Otilia Nuţu: "Există şi teama că insolvenţa Hidroelectrica ascunde intenţii mai sinistre"

INTERVIURILE 2+1. Specialistul în probleme energetice al Expert Forum spune că Hidro trebuie să vândă producţia la un preţ competitiv.

Hidroelectrica a cumpărat scump şi a vândut ieftin - aşa descrie Otilia Nuţu, într-o singură frază, reţeta insolvenţei unei companii pe care simpla incompetenţă managerială n-ar fi reuşit niciodată să o doboare. Dar va rezolva insolvenţa problemele companiei, sau va creea altele? Evenimentul zilei: A fost anunţată decizia surprinzătoare a insolvenţei Hidroelectrica. Nu se aştepta nimeni ca o companie profitabilă din punct de vedere operaţional şi al modelului de afaceri să spună că nu-şi mai poate plăti datoriile şi nu-şi mai poate onora contractele. Cum a fost posibil? Otilia Nuţu: Motivele invocate de cei care au solicitat intrarea în insolvenţă sunt reale, şi anume că Hidroelectrica a avut anul trecut o criză majoră de lichidităţi cauzată parţial de faptul că a fost secetă, şi atunci nu s-au putut onora o parte din contractele pe termen lung. Poate vă amintiţi discuţia despre clauza de forţă majoră, discuţiile care au fost atunci în legătură cu unii dintre cumpărătorii de energie de la Hidroelectrica şi care au contestat această clauză. Există chiar şi nişte procese în privinţa asta.

Practic, Hidroelectrica anul trecut, înainte de-a invoca această clauză de forţă majoră, a fost obligată, în virtutea contractelor existente, să cumpere energie din piaţă la preţuri foarte mari, din cauză că au fost repuse în funcţiune centrale foarte ineficiente pentru a se acoperi vârful de consum, energie scumpă pe care după aceea a vândut-o ieftin şi asta evident că a cauzat nişte probleme de lichiditate. Mai sunt şi alte motive, şi anume faptul că anul trecut a crescut foarte mult costul apei, şi în acelaşi timp Hidroelectrica este obligată să vândă în pierdere pentru consumatorii reglementaţi: produce la 120 de lei şi vinde la 78 de lei în coşul reglementat. Deci, toate aceste pierderi au făcut ca Hidroelectrica, alminteri o companie foarte profitabilă şi cu potenţial de creştere în viitor, să înregistreze un deficit pe bani. Şi s-a cerut această intrare în insolvenţă, din câte înţeleg din mesajele publice transmise de minister, pentru a se rezolva cu ocazia aceasta, odată pentru totdeauna, problema contractelor cu "băieţii deştepţi". Despre această problemă ştim că Hidroelectrica are nişte contracte încheiate acum mai mulţi ani, cu nişte cumpărători privilegiaţi cărora le vinde cu discount-uri de 30-40% faţă de preţul pieţei. Aceste contracte au fost luate la puricat de Comisia Europeană, renegocierea sau anularea lor este o condiţie a acordului cu FMI, s-au încercat aceste renegocieri, iar din ceea ce a anunţat ministerul nu s-a obţinut o creştere semnificativă de preţ, nici o reducere de cantitate sau de termene, şi atunci probabil a fost şi un moment de exasperare. Ministerul Economiei a zis "bine, dacă nu se poate altfel atunci declanşăm această procedură de insolvenţă şi terminăm odată cu aceste contracte".

Ce înseamnă ieftin? De ce se spune că Hidroelectrica trebuie să vândă "ieftin"? Este o confuzie care a fost întreţinută în mod voit. Hidroelectrica vinde un produs care este fungibil şi care ar trebui să se vândă la acelaşi preţ la care îl vând şi alţi producători pe piaţă. Singura discuţie pe care am putea-o avea este că Hidroelectrica este mai competitivă, că poate să producă la costuri mai mici, dar asta nu înseamnă în niciun caz că trebuie să vândă la "cost plus ceva", trebuie să vândă la preţul de piaţă şi să înregistreze profit mai mare, astfel încât să poată face nişte investiţii pe care le are planificate de zeci de ani. Hidroelectrica ar trebui pur şi simplu să vândă competitiv, iar asta este o discuţie pe care o tot evităm. "Hidroelectrica vinde un produs care este fungibil şi care ar trebui să se vândă la acelaşi preţ la care îl vând şi alţi producători pe piaţă." OTILIA NUŢU, specialist în energie la Expert Forum

Hidroelectrica renunţă la profituri de 200-300 milioane de euro pe an

Care ar fi cea mai mare problemă acum pentru Hidro? Accesul la bani? Hidroelectrica are nişte credite, care sunt luate în parte de la bănci comerciale, o parte de la bănci internaţionale, unele din aceste credite vor fi rezolvate cu bani de la Ministerul Finanţelor. Nu cred că este posibil de acum încolo ca problemele de lichiditate să se adâncească, iar Hidroelectrica să aibă nevoie de un credit urgent, mai ales că nu mai este secetă. Însă cu siguranţă că va trebui gestionat foarte atent acest proces de renunţare la contractele bilaterale.

Credeţi că insolvenţa rezolvă problema? La capătul procesului va fi altă situaţie? Administratorul judiciar are posibilitatea să denunţe contractele care nu sunt încheiate în beneficiul companiei, cele care nu maximizează profitul. Însă trebuie să fim foarte atenţi ca acest lucru să se întâmple. Pentru că, din cauza comunicării dezastruoase a acestei proceduri de insolvenţă, acum aşteptările sunt foarte mari. Practic, din cauză că am iniţiat acest proces, nu ne putem îndeplini alte obligaţii legate de Hidroelectrica asumate faţă de donorii internaţionali - FMI, Banca Mondială. Spre exemplu, nu se mai pune problema ca până la sfârşitul anului să se poată lista 10% la bursă. De asemenea, din cauză că Hidroelectrica va fi administrată temporar de un administrator judiciar şi de un administrator special, va dura până se vor numi noii manageri şi noii membri ai Consiliului de Administraţie, cei care ar trebui să fie selectaţi competitiv. Deci, există o aşteptare cu mult mai mare în acest moment ca, dacă toate aceste condiţii au fost dinamitate, procedura de insolvenţă să rezolve măcar problema contractelor cu "băieţii deştepţi". Ca să ne facem o idee despre cât de mare e această problemă: Hidroelectrica renunţă la profituri între 200 şi 300 de milioane de euro pe an. Este o estimare făcută de Banca Mondială, luată în calcul şi de Comisia Europeană, care a făcut acum o lună un anunţ foarte dur cu privire la iniţierea unei investigaţii în aceste contracte. Ce înseamnă acest lucru: Comisia Europeană se uită că Hidroelectrica este o companie de stat care vinde la preţuri mult sub piaţă unor clienţi preferenţiali. Asta este echivalent cu a da o subvenţie, este ajutor de stat ilegal. Odată ce se constată că este ajutor de stat ilegal, el trebuie returnat. Cu acest instrument în mână s-a încercat renegocierea contractelor cu "băieţii deştepţi", se pare că nu s-au obţinut rezultate foarte bune şi de aici a început procedura de insolvenţă. Însă tocmai din cauză că aceasta este aşteptarea, şi a publicului român, şi a donorilor internaţionali, va fi o supraveghere foarte strictă a ceea ce se va întâmpla. Adică toţi aceşti donori se vor uita dacă aceste contracte vor fi cu adevărat reziliate, dacă nu se vor încheia contracte noi aşa cum s-au încheiat cele vechi, că şi ăsta ar fi un risc, dacă nu apar iniţiative să înstrăinăm nişte părţi din Hidroelectrica, aşa cum s-a speculat. Deci există această îngrijorare, că în spatele unui astfel de proces s-ar putea afla şi intenţii un pic mai sinistre sau că asta s-ar putea întâmpla dacă acest proces nu va fi gestionat atent, şi atunci va exista o presiune foarte mare pentru ca acest lucru să nu se întâmple. "FMI şi Comisia Europeană vor supraveghea să nu fie înstrăinate părţi din Hidroelectrica, aşa cum s-a speculat." OTILIA NUŢU, expert în energie

"Dacă cineva preia o centrală, ar fi un scandal monstruos"

Există riscul ca, în urma procedurii de insolvenţă, beneficiarii contractelor să ceară fie executarea, fie să intre în acţionariat? "Băieţii deştepţi" nu sunt creditori ai companiei. Singurul risc este în legătură cu procesul privind clauza de forţă majoră de anul trecut şi s-ar putea ca, în continuare, să apară nişte riscuri legate de penalităţi. Însă nu se pune problema să existe o datorie atât de mare încât cineva să preia o centrală. Asta ar fi într-adevăr scandalos şi, chiar dacă s-a gândit cineva la aşa ceva, nu se va întâmpla, pentru că ar fi un scandal monstruos.

Să vă dau un exemplu: OMV Petrom are acces la resurse şi vinde la preţul pieţei. Acolo avem manageri străini. Credeţi că la Hidroelectrica, dacă aveam manageri străini, se mai putea ajunge la ce avem acum? Problema la Hidroelectrica este că ea nu este interesată, aşa cum este interesată o companie cu un acţionar privat, să-şi maximizeze profitul. Practic, a fost interesată până acum, din ce am văzut anii trecuţi, să facă nişte contracte în pierdere pentru firmă şi în câştig pentru nişte oameni. Asta este diferenţa între o firmă privată şi una de stat. La o firmă privată acţionarul este foarte aproape de management şi îl trage de mânecă atunci când managementul încearcă să abuzeze de această poziţie. La stat, acţionarii suntem noi toţi şi suntem foarte departe. "Hidroelectrica a fost interesată să încheie contracte în pierdere pentru firmă şi în câştig pentru nişte oameni." OTILIA NUŢU, expert în energie Citiţi şi:

  • De ce vrea Ministerul Economiei reorganizarea Hidroelectrica
  • Următorii paşi în insolvenţa Hidroelectrica
  • Oltchim, în administrare specială. Urmează privatizarea
  • Ştiaţi că Hidroelectrica a dat deja faliment?
  • Reţeta dezastrului la Hidro şi Oltchim