Ordonanţă de urgenţă pentru Codul de Bune Practici

Se ieftinesc alimentele. Şi asta pentru că textul Codului de Bune Practici va deveni ordonanţă de urgenţă în maximum trei săptămâni.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat azi că ordonanţa de urgenţă care va transpune prevederile Codului de Bune Practici din retailul cu produse agroalimentare va intra în vigoare în 2-3 săptămâni.

Potrivit acestuia, preţurile ar urma să scadă în aproxiamtiv o lună după adoptarea ordonanţei. Ilie Sârbu s-a întâlnit azi cu reprezentanţi ai retailerilor şi producătorilor pentru a discuta pe marginea legiferării codului.

Angajaţii ministerului au încurcat proiectul Ministrul a venit însă la întâlnire cu un proiect de ordonanţă despre care comercianţii şi furnizorii au afirmat că nu corespunde cu ceea ce au convenit anterior, la negocierile de anul trecut.

"Nu poţi să faci o întâlnire şi să vii cu temele nefăcute. E o scăpare, o delăsare, sunt foarte multe lucruri de ordin administrativ, pe care le vom rezolva", a spus Sârbu, referindu-se la greşeala angajaţilor din subordine, care au elaborat un document în neconcordanţă cu negocierile de anul trecut, care nici măcar nu a fost transmis participanţilor anterior întâlnirii, pentru ca aceştia să vină pregătiţi cu puncte de vedere.

Patronatul, nemulţumit La rândul său, preşedintele patronatului Romalimenta, Sorin Minea, a afirmat că forma proiectului prezentată de minister este foarte ambiguă şi greu de aplicat.

Ministrul a admis că a venit la întâlnire crezând că forma actualului proiect este cea negociată şi şi-a cerut scuze de mai multe ori. Astfel, discuţiile dintre retaileri şi producători au avut loc, după plecarea ministrului, pe proiectul asupra căruia s-au înţeles la finele lui 2008, şi nu pe proiectul propus azi de Ministerul Agriculturii, iar cele două părţi se vor întâlni din nou vineri.

Minea susţine că preţurile pot scădea cu până la 30% în două-trei luni de la aplicarea ordonanţei de urgenţă. Totodată, preşedintele Romalimenta a reamintit despre negocierile referitoare la stabilirea unor termene de plată mai scurte, în care magazinele să plătească marfa furnizorilor.

Producătorii şi retailerii au semnat în luna iulie a anului trecut Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare, iar documentul a intrat în vigoare după ce Consiliului Concurenţei a anunţat că nu încalcă legislaţia specifică.