Ortodoxia, în pragul schismei. Patriarhia de Constantinopol ar putea acorda autocefalia Bisericii Ucrainene

Ortodoxia, în pragul schismei. Patriarhia de Constantinopol ar putea acorda autocefalia Bisericii Ucrainene

Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol s-a reunit pentru a decide oferirea statutului de biserică autocefală Patriarhiei de Kiev. Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol se desfășoară timp de trei zile. Următorul Sinod va fi convocat între 9 și 11 noiembrie.

Kievul așteaptă ca, în cadrul acestui Sinod, să fie luată decizia de acordare a Tomosului pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina. Patriarhia Moscovei se opune acordării statutului Autocefal Patriarhiei de la Kiev și amenință cu ruperea totală a relațiilor cu Constantinopolul.

Pornind de la respingerea ambițiilor imperialiste rusești (iar Patriarhia Moscovei este unul dintre principalii vectori) și dorința lor de a crea un atribut al identității naționale, mulți ucraineni au început să se disocieze de Patriarhul Kirill, asociat cu inamicul. „Dintr-un anumit sens, din cauza lui Putin, Biserica din Ucraina doreşte să devină autocefală”, consideră Serghei Chapnin, expert rus pe probleme religioase, citat de publicaţia franceză „Liberation”.

 Din punct de vedere al Ucrainei, Rusia este un agresor. Credincioşi creştin-ortodocşi, aparţinând aceleiaşi Biserici, se ucid între ei, iar Patriarhul de la Moscova nu ia atitudine, pentru a condamna acest război fratricid. Mai mult chiar, în unele sate, preoții care aparţin de Moscova au refuzat să înmormânteze combatanţi ucraineni, morţi în luptele cu separatiştii suţinuţi de Rusia. Iar acest gen de atitudini a împins ortodocşii ucraineni să dorească distanţarea permanentă de primatul de la Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru Putin, care dorește să restaureze măreția Rusiei, Biserica - singura entitate care continuă să acționeze asupra întregului spațiu post-sovietic, inclusiv a republicilor din Asia Centrală și dincolo de ea - este un instrument valoros, o rețea reală de influență diplomatică, confesională și culturală. Potrivit istoricului Jean-François Colosimo, profesor de istorie a religiilor, „consecințele pentru Kirill vor fi dezastruoase. El va fi omul care va fi pierdut o bătălie simbolică în Ucraina, cu efecte politice incalculabile”.

Până la două treimi din comunitățile ortodoxe din Ucraina ar trebui să se alăture, mai devreme sau mai târziu, noii Biserici unificate, care „contrar propagandei rusești nu va fi o autocefalie acordată schismaticilor de la Kiev”, avertizează Serghei Chapnin, subliniind că Moscova revendică primatul asupra teritoriilor care s-au aflat întotdeauna sub jurisdicția Constantinopolului, după cum reiese din documentele Patriarhului Bartolomeu I.