Iubitorii muntelui și pasionații de drumeții montane vor benefica de un nou loc spectaculos de odihnă de unde pot admira spectacolul naturii oferit de munții Carpați.
Observatorul panoramic din Covasna, proiectul de revigorare a turismului local. Peisajele fantastice din zona Carpaților de Curbură sunt ca un magnet pentru miile de turiști pasionați de drumeții montane. Dar, din cauza reliefului accidentat, vizitatorii nu pot beneficia de facilitățile de bază. Acest lucru este pe cale să se schimbe. Autoritățile locale au pus la cale un plan prin care să înlăture acest impediment.
Observatorul panoramic din Covasna, o nouă atracție pentru turiști
Unul din obiectivele prin care autoritățile speră să revigoreze turismul din Covasna este situat în Munții Bodoc. Acolo urmează să se construiască un refugiu montan echipat cu un observator panoramic, un proiect unic în țară.
Consiliul Județean Covasna a aprobat de studiul de fezabilitate aferent primului refugiu montan cu observator panoramic din județ, care se va ridica pe vârful Bodoc, la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri. Construcția ar urma să aibă patru etaje, iar costurile construcțiilor vor fi de aproximativ un milion de lei.
Parterul va fi folosit pentru adăpost în caz de furtună, iar la etajul trei va funcționa o cabină panoramică unde turiștii se vor putea caza. Ultimul etaj va fi rezervat pentru platforma de observare.
„Am proiectat un refugiu multifuncţional care va fi unic în ţară. Structura construcţiei va fi realizată din lemn şi metal şi va avea patru etaje.
Parterul va servi ca un adăpost în caz de furtună, etajul trei va fi o cabină panoramică unde se va putea înnopta, iar ultimul etaj va funcţiona ca platformă de observare”, a explicat Jakab Istvan Barna, vicepreşedintele CJ Covasna.
Observatorul montan din Covasna va avea patru etaje
Datorită înălțimii și a locului unde este amplasat turiștii care vizitează Observatorul panoramic din Covasna vor avea o vedere deosebită asupra zonelor Târgu Secuiesc, Covasna, Sfântu Gheorghe și Brașov. Cu alte cuvinte vizitatorii se vor simți ca și cum s-ar afla în vârful lumii.
„Amplasarea şi înălţimea construcţiei vor oferi vedere asupra zonelor Târgu Secuiesc, Covasna, Sfântu Gheorghe şi a îndepărtatului Braşov. Vizitatorii se vor simţi, fără exagerare, ca şi cum s-ar afla în vârful lumii. Refugiul montan cu observator panoramic se încadrează perfect în conceptul turistic de creare de noi atracţii turistice pentru a stimula turismul din judeţ”, a adăugat Jakab Istvan Barna, vicepreşedintele CJ Covasna.
Situat la peste 1.000 de metri deasupra mării, observatorul panoramic se află în apropierea Vârfului Bodoc, nu departe de traseele montane din Munții Bodoc, de unde turiștii se pot bucura de spectacolul oferit de natură.
Munții Bodoc sunt localizați în inima județului Covasna, în proximitatea depresiunii râului Olt. Pasionații drumețiilor montane pot alege diferite variante de traseu, cu grade de dificultate diferite. Pe creasta muntelui se găsesc cele mai lungi trasee, cu o dificultate medie și o durată de 16 ore ating inclusiv vârful Bodoc. Turiștii mai puțin experimentați pot alege trasee ceva mai ușoare cu o durată de 60-120 de minute, informează cjcv.ro.