemn de foc trebuie să se adreseze ocolului silvic din zona unde stă”, a mai spus directorul general al Romsilva.

Potrivit acestuia, pădurile statului administrate de Romsilva reprezintă circa 49% din pădurile statului, restul aparţinând operatorilor privaţi sau unităţilor administrative teritoriale.