Orheiul vechi, o Rezervație care ne înconjoară de istorie

Orheiul vechi, o Rezervație care ne înconjoară de istorie Orheiul vechi. Sursa foto: Wikipedia

La 45 min de Chișinău, pe malul râului Răut, un afluent al Nistrului, se află Rezervația Orheiul Vechi, veche așezare medievală, atestată arheologic din perioada Hoardei de Aur (sec. XIV).

Orheiul Vechi, un loc de poveste cu iz de Ev Mediu

Orheiul Vechi purta numele de Shehr al Jedid în sec. XIV. Numele de Orheiul Vechi l-a oținut odată cu „nașterea” Orheiului.

Din cadrul complexului fac parte două promontorii mari (Peștere și Butuceni), și trei promontorii adiacente mai mici (Potarca, Selitra și Scoc), pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atât din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cît și moldovenească (sec. XV–XVI).

Ne puteți urmări și pe Google News

Orheiul vechi este constituit dintr-un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale: biodiversitate, pământ natural arhaic, varietate istorico-arhitecturală, cadru arheologic de excepție, habitat rural tradițional și originalitate etnografică.

Orheiul Vechi, o oază de cultură

Peisajul Arheologic reprezintă partea centrală a Rezervației. Acesta este compus din mai multe situri arheologice (Situl Trebujeni-Potârca, Palatul Maistrei), complexe rupestre (Schitul Rupestru Peştera, Schitul Pârcălabului Bosie, Schitul Pârcălabului Mășcăuți-Albu) și rămășițe ale arhitecturii medievale – urmele Hoardei de Aur (Baia Turcească, Palatul Pârcălabului, Biserica „Nașterea Maicii Domnului”)

Grant al Uniunii Europene de 30.000 euro pentru Orhei

În martie 2024, Orheiul a obținut un grant cultural în valoare de 30 de mii de euro ce vor ajuta autoritățile să stimuleze economia regională prin promovarea dezvoltării culturii.

Rezervația culturală Orheiul Vechi este înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din 2015.

Relaxare și mișcare în același loc: Orheiul Vechi

În această perioadă, din cauza temperaturilor extreme, programul de vizitare este prelungit cu două ore. Cei care vor să viziteze locul de poveste, pot apela la tururi ghidate, trasee de ciclism, drumeții pe stâncile formate de mai multe procese de morfogeneză. Dintre acestea un rol deosebit revine proceselor fluviale, eroziunii torențiale, proceselor gravitaționale și proceselor carstice. În pensiunile, unde poți rămâne în ospeție peste noapte, poți avea parte de delicii culinare, asezonate cu legende locale pline de haz sau groază, povestite de gazde.

Revista presei