Conflictul din Ucraina se apropie de a zecea lună de război, însă pacea nu este aproape de a se realiza. Cele două părți implcate nu reușesc să se pună de acord asupra condițiilor și fiecare vrea să îl facă pe celălalt să cedeze.
Marți, Kremlinul a trimis ucrainenilor noile condiții de pace impuse, asta după ce le-a respins pe cele înaintate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Sărbătorile sunt înainte, sărbătorite de miliarde de oameni din întreaga lume: Crăciunul din calendarul gregorian, Anul Nou, Crăciunul din calendarul iulian.
Acesta este momentul în care oamenii normali se gândesc la pace, nu la agresiune. Ofer Rusiei oportunitatea de a încerca cel puțin să demonstreze că poate abandona calea agresiunii. Ar fi corect ca de Crăciun să înceapă retragerea trupelor rusești de la granițele recunoscute internațional ale Ucrainei. Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților”, a spus liderul ucrainean.
Rusia cere Ucrainei să accepte noile „realități”
În replică, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a transmis că Ucraina trebuie să ia în considerare noile „realități” teritoriale care includ anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk.
Întrebat despre propunerea de retragere a trupelor rusești, Peskov a spus că pașii propuși de Zelesnki sunt mai degrabă pentru continuarea ostilităților.
„Partea ucraineană trebuie să țină cont de realitățile care s-au dezvoltat în acest timp. Iar aceste realități indică faptul că au apărut noi subiecți în Federația Rusă. Ele au apărut ca urmare a referendumurilor care au avut loc în aceste teritorii. Fără a lua în considerare aceste noi realități, nu este posibil niciun fel de progres”, a subliniat Peskov, potrivit știri.tvr.ro.
Zelenski va avea în continuare susținerea aliațiilor
Zelesnki s-a adresat zilele trecute țărilor G7, declarând că Rusia ar putea începe să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei pentru a arăta că este capabilă să renunțe la agresiunea lor.
Liderii G7 s-au angajat luni să sprijine în continuare Ucraina și să doteze țara cu sisteme militare și de apărare aeriană, condamnând „războiul de agresiune”, informează HotNews.ro.