Organizatia studenteasca, drumul catre slujba

Carnetul de membru al unei asociatii studentesti te aduce mult mai repede la un interviu.

Angajatorii sunt tot mai interesati de tinerii care au experienta lucrului intr-o organizatie   Aproape ca nu exista facultate care sa nu aiba o asociatie studenteasca. Indiferent unde invata, fie la stat, fie la particular, tinerii se inghesuie sa faca parte din astfel de organizatii. Ii atrag evenimentele organizate - de la conferinte pana la balul bobocilor, dar si faptul ca „da bine” la CV.

„Ca membru al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, te dezvolti atat prin participarea la proiecte, cat si prin implicarea in aplicarea lor. Integrarea intr-o asociatie iti ofera un spirit pragmatic si experienta lucrului in echipa. Inveti sa scrii un proiect si sa-l aplici”, spune Ioana Irina Tudor, vicepresedinte de imagine al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania.

Asociatia, ca o corporatie

Studentii sunt constienti de avantajele oferite de legitimatia de membru al unei asociatii. Ei spun ca  aspectul cel mai important este dat de faptul ca o asemenea organizatie te pregateste pentru „viata reala”, pentru a face fata joburilor. „Centrul de Resurse pentru Societatea Civila (CRSC - n.r.) este ca o corporatie in miniatura. Avem coordonatori, avem departamente si reguli. Deciziile se iau rapid si trebuie sa fim tot timpul orientati spre nevoile tinerilor si companiilor”, explica studentul Sevag Kevorchian, voluntar al CRSC.

Creata dupa modelul unei IMM, Asociatia Studentilor Economisti din Romania (ASER) functioneaza pe baza de departamente, avand in frunte un Consiliu de Conducere. „Structura, foarte apropiata de cea a companiilor, ne familiarizeaza cu metodele de lucru”, considera Diana Andreea Patrascoiu, presedintele ASER.

Propunerile de angajare vin mai repede

Un alt avantaj, pe langa faptul ca inveti sa lucrezi ca intr-o firma, il constituie cunoasterea unor oameni importanti. „Lucrez direct cu oameni de decizie din companii multinationale. Fiecare firma are propriile strategii si abordari, asa ca zilnic invat ceva. Se mai intampla ca la sfarsitul unui proiect sa fiu invitat sa ma angajez”, spune Sevag Kevorchian.

Faptul ca agentii economici cauta studenti care au activat in organizatii este punctat si de Ioana Irina Tudor: „Sunt din ce in ce mai solicitati pentru a fi angajati in posturi importante, bine remunerate si cu oportunitati mari de avansare”.

Mai mult, asa dupa cum spune si Diana Andreea Patrascoiu, un membru al unei organizatii este o persoana informata, cu initiativa si experienta, deschisa la nou, sociabila. „Indeplineste caracteristicile candidatului ideal la un interviu”, adauga ea.

Faci parte dintr-un grup

Daca esti in anul I si nu ai prea multi prieteni, aceasta este cea mai buna solutie pentru a cunoaste cat mai multi colegi. „Pe langa relatiile si experienta castigata, simt ca fac parte dintr-un grup - suntem tineri, optimisti, facem totul pentru ca avem incredere in noi si in cei din jurul nostru”, spune Maria Borha, coordonator al CRSC.

Ea este de parere ca a face parte dintr-o asociatie studenteasca te dezvolta ca persoana si te ajuta in cariera, prin capatarea experientei. burse In strainatate

Burse in strainatate

Stagii pentru managementul cultural

Tinerii interesati de un stagiu in cadrul managementului culturii, care sunt specialisti in domeniu, pot candida pentru un an de studiu in Germania, oferit de Fundatia „Robert Bosch”. 12 absolventi vor invata, timp de un an, managementul culturii in Germania. Rolul stagiarilor va fi prezentarea diversitatii culturale a tarilor din Europa Centrala si de Est, in special promovarea tinerilor artisti din propria tara.

Cei care se vor califica vor fi incadrati in institutii culturale din Germania, care dispun de contacte internationale si sunt interesati de dezvoltarea relatiilor cu Europa Centrala si de Est. Candidatii pot aplica on-line pana la 10 aprilie 2007, accesand www.moe-kulturmanager.de.

Principalele conditii pentru a putea candida: experienta in domeniul managementului cultural, colaborari cu tinerii artisti din propria tara, cunostinte foarte bune de germana, abilitati pentru lucrul individual. Detalii la www.moe-kulturmanager.de. (Eugenia Mihalcea)

Alte oferte

Cunoscatorii de limba germana, care au deja diploma de masterat, mai pot aplica astazi pentru una dintre cele patru burse doctorale oferite de Universitatea din Mannheim, Germania. Detalii la http://www.phil.uni-mannheim.de/pk_globalisierung.

Tinerii interesati de un masterat in Studii Internationale in Elvetia se pot inscrie pana la sfarsitul lunii ianuarie pentru o bursa. Masteratul este de doi ani si se adreseaza in special absolventilor de Studii Politice sau Istorie. Detalii la http://www.hei.unige.ch.