În timp ce unii încearcă să se comporte demn în mijlocul naturii şi să ţină în viaţă turismul adevărat comportându-se civilizat, alţii se comportă ca în junglă.
Pentru bucureşteanul sătul de căldura emanată de betoane şi asfalt, de gazele de eşapament şi de mitocănia cotidiană, cel mai bun remediu îl reprezintă muntele. Unii aleg confortul principalelor staţiuni de pe Valea Prahovei sau pe cel din vilele şi pensiunile transformate deja în hoteluri din zona Bran - Moeciu. Variante: mersul pe jos sau maşina Cei care înţeleg însă cel mai bine ce înseamnă spiritul munţilor fug de "civilizaţie" pe traseele montane din Bucegi, acolo unde înnoptează pe priciul unei cabane sau, mai simplu, în corturile cărate în spate. E o lume aparte, agresată din păcate în ultimii ani de "pantofarii" care au prins gustul ieşirilor în aer liber, acolo unde pot exporta năravurile de la bloc. Platoul Padina din Munţii Bucegi e o astfel de destinaţie. La Padina poţi ajunge pe jos, de la Babele, pe un traseu de aproximativ două ore. E cel mai sănătos. Cu maşina e o adevărată aventură. La intrarea în Sinaia, dinspre Bucureşti, faci stânga spre Târgovişte. La un moment dat, după numai câţiva kilometri, spre dreapta se face un drum. E şi un indicator. Preţ de câţiva kilometri, să fie vreo 6-8, ai impresia că visezi. Proaspăt astfaltat, drumul e impecabil. Apoi începe iadul. Până la Padina, 13 kilometri, drumul e unul forestier. Dacă îţi iubeşti automobilul, n-ai voie să mergi cu mai mult de viteza întâia. Avantajul călătoriei cu maşina e acela că nu mai cari în spate nimic. Nici cort, nici mâncare. "Soţul" lui Michelle Pfeiffer Câţiva oameni îndrăgostiţi de munte încearcă să menţină viu spiritul Padinei. Matei Pfeifer e unul dintre ei. Râde când e întrebat dacă între el şi frumoasa actriţă americană Michelle Pfeiffer e vreo legătură. "A fost soţia mea, dar am divorţat, iar ea a insistat să păstreze numele", spune, amuzat, Matei. După zece luni de muncă, Matei a reuşit să pună pe picioare un proiect grandios pentru o zonă precum Padina. I-a dat şi un nume: "Padina Fest". Muzică, concursuri, multă voie bună şi, în final, o supercursă de mountain bike la care au luat startul 198 de concurenţi!
Pe platoul rezervat festivalului, ordinea e la ea acasă. "Sunt peste 1.000 de corturi. Peste aşteptările noastre. Mergeţi printre ele să vedeţi cât de curat e. Nimeni nu are voie să facă vatră de foc. Există şi un regulament, pe care lumea îl respectă. Să veniţi luni, după ce pleacă toată lumea, să vedeţi cât de curat va arăta locul. Aici vin numai oameni educaţi, iubitori ai naturii, ai muntelui", îmi explică Matei. Unchiul său a fost meteorolog la Omul. De aici şi dragostea de munte. În sectorul lui Matei, la "Padina Fest", se joacă inclusiv Pétanque, un joc cu bile, originar din zona Provence, Franţa!
"Acolo nu se respectă niciun regulament"
Dincolo de festival, îngrămădiţi în apropierea văii Ialomiţei, fir de apă care are rol de spălător, răcitor pentru băutură şi chiar loc de bălăceală, se află alte câteva mii de corturi! În marea lor majoritate sunt ocupate de "pantofari", cum îi numesc oamenii munţilor pe orăşenii ori pe oamenii care urcă la munte doar ocazional sau mai ales accidental.
"Acolo nu se respectă niciun regulament. Dar să ştiţi că nu ăla e spiritul Padinei", spune Matei Pfeifer, cu regret. N-ar vrea să se scrie despre asta. Nici de ceea ce face el nu e interesat să fie mediatizat. "Ştiţi, e un eveniment de nişă. Oamenii ştiu ce găsesc aici, de aceea nu mă interesează ca ce facem aici să fie mediatizat", zice el.
CIVILIZAT. În zona „Padina Fest”, domnesc liniștea, ordinea și curățenia "PANTOFARII" "Ce tanc, dom’le, ce tanc?" Dinspre zona "pantofarilor" se înalţă nori de fum. Cortul şi grătarul! Maşina şi stilul de muzică! Dintr-o maşină cu numere de Dâmboviţa, sunt multe astfel de maşini, se aud manele. La doar câţiva metri, dintr-o altă maşină urlă o melodie populară. Mai încolo, muzică de discotecă. Aici nimeni nu joacă Pétanque. "Ce tanc, dom’le, ce tanc?", se amuză copios când aud despre îndeletnicirile vecinilor de la "Padina Fest".
Câţiva bărbaţi au urcat pe munte, au intrat în pădure, iar după câteva minute s-au întors trăgând după ei câţiva buşteni. "Să facem grătar", explică ei amuzaţi. E un haos! Pe un drum îngust, două maşini, una de Prahova şi o alta de Dâmboviţa se întâlnesc faţă în faţă. Niciunul nu vrea să cedeze. Şoferii se iau la bătaie. Le sar în ajutor amicii de şpriţ şi de grătar. Conflictul e aplanat în cele din urmă. Se înjură ca la uşa cortului, se ameninţă. Nimeni nu ţine cont de faptul că sunt copii de faţă. Se comportă ca nişte animale. La "Padina Fest", sâmbătă noapte au cântat, printre alţii, Viţa de Vie şi Mărgineanu. Spectacol total. A doua zi, dis de dimineaţă s-a dat startul în maratonul de mountain bike. Civilizaţia e la ea acasă. Nimeni din sectorul "pantofarilor" nu se sinchiseşte să vadă despre ce e vorba. Oamenii sunt preocupaţi de un ultim prânz în natură. Au mai bifat o ieşire la iarbă verde în inima munţilor Bucegi.
CITIŢI ŞI:
- Cele mai frumoase locuri din munţii României| FOTO
- Dezbatere EVZ: Camparea interzisă sau locuri special amenajate pentru corturi?