Ortorexia: boala dietei duse la extrem

Cei care cântăresc tot ceea ce mănâncă şi au fixaţii legate de dietă riscă să sufere de o tulburare alimentară numită ortorexie nervoasă.

Dorinţa de a avea o dietă echilibrată şi de a evita alimentele nesănătoase vă poate ajuta să vă feriţi de boli. Medicii atrag însă atenţia că de aici şi până la a deveni obsedat de ce mâncaţi şi să faceţi o fixaţie pentru asta nu este decât un pas, caz în care riscaţi să obţineţi efectul opus: să vă îmbolnăviţi şi să vă izolaţi de ceilalţi.

Această fixaţie este numită de unii specialişti ortorexie nervoasă, iar în cazuri rare, această tulburare poate duce la malnutriţie severă şi chiar la deces. La astfel de pericole se expun persoanele care îşi cântăresc zilnic caloriile pe care le consumă sau cele care doar cred că au un regim alimentar sănătos.

Anxietatea de sănătate vă desparte de cei dragi

Obsesia pentru o alimentaţie sănătoasă poate fi nocivă. „Hrănirea corectă este un lucru bun. Problema apare atunci când acest lucru devine o obsesie, când o persoană ajunge să-şi cântărească felia de pâine ca să vadă câte calorii consumă. Aceste persoane nu consumă niciodată produse nesănă- toase şi ajung să-i învinovăţească pe cei care nu au un regim alimentar asemănător“, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Psihologii susţin că persoanele obsedate de alimentaţie riscă să se izoleze.

„Persoanele care suferă de anxietate de sănătate sunt extrem de atente în menţinerea stării de sănătate. Dacă le apare o pată roşie pe piele, îşi fac toate analizele pentru a vedea dacă au cancer. Cele care sunt foarte atente la alimentaţie ajung să nu mai meargă la petreceri dacă acolo nu găsesc alimentele pe care le consumă sau renunţă la mese atunci când nu au posibilitatea de a-şi respecta regimul“, explică Bogdana Bursuc, psiholog la Behavior Center. În plus, cei obsedaţi de dietă pot refuza să meargă în excursii dacă nu au posibilitatea de a mânca la ore fixe. „În timp, persoanele cu anexietate de sănătate riscă să devină inconfortabile pentru grup. Dacă merg împreună să cumpere mâncare, persoanele obsedate de dietă vor să se ducă şi în alte magazine dacă nu găsesc alimentele pe care le consumă mereu“, adaugă psihologul.

Sunt specialişti care consideră obsesia de a mânca sănătos o tulburare de alimentaţie şi o numesc ortorexie nervoasă. Termenul a fost definit prima dată de un medic american, Steven Bratman, în 1997. Acesta spune că ortorexia poate fi mai periculoasă decât anorexia, cu toate că motivaţiile sunt diferite. „În timp ce un anorexic vrea să scadă în greutate, un ortorexic vrea să se simtă pur, sănătos şi natural“, explică specialistul american.

Nu renunţaţi definitiv la grăsimi

Lucrurile se agravează şi mai mult în cazul celor care doar cred că au o dietă sănătoasă şi renunţă definitiv la grăsimi, pâine sau dulciuri. „Deficitul de lipide, adică de vitaminele A şi E, afectează pielea, vederea şi fertilitatea. Tot sistemul nervos are ca principal component lipidele. Nu este bine să cădem în obsesia de a consuma lactate cu 0,1% grăsimi. De asemenea, un cubuleţ de unt pe zi, dimineaţ a, este permis. Avem însă nevoie şi de glucide complexe pe care să le luăm din cartofi şi pâine“, afirmă Cătălina Bega, medic rezident diabet şi boli de nutriţie la Institutul „Nicolae Paulescu“, din Bucureşti. Psihologii susţin că obsesia pentru dietă şi pentru anumite alimente este o modă.

„Anxietatea de sănătate este un fenomen al mişcării pentru o dietă sănătoasă. La acest stil de promovare răspund mai ales persoanele care au deja convingeri clare despre alimentaţie. Normele socio-culturale au un rol important. Odată, persoanele mai grăsuţe erau un semn al bogăţiei. Acum, este la modă să fii vegetarian, să mănânci numai alimente bio sau să-ţi numeri caloriile“, explică Bogdana Bursuc. ALTE TULBURĂRI Anorexia şi bulimia apar pe fond nervos

Anorexia şi bulimia sunt alte tulburări alimentare care apar pe fond nervos.

„Anorexia apare mai ales la femeile tinere obsedate de greutate. Se poate ajunge la situaţii grave, când anorexicele îşi provoacă voma după masă pentru a nu asimila ce mănâncă“, explică Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul Moşilor din Bucureşti. Persoanele anorexice pot avea tulburări hormonale şi rezistenţă scăzută la infecţii. Bulimia poate apărea la persoanele care nu au mai avut tulburări alimentare, dar care trec printr-un stres foarte puternic.

„Bulimia este ingestia necontrolată a alimentelor, urmată de stări de vomă din cauza abuzului. Din cauză că vomită foarte mult, bulimicii pot suferi de ulcer gastric sau de leziuni ale esofagului“, completează Eduard Adamescu. Tratamentul ambelor afecţiuni include şi consiliere psihologică.