Ouăle abundă în colesterol, carnea roșie este cancerigenă, iar fructele conțin mai multe pesticide decât vitamine. Sunt concluziile studiilor efectuate în ultimii ani în marile centre științifice din lume.
Nutriționistul Cristian Mărgărit spune însă că, întâi de toate, alegerea alimentelor ar trebui să țină cont de două criterii simple: nevoile organismului și proveniență.
OUĂLE DUC LA INFARCT?
Ouăle au ajuns sub lupa critică a cercetătorilor pe motiv că sunt pline de colesterol și duc la ateroscleroză, care poate declanșa un infarct sau un atac vascular cerebral. Specialiștii ne dau dezlegare la ouă și în afara sărbătorii pascale. „Meta-analize care folosesc date și studii pe sute de mii de oameni și zeci de ani arată clar că nu există o legătură între consumul de ouă și creșterea colesterolului sau bolile cardiovasculare”, spune Cristian Mărgărit. Iar organismul fiecăruia e cel mai bun indicator în privința regularității cu care ar trebui mâncate. „O persoană se poate simți bine cu 1-2 ouă pe săptămână (sau deloc), alta poate mânca și 2-3 pe zi fără probleme. Chiar dacă e sigur să mâncăm mai multe ouă pe zi, în fiecare zi, o dietă diversă presupune și existența altor alimente”, mai arată expertul în alimentație. Potrivit acestuia, calitatea unui ou este dictată de modul în care sunt crescute și hrănite găinile. Continuarea pe DOCTORULZILEI.RO.