Otrava neștiută din bulion și covrigi va fi retrasă în 2022. De ce nu imediat? Răspunsul e la Uniunea Europeană

Foro: Arhiva EVZ

Comisia Europeană a decis vineri, 8 octombrie, retragerea de pe piață a unei substanțe chimice care pune în pericol sănătatea cetățenilor, ca urmare a aprobării primite din partea statelor membre UE. Este vorba despre un aditiv alimentar cu rol de colorant, folosit în foarte multe produse, precum guma de mestecat, supe, bulion, produse de patiserie etc. Decizia oficialilor europeni va intra în vigoare, în cazul în care nu se vor adopta alte obiecții, începând cu anul 2022.

Pericol pe rafturile magazinelor

Dioxidul de titan (E171), un colorant utilizat deseori în produse de patiserie, gumă de mestecat, supe, bulion etc va fi interzis începând cu anul viitor, a decis Comisia Europeană, în cazul în care nu vor mai exista alte obiecții pe parcurs. Substanța chimică reprezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor europeni, a subliniat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriadkides.

„Propunerea se bazează pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate”, a precizat Comisia Europeană.

„Sănătatea consumatorilor nu este negociabilă”

„Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. În prezent, acționăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date științifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente”, a declarat Stella Kyriakides.

În cazul în care Consiliul European sau Parlamentul nu vor adopta alte obiecții, decizia Comisiei va intra în vigoare începând cu anul 2022. În primă fază, va exista o perioadă de eliminare treptată a aditivului alimentar, de șase luni de zile. Ulterior, se va impune interdicție totală pentru comercializarea acestei substanțe.

Nu este primul pericol care a fost sesizat de autorități pe rafturile magazinelor. În urmă cu câteva zile, s-a descoperit că un  alt tip de înghețată, comercializată într-un lanț de supermarket-uri românești, conține substanțe dăunătoare organismului uman.

Oxid de etilenă în înghețatele comercializate în România

Un produs distribuit de lanțul de magazine Carrefour a fost scos de la comercializare din cauza conținutului ridicat de oxid de etilenă. Acest compus chimic se regăsește într-un aditiv folosit la prepararea produselor alimentare.

Este vorba despre înghețata cu ciocolată Carrefour BIO la caserolă de 900 de ml. Produsul a fost retras din magazine după ce producătorul a stabilit că este contaminat cu oxid de etilenă. Potrivit ANSVSA, ca urmare a notificării primite din partea producătorului, lanțul de magazine Carrefour a început să-l scoată de la vânzare, de pe rafturi. De asemenea, s-a solicitat clienților care au apucat să achiziționeze acest tip de înghețată Carrefour Bio cu ciocolată de 900 ml, să-l returneze în magazine.