Democrat-liberalul Vasile Moldovan a fost votat de 45,25% dintre alegători, în timp ce social-democratul Ovidiu Teodor Creţu este câştigător cu 54,75%.
Vasile Moldovan (PD-L), titular a două mandate de primar, a pornit în cursa pentru municipalitate din poll-position, potrivit sondajelor interne ale tuturor partidelor. Conform declaraţiile liderilor de la centru, PD-L şi-a trecut în portofoliu, în avans, primăria bistriţeană, însă nu era exclusă o surpriză. Asta pentru că doi parlamentari, un deputat de la PNL, Ioan Turc, şi un senator de la PSD, Ovidiu Creţu, “veneau” tare din urmă.
După ce timp de trei ani a fost unul dintre cei mai mediatizaţi viceprimari ai Bistriţei, tînărul liberal, în vârstă de 38 de ani, a cunoscut o spectaculoasă ascensiune la sfârşitul anului trecut. La un interval de câteva zile, el a ajuns deputat PNL şi preşedinte al PNL Bistriţa. În timpul mandatului de viceprimar, Turc a avut câteva proiecte care au început să- şi arate roadele. Cel mai important a fost mutarea locuitorilor săraci ai Centrului Istoric, chiriaşi ai municipalităţii, în blocuri sociale pentru a se putea interveni eficient la clădirile monument istoric. Deşi proiectul a trenat, municipalitatea a reuşit să achiziţioneze de pe piaţa liberă teren pentru construirea blocurilor.
Şi candidatul PSD, senatorul Ovidiu Creţu, era bine cotat în cursa electorală, chiar a intrat în turul doi al alegerilor. Provenind din mediul de afaceri, Creţu, 53 de ani, a fost prefect, viceprimar şi şi-a conservat o bună imagine în rândul electoratului.
Oraş fără parcări şi sufocat în trafic
Dupa 8 ani de păstorire a lui Vasile Moldovan, Bistriţa a ajuns un oraş care se sufocă în trafic. Primarul a reuşit in 2006 să transforme în Pietonal singura artera de circulaţie ultracentrală cu două benzi: strada Liviu Rebreanu. Pentru traficul din Bistriţa, oraş cu unul dintre cele mai mari grade de motorizare din ţară, închiderea centrului a fost adevărată lovitură, compensată parţial, un an mai tîrziu de crearea unor sensuri giratorii suplimentare.
Centrul Istoric a fost eliberat astfel de maşini, dar majoritatea imobilelelor, nereabilitate, sunt în continuare ocupate de chiriaşi ai primăriei, foarte săraci, iar majoritatea curţilor interioare sunt adevărate focare de infecţie. Deşi a fost demarat un proiect pentru construirea unor locuinţe sociale şi mutarea chiriaşilor-problemă, acţiunea a trenat şi era cât pe ce să fie abandonată după ce primarul a încercat să redirejeze banii necesari către finalizarea astfaltărilor. Banii cu pricina proveneau dintr-un credit al municipalităţii, angajat pe 20 de ani, şi ar fi trebuit să asigure pe lângă astfaltarea a peste 30 de străzi şi finanţarea demarării programului de construire a blocurilor. Costurile suplimentarea cu astfaltarea au dus în final la o sumă considerabil mai mare astfel încat proiectul blocurilor a putut fi demarat numai după ce consilierii PNL şi PSD au refuzat redirijarea banilor.
O altă mare problemă a Bistriţei este lipsa parcărilor, dar şi a proiectelor imediate de realizare a altora. Iar spaţiile de parcare din zona centrală nu sunt gestionate de municipalitate, care pierde bani pentru că nu a reuşit să găsească o soluţie viabilă pentru întreţinerea şi taxarea lor.
Pentru că nu dispune de un parc industrial care să creeze facilităţi, investitorii mari nu vin în Bistriţa, în timp ce marile companii din fosta Zona Industrială preferă să-şi relocheze activitatea, pentru că nu au unde să se extindă. Mai multe companii strategice şi-au mutat investiţiile în comunele învecinate Bistriţei, cee ce reprezintă o adevărată pierdere pentru bugetul municipal.
Vârsta: 60 de ani
Familie: casatorit , 3 copii
Profesie şi studii: inginer, Institutul Politehnic Cluj Napoca
Apartenenţa politică: PD, PDL
Avere: un apartament şi o casă în construcţie în Bistriţa, un WV Golf, 38.088 mp teren agricol şI forestier la Ţăgşor şi Tiha Bârgăului, 23.000 euro din vânzarea unei case, 29.000 lei venit pe 2007.
Puncte tari: experienta in administratie
Puncte slabe: imobilismul, inertia, concesiile excesive facute angajatilor Primariei, lipsa de viziune
Varstă: 55 de ani
Familie: căsătorit, un copil
Profesie şi studii: inginer, Tehnologia Constructiilor de Masini
Apartenenţa politică: PUNR (presedinte judetean), presedinte PSD Bistrita
Avere: casa in Bistrita(461 mp), trei terenuri intravilan in Bistrita, un teren agricol in Vermes, actiuni in valoare la zi de 91.000 lei
Puncte tari: experienta in administratie, abilitati manageriale, bine receptat de mediile de afaceri
Puncte slabe: a renuntat la functia de viceprimar pentru mediul de afaceri, dupa cateva luni de la investire
Varstă: 38 de ani Familie: căsătorit, un copil
Profesie şi studii: jurist Apartenenţa politică: PNL, preşedinte PNL Bistriţa
Avere: un terenuri intravilan in Bistrita, plus un teren agricol, casa de locuit in Bistrita (170 mp)
Puncte tari: experienta in administratia publică
Puncte slabe: PNL are simpatizanţi puţini în municipiu, comparativ cu PDL