Apocalipsa devine oficială?

Situaţia de la centrala Fukushima este descrisă de liderii lumii în termeni dramatici. Concluzia lor: lucrurile au scăpat de sub control.

Doi lideri importanţi ai lumii, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele, rus Dmitri Medvedev, au descris ieri, pentru prima dată, în termeni dramatici situaţia de la centrala atomică Fukushima, după ce, timp de mai multe zile, comunitatea internaţională a fost reţinută în evaluarea dimensiunile tragediei nucleare.

Este un accident de "proporţii cu adevărat apocaliptice", a avertizat Merkel într-un discurs în Camera inferioară a parlamentului german, în timp ce liderul de la Kremlin a vorbit despre "o catastrofă" şi "un dezastru naţional colosal". Situaţia de la centrala nucleară Fukushima evoluează după un scenariu dramatic, iar consecinţele sunt imprevizibile, a mai spus şeful executivului de la Berlin în faţa deputaţilor germani.

Merkel a subliniat în discursul său că Germania nu îşi va închide toate cele 17 reactoare nucleare ca urmare a crizei din Japonia, ci doar şapte, cele construite înainte de 1980.

"În mâinile Domnului"

Cu o seară înainte, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, descria mult mai sumbru situaţia de la complexul de la nord de Tokio.

"Practic, totul a scăpat de sub control şi nu exclud ceea ce este mai rău în orele şi zilele următoare. Vorbim despre o apocalipsă şi cred că acest cuvânt este foarte potrivit pentru această situaţie", a avertizat comisarul german, miercuri, în faţa Comisiei de mediu din Parlamentul European.

Criza nucleară din Japonia este acum "în mâinile Domnului", a conchis Oettinger.

În orice caz, situaţia la Fukushima este mai gravă decât anunţă guvernul nipon, a afirmat şi preşedintele Autorităţii americane pentru securitate nucleară, Gregory Jaczko. Următoarele 48 de ore sunt cruciale, concluzionau, ieri, şi specialiştii francezi.

Seria de declaraţii alarmiste l-a determinat pe şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să se deplaseze în Japonia pentru a evalua personal proporţiile accidentului de la Fukushima. Aici, echipele de intervenţie şi-au intensificat eforturile de răcire a combustibilului nuclear folosind elicoptere şi tunuri de apă.

În aceste condiţii, şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a solicitat Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare să înfiinţeze o celulă de criză şi să facă la fiecare 12 ore o evaluare a situaţiei din arhipelagul nipon. Ministrul urma să propună ieri crearea unei rezerve financiare de 200.000 de euro în cazul în care mai mulţi români aflaţi în Japonia nu se vor putea reîntoarce în ţară cu avioane de linie.

"Catastrofa din Japonia are proporţii cu adevărat apocaliptice. Situaţia evoluează după un scenariu dramatic, iar efectele acestui dezastru nu sunt deloc previzibile."ANGELA MERKEL, cancelarul Germaniei "În Japonia s-a produs un dezastru naţional colosal, o catastrofă. Sper că anul acesta nu ne vom confrunta cu astfel de probleme grave sau calamităţi." DMITRI MEDVEDEV, preşedintele Rusiei

EROISM

Mesajul muncitorilor de la Fukushima: "Nu fugim din centrală! Continuăm să lucrăm"

Michiko Otsuki se numără printre sutele de angajaţi ai companiei TEPCO evacuaţi din centrala de la Fukushima, unde au mai rămas doar 50 de oameni care încearcă să evite un al doilea Cernobâl.

Femeia a devenit "vocea" colegilor ei din iadul de la Fukushima şi a descris, pe blogul personal, starea de spirit din centrală, scrie "The Straits Times". Jurnaliştii de la această publicaţie au tradus în limba engleză conţinutul blogului şi, implicit, mesajele adresate populaţiei de cei 50 de angajaţi ai TEPCO: "Lumea a răbufnit la adresa TEPCO. Muncitorii de la TEPCO refuză să fugă şi continuă să lucreze, riscându-şi viaţa. Vă rugăm să nu ne mai atacaţi".

Compania TEPCO a fost criticată inclusiv de premierul nipon Naoto Kan, nemulţumit că nu primeşte informaţii la timp despre ce se întâmplă la centrală. În postările sale, Michiko Otsuki insistă asupra faptului că toţi colegii săi fac tot posibilul pentru ca populaţia să nu aibă de suferit.

"Îmi pare nespus de rău pentru voi, locuitorii din jurul centralei. Sunt oameni care vă protejează, chiar şi cu preţul propriei vieţi. Privindu-i pe colegii mei cum îşi pun viaţa în pericol, fără să ezite, pot spune că sunt mândră că lucrez pentru TEPCO. Sper să mă întorc la centrală şi să contribui la reconstrucţia reactorului", spune Otsuki.

Lucrările pentru restabilirea parţială a alimentării cu curent electric a centralei nucleare vor continua şi azi, pentru a permite repornirea tuturor staţiilor de pompare la obiectivul grav afectat de cutremurul de 9 grade, de săptămâna trecută.