Oul, transformat în friptură în 52 de zile | VIDEO

Fiecare român consumă anual aproximativ 20 de kilograme de carne de pasăre, dar producătorii spun că estimarea este mult sub media consumului din restul ţărilor europene.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), Ilie Van, a declarat pentru evz.ro că anul trecut, piaţa acestui produs s-a ridicat la 400.000 de tone, din care, 114.000 de tone au reprezentat importurile.

Cu toate acestea, crescătorii spun că producţia autohtonă de carne de pasăre este încă insuficientă pentru susţinerea consumului.

Van a mai spus că, în acest moment, producţia internă este realizată de peste 300 de ferme româneşti, ferme neafectate de criza economică deoarece consumul de carne de pasăre este în creştere.

Producătorii spun că, pentru a ajunge la maturitate, un pui are nevoie de un ciclu de creştere de 52 de zile.

Preţ mai mic

Pe de altă parte, reprezentantul Uniunii afirmă că preţul a scăzut cu 3,5% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a consumatorilor.

De asemenea,  Camelia Hoinarescu, director de marketing al grupului Agroli, a declarat pentru evz.ro că diferenţele semnificative între consumul românesc şi cel european  “indică un important potenţial de creştere a pieţei cărnii de pasăre din România. Chiar şi în contextul crizei economice, considerăm că vom asista la creşteri ale pieţei cărnii de pasăre din ţara noastră şi pentru că aceasta este un produs de baza mai accesibil decât alte tipuri de carne“.

În ceea ce priveşte cantitatea exportată, preşedintele UNCPR spune că aceasta este nesemnificativă în raport cu cea importată, iar anul trecut s-a ridicat la aproximativ 10.000 de tone.

Printre producătorii existenţi la ora actuală în ţara noastră se numără:

  • Transavia - Înfiinţată în anul 1991 de Ioan Popa este azi singura companie cu sistem integrat de creştere, procesare şi comercializare a cărnii de pui din Transilvania
  • Agroli Grup - fondat în mai 2006 de către un grup de investitori care au achiziţionat Avicola Crevedia, Avicola Tărtăşeşti şi Avicola Gorneni. Avicola Crevedia este atat cea mai importanta companie a grupului, cât şi prima societate de tip avicola din România, fondata in 1959. 
  • Agricola Bacau- înfiinţată în 1992,  ca o societate mixtă româno-germană, în contextul în care agricultura românească era marcată de desfiinţarea exploataţiilor agricole

Alţi producători

  • Avicola Călăraşi
  • Agrisol
  • Agricola Internaţional
  • Avirom
  • Avicola Focşani
  • Galli Gallo

Despre consumul de produse româneşti Cei mai mulţi dintre producători consideră că este nevoie de sprijin nu atât  pentru consumul de produse româneşti, cât pentru producţie şi drumul acestora către rafturile magazinelor.

“În privinţa produselor alimentare, consumatorul le prefera pe cele realizate în România pentru că sunt mai proaspete. Prioritare sunt încurajarea producţiei autohtone, dezvoltarea infrastructurii de distribuţie şi deschiderea retailerilor pentru a comercializa şi promova aceste produse”, a declarat pentru evz.ro, Camelia Hoinarescu.

Produsele româneşti, la mâna retailerilor

În ceea ce priveşte promovarea produselor româneşti, aceasta consideră că sunt necesare campanii care să se deruleze pe mai multe planuri.

“În primul rând, este nevoie de campanii de promovare care să nu se adreseze consumatorului final, ci retailerului. Magazinele sunt primele care mijlocesc contactul dintre produs şi consumator şi au rolul cel mai important în a influenţa obiceiurile de consum. În viziunea noastră, dacă magazinele vor aloca o importanţă mai mare produselor româneşti şi vor avea ca prioritate comercializarea acestor produse, toată lumea va avea de câştigat”, mai spune reprezenatanta companiei Agroli.

Din păcate, firmele româneşti nu dispun de resurse financiare care să le permită susţinerea unor campanii publicitare extinse.

În ceea ce priveşte calitatea produselor româneşti, Camelia Hoinarescu afirmă că, datorită investiţiilor semnificative făcute de producătorii români în tehnologie, nu se mai poate vorbi azi de diferenţe de calitate între producţia internă şi importuri.

Avicola Crevedia- prima societate de tip avicol din România

Înfiinţată în 1959 Avicola Crevedia, care aparţine azi grupului Agroli, produce anual 1,4 milioane de pasări, la un ciclu de crestere de 52 de zile.

Totodată, compania, veche de 50 de ani, realizează azi atât activităţi de creştere a păsărilor de carne pentru consum şi procesare a cărnii de pasăre, cât şi de vânzare şi distribuţie a produselor grupului.

De la fondarea sa, şi până în 1990, Avicola Crevedia a fost o unitate de producţie tipică socialismului românesc,  “care trebuia să reflecte ambiţiile de performanţă ale regimului” dar care necesita investiţii masive, susţin actualii acţionari.

În 1961 avea să se construiască două noi ferme, una de pui broiler, carne de pasăre pentru consum, şi una pentru producţia şi procesarea ouălor.

În 1970 s-a realizat o fuziune între Avicola Crevedia, Avicola Buftea şi Avicola Mogoşoaia, ceea ce a generat producţii record ale noii unităţi economice.

Fermă de raţe În 1972 s-a realizat o investiţie într-o ferma de raţe, cu o capacitate a abatorului de 1.500 păsări/zi, precum şi în patru noi ferme pentru păsări de rasă şi cinci ferme de productie si sortare a oualor. Tot în acelaşi an, compania rezultată din fuziunea celor trei avicole a lansat producţia de carne de pasăre congelată.

CITIŢI ŞI: Un aliment cu termen de valabilitate 2.000 de ani | VIDEO

Laptele românesc îl "covăseşte" pe cel importat | VIDEO Vinul şampanizat la Castel

Vinul românesc face înconjurul lumii | VIDEO

Vinul românesc, o industrie de 500 de milioane de euro

Conserva care a făcut războiul

Producătorii vor simbol unic pentru produsele româneşti

CAMPANIE EVZ: Fabricat în România, de la ingrediente la acţionari

Bucătăria lumii, preparată în România | VIDEO