Ordonanţa creditelor cade. Actele adiţionale sunt valabile

Ordonanţa creditelor cade. Actele adiţionale sunt valabile

OUG 50, în forma ieşită din comisie, "aruncă un os" şi clienţilor care încă mai au contracte în derulare. Cei care au semnat acte adiţionale nu vor mai trece prin emoţiile de acum câteva luni.

Deşi ordonanţa creditelor, OUG nr. 50/2010, a fost votată în aşa fel încât să se aplice numai împrumuturilor viitoare, nu şi celor în derulare, actele adiţionale semnate pe contracte cu băncile până în prezent vor rămâne în vigoare.

Chiar dacă, prin votul lor, deputaţii au reuşit să "golească de conţinut" un act normativ care ar fi putut ajuta semnificativ clienţii băncilor, majoritatea membrilor din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au ales să încline balanţa spre creditori. Voturile care au avantajat băncile au venit din partea PDL şi UDMR, în timp ce PSD şi PNL au votat pentru includerea creditelor în derulare sub incidenţa viitoarei legi.

Legat de actele adiţionale, cele încheiate şi semnate în contractele de credit îşi produc efectele în conformitate cu termenii contractuali agreaţi între părţi. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre actele adiţionale care încă nu au fost semnate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit amendamentului 95 din OUG 50, actele adiţionale nesemnate de către consumatori, considerate ca fiind acceptate tacit, îşi vor produce efectele în conformitate cu termenii în care au fost formulate. Excepţie va fi în cazul în care consumatorul sau creditorul notifică cealaltă parte în sens contrar în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Avantaje mici pentru clienţi

Un avantaj pe care clienţii l-au câştigat în această luptă ţine de comisionul de rambursare anticipată şi de refinanţare. Cei cu contracte încheiate înainte de promulgarea OUG 50 pot să se refinanţeze la aceeaşi bancă, fără costuri suplimentare şi fără reevaluarea garanţiilor. Dar la ora actuală, în condiţiile în care se fac refinanţările la noi, acesta ar însemna să stai mai mult legat contractual de o bancă.

Potrivit lui Samuel Calotă, vicepreşedinte ANPC, faptul că s-a votat ca actul normativ să se aplice numai creditelor viitoare, face ca munca tuturor celor care au participat să fie inutilă. În prezent sunt în derulare 8 milioane de credite, pe care le au circa 4,5 milioane de debitori.

Amendament marca PDL

Cel care şi-a asumat amendamentul 95 din Ordonanţa 50/2010, textul care a dat peste cap tot actul normativ, este Adrian Niţu (PDL), vicepreşedinte în Comisia de buget. Amendamentul a avut şi susţinerea Ministerului Finanţelor Publice (MFP) .

"Am avut consultări cu Comisia Europeană, cu cei care ne acordă tranşa. Am şi ultima scrisoare primită alaltăieri (luni, 13 decembrie - n.r.) de la dânşii, şi ei condiţionează eliberarea tranşei de 1,2 miliarde de euro de scrierea concretă că nu se aplică ordonanţa decât în cazul articolelor 66-69, 70-71, 50-55, 56", a explicat Gheorghe Gherghina, secretar de stat în MFP. După votul final din Comisia pentru buget, actul normativ va ajunge în plenul Camerei Depu taţilor. După ce va fi adoptată şi în plen, legea va ajunge la promulgare la şeful statului.

"Ordonanţa 50 trebuie să se transforme într-o lege a echilibrului relaţiei dintre bancă şi client. Nici clientul nu poate scăpa de plata datoriei la bancă, dar nici banca nu trebuie să scoată pierderile pe seama propriului său client. În aceste condiţii voi promulga legea", a spus Traian Băsescu, citat de hotnews.ro.

CONTRADICŢII

"Am lucrat împreună la această ordonanţă mai bine de şase luni, şi votul lor a arătat că de fapt a fost o pierdere de timp. În unele cazuri, OUG şi-a produs deja efectele.", SAMUEL CALOTĂ, vicepreşedinte ANPC

"Pentru contractele în curs s-a găsit această formulare ca actele adiţionale să rămână în continuare valabile, în cazul în care ele au fost acceptate între părţi.", GHE. GHERGHINA, secretar de stat la Finanţe

DE LA ZERO

Clienţii, din nou la mâna băncilor

Clienţii au rămas din nou la mâna băncilor, au declarat reprezentanţii debitorilor nemul ţumiţi care s-au constituit în grupuri împotriva creditorilor. Cu toate acestea, lupta nu este încă terminată, au exclamat reprezentanţii, ultima lor speranţă rămânând deciziile pe care le vor lua deputaţii în plen.

Frustrările clienţilor vin şi pe fondul şedinţei din Comisia pentru buget, unde deputaţii au părut că nu dau nicio importanţă celor spuse de reprezentanţi.

"Veniseră cu decizia în buzunar, aşa s-au comportat. Orice discuţie cu ei era inutilă. Dacă nu se mai aplică împrumuturilor în derulare, ordonanţa a fost golită de conţinut", a declarat avocatul Silviu Adăscăliţei. Potrivit lui, deputaţii parcă şi-au astupat urechile când a fost vorba de contraargumente. Clienţii vor continua lupta şi vor adresa noi solicitări autorităţilor cu factor de decizie şi vor face un nou tur de forţă la partidele parlamentare pentru neaprobarea legii.