Pădurile tropicale "înghit" tot mai mult carbon

Pădurile din Africa stochează tot mai mult dioxid de carbon, după exemplul celor din Amazon, relevă un studiu internațional (Statele Unite, Africa, Asia) care va apărea mâine în revista britanică Nature.

O rețea de 79 de laboratoare instalate în zece țări din Africa a descoperit, pentru perioada 1968-2007, că absorbția carbonului de către arborii acestor regiuni a crescut în proporții comparabile cu cele din pădurea amazoniană, adică cu 0,6 tone pe an la hectar.

Arborii captează carbonul prin fotosinteză, îl incorporează în materia lor organică și elimină oxigen, direct prin respirație și indirect prin descompunerea frunzelor și a rădăcinilor.

CO2, principalul responsabil de încălzirea globală

Pădurile tropicale africane constituie un ecosistem important ce captează carbonul și sunt tot odată un depozit de carbon, reducând astfel rata creșterii CO2 din atmosferă, arată studiul, precizând totodată că ele trebuie protejate.

Cantitatea de carbon stocată anual variază de la câteva sute de kilograme la câteva tone pe hectar. Pădurile tropicale, ce acoperă 7-10% din uscat, ar putea stoca, potrivit estimărilor, între 40 și 50% din dioxidul de carbon prezent în vegetație.

Ele sunt astfel un element crucial în ciclul carbonului, mai spun autorii.

O specialistă de la Institul de Cercetări Tropicale Smithonian, din Panama, Helene Muller-Landau, consideră că absorbția dioxidului de carbon de către pădurile africane poate avea două explicații: fie ele au fost afectate de incendii în trecut, fie au fost perturbate de schimbările climatice recente.

Sursa: AFP