Orlando Zaharia, cel mai bun bucătar din Bucureşti

Aseară, 15 decembrie, s-a desemnat "Bucătarul de Aur al Bucureştiului". Şase maeştri care conduc bucătăriile unora dintre cele mai prestigioase restaurante din Capitală s-au duelat în reţete în finala care a avut loc la Ramada Bucharest Parc.

Întrecerea de anul acesta, care a avut ca motto "Gastronomia românească modernă - Regândim tradiţia!", a fost organizată de Compania de Investiţii pentru Turism şi Federaţia Bucătarilor din România. Titlul de bucătar de aur al Bucureştiului a fost adjudecat de Orlando Zaharia, executive-chef la Noblesse. Asociaţia "Chef Malta" i-a oferit câştigătorului un training de cinci zile la un restaurant de cinci stele din Malta.

Ocupantul locului 2, bucătarul independent Cristian Văduva, va pleca într-o excursie în Antalya, iar Aslie Dias Thomas, care s-a clasat pe locul 3, a primit un set de vase de marcă. Toţi finaliştii au primit cursuri de specializare la Centrul de Excelenţă în Gastronomie şi Tehnologie Alimentară "Aroma". În plus, Bogdan Cojocaru, bucătar la Intercontinental, a primit premiul pentru cea mai bună asociere a preparatelor cu vinul şi a primit un curs de sommelier.

Evaluarea a fost făcută de patru juraţi cu experienţă internaţională: Wynand Vogel (Olanda), Joseph Vella (Malta), Gordon Amato (Malta), Antonio Passarelli (România). Maestru de ceremonie, sarea şi piperul prezentării, a fost bucătarul Horia Vîrlan.

Toate preparatele făcute de cei şase finalişti au fost vândute invitaţilor, iar suma colectată a fost donată Şcolii Speciale nr. 8 din Bucureşti.      

Reţetele prezentate în finală:

Orlando Zaharia - Noblesse

  • Gustare "Orlando" - file de păstrăv, legume înăbuşite, sos din icre de ştiucă;
  • Pulpă de raţă confiată cu roşie concaise umplută cu fasole păstăi grasă/piept de raţă afumat cu varză călită, sos de prune, sos de gălbiori;
  • Crem-caramel cu budincă de mămăligă, mere de caise confiate.

Cristian Văduva - Classico

  • File de şalău marinat în sfeclă roşie pe canapea de ridiche albă cu zet de lămâie verde/ rulou de file păstrăv în mantie de seminţe de susan, mac şi foummet de peşte/somon marinat în mantie de somon afumat pe cruton de pâine şi sos de ciocolată albă;
  • Cotlet de berbecuţ umplut cu mozaic de ţelină şi morcov, sos de sfeclă roşie, plăcintă de cartofi, spanac cu muguri de pin;
  • Pacheţel de toamnă din aluat de clătite cu mere caramelizate, spumă de vin şi îngheţată de scorţişoară.

Ashlie Dias Thomas - Crowne Plaza

  • Trio de mousse: vinete coapte, roşii verzi şi roşii;
  • Raţă cu varză: piept de raţă cu rulouri de varză, gutuie caramelizată şi sufle de ficat;
  • Orez cu lapte: budincă din orez, tăieţei de orez învelită în foaie de orez.

Georgeta Codârleanu - Intercontinental

  • Trio de amuse bouche: icre de crap, salată de vinete, pastă de brânză cu mărar/salată de păstrăv afumat/sos cremă de iaurt cu pătrunjel;
  • Cotlet de miel la grătar în ierburi aromate, servit cu legume de sezon, mămăligă, spanac cu usturoi, sos de vin roşu;
  • Tartă de mere, servită cu îngheţată de vanilie, fructe de pădure, sos cald de caramel

Robert Andrei George - Mesogios

  • Stridii gratinate (6 stridii, spanac, făină, lapte, ouă, unt, sare, piper);
  • Rulou de sturion cu ciuperci şi garnitură de legume (sturion, ciuperci, ceapă, legume, ulei, verdeaţă, maghiran, unt, usturoi, lămâie, sare, piper);
  • Foietaj cu cremă de brânză şi mure (foitaj, brânză dulce, ouă, frişcă, gelatină, zahăr, mure).

Mihai Ioniţă - Carol Parc Hotel

  • Drob de miel cu ficat de raţă şi sos de coacăze; Duo de raţă cu varză caramelizată şi sos de portocale;
  • Clătite cu gutui şi stafide.