Ovidiu Buta: "Moda ar trebui să fie o disciplină predată la şcoală"

În luna noiembrie, Universul DallesGo - un proiect cultural de anvergură, iniţiază la Bucureşti (Palatul Universul) o serie de proiecte profesionale, în care sunt incluse şi workshopuri pe diverse teme fashion.

Primul workshop - "Moda tendinţelor" - are loc astăzi şi este susţinut de către Ovidiu Buta, considerat de presa de specialitate ca fiind unul dintre cei mai buni profesionişti din domeniu, un lider de opinie în lumea modei.

Deşi nu îi place să fie considerat un trend-setter, influenţa sa în moda autohtonă este mai mult decât vizibilă.

Aşa cum îl descrie Adina Nanu, reputat critic de artă, "Ovidiu călătoreşte mult, este mereu la curent cu ce se poartă la Londra, Paris, New York sau Milano, ia tot timpul pulsul modei, vede dacă moda mai trăieşte sau trage să moară, constată ce victime a mai făcut, vine cu idei proaspete, verifică intuiţii şi teorii". Am vrut să aflăm direct "de la sursă", atât despre moda tendinţelor, intuţii şi teorii, cât şi puţin din frământările unui om al vremii şi al vremurilor.

Evenimentul Zilei: De ce un workshop despre modă cu Ovidiu Buta? Ovidiu Buta: Pentru că întotdeauna cred că oamenii trebuie ajutaţi să înţeleagă un subiect dacă aştepţi ceva de la ei. Din păcate în modă foarte puţini explică fenomenul, de aceea navigăm într-o mare de necunoaştere, de aceea se întâmplă gafele vestimentare...Pentru că moda e o disciplină pe care n-o studiezi la şcoală. O înveţi tu, dacă vrei. Ar trebui să fie o disciplină predată la şcoală.

Crezi că aceste cursuri vor ajuta la ceva? Îi va ajuta, cel puţin pe cei interesaţi de fenomen, să înţeleagă ceea ce se întâmplă în jurul lor. Acest curs pe care îl ţin eu nu este neapărat un curs despre modă, este un curs despre direcţia spre care se îndreaptă moda şi tot ceea ce este în jurul ei. Îi va ajuta să înţeleagă cum să detecteze următoarele lucruri care vin, îi va ajuta să înţeleagă de ce se întâmplă ce se întâmplă acum... Eu nu sunt un fals profet, sunt un om care se luptă împotriva falşilor profeţi, pentru că e suficient să deschizi facebook-ul sau televizorul şi ai de-a face cu cele mai multe aberaţii din lume. Oamenii în mod firesc le ascultă şi cred pe cuvânt. Am senzaţia că ne învârtim într-un cerc vicios din care nu putem ieşi decât făcându-i pe oameni să înţeleagă despre ce este vorba.

Mai devreme ai spus că moda ar trebui să fie o disciplină predată la şcoală... Da, pentru că imaginea face parte din viaţa noastră de toate zilele. Când te duci la un interviu , când te întâlneşti cu cineva, când vrei să ieşi în evidenţă... Cred că este foarte important ca undeva, după clasa a VIII-a, să existe nişte cursuri care să te înveţe să-ţi construieşti o imagine corectă, să te înveţe cum să înţelegi o imagine. Eu cred că o educaţie estetică, în afara orelor de desen, e absolut obligatorie.

Pentru că tot ai vorbit despre falşi profeţi cum vezi societatea românească în momentul de faţă? În jurul nostru se întâmplă nişte transformări radicale, dar poate nu ne dăm seama. Pentru că nu cad blocuri, nu cad clădiri, dar se schimbă ceva în structura noastră, am şi scris pe tema asta, s-a schimbat foarte mult felul de a aborda lucrurile, de a aborda relaţiile, de a aborda moda, ne-am regândit viaţa complet, suntem mult mai atenţi cu noi. Nu mai suntem persoane puse să îşi împartă sentimentele cu ceilalţi, am devenit mult mai singuratici, am devenit mult mai atenţi cu propria noastra persoana. Eram ca într-o fanfară, pierduţi în mulţime, iar în clipa de faţă ne descoperim ca individ si individualitate. Asta mi se pare extrem de important. Şi mai e un lucru, nu spus de mine ci de o prietenă: să te ferească Dumnezeu să prinzi vremuri istorice!

Cum te vezi tu în momentul de faţă? Sunt fericit, am făcut întotdeauna ceea ce mi-am dorit. De aceea n-aş schimba mare lucru la mine, de fapt nici nu simt nevoia să schimb ceva la mine. În fine, ca orice om am şi eu frământări pun şi eu întrebări, încerc să caut şi eu răspunsuri. Eu sper să mă văd şi la altă vârstă la fel de curios ca şi acum, pentru că în clipa în care voi pierde curiozitatea probabil voi face cu totul altceva.

Ai mulţi prieteni în lumea asta a ta? Depinde ce înţelegi prin prieteni. Sunt o persoană care în mod paradoxal cu toate că am spus destule lucruri care au rănit am reuşit să am relaţii profesionale cu toată lumea. Am mai zis-o şi o repet: pentru că totdeauna mi-am făcut lucrurile cu creierul şi nu inima. Iar aici oamenii înţeleg care e diferenţa. Întotdeauna încerc să explic lucrurile. E cumva tot un fel de lecţie... Profesia mea înseamnă a corecta ceva.Trebuie să corectezi un sistem asta e definiţia profesiunii mele şi dacă n-o fac cum trebuie mai bine n-o fac.

De ce ai rămas în România? Pentru că sunt un om universal. Eu mă simt bine oriunde în lume pentru că întotdeauna am călătorit, pentru că am lucrat până acuma în aproape 60 de ţări, deci nu sunt neapărat legat de România, dar România este ţara care mie mi-a oferit lucruri la care dincolo ar fi foarte greu de ajuns. România a fost un El Dorado şi rămâne un El Dorado. Pentru mine a fost, pentru că aici mi-am creat cartea de vizită. De ce sunt aici? Pentru că de aici îmi permit oricând să iau avionul să mă duc altundeva. Şi în ultimă instanţă, aici am învăţat, aici am prietenii, aici am casa, aici am câinele, aici am tot!