Ordinul Secret pentru Noaptea de Înviere. Ce transmite Biserica. Document Exclusiv EvZ

În toiul disputelor privitoare la modul în care românii creștin-ortodocsi pot lua Lumina de Sfintele Paști, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române au transmis preoților adrese în care le precizează să se detașeze de inițiativele primarilor care „organizează acțiuni de distribuire a Luminii Pascale”.

După cum se știe, în multe localități din țară primarii și-au făcut din preoți aliați în luptele electorale. Pentru noaptea de Înviere, din acest an, însă, un înalt ierarh din Biserica Ortodoxă Română a pus piciorul în prag.

În exclusivitate, evz.ro a intrat în posesia unui document transmis de Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic, către parohiile din județ în care le cere preoților ca poziția lor să fie „eminamente neutră”, față de primăriile din județ care „vor organiza acțiuni de distribuire a Luminii Pascale”.

Document Exclusiv EvZ. Nu poate fi preluat decât cu citarea sursei.

În documentul intrat în posesia evz.ro se fac precizări „cu privire la distribuirea Luminii în Noaptea de Înviere”...

Iată ce scrie în documentul transmis tuturor parohiilor din județul Argeș:

„Precizări cu privire la distribuirea Luminii în Noaptea de Înviere

În contextul săvârșirii, anul acesta, a Slujbei de Înviere, fără participarea fizică a credincioșilor din parohie, în dorința evitării unor situații necontrolate și a amestecului autorităților locale în rânduiala pascală a parohiilor, Vă facem cunoscute următoarele îndrumări privitoare la distribuirea Luminii din Noaptea de Paști:

  1. Fiecare parohie, prin preotul paroh, va identifica, din rândul credincioșilor mireni, din cadrul parohiei păstorite, maximum 5 voluntari – persoane tinere cu o condiție fizică și medicală foarte bună.

Voluntarii, având lumânări tip candelă cu capac în mână, echipament de protecție – mască la gură și mănuși în mâini – vor prelua, în Noaptea de Paști, Lumina de la preot și se vor îndrepta individual, nu în grupuri, către locuințele credincioșilor mireni pntru distribuirea Luminii, respectând toate măsurile de distanțare socială. Credincioșii vor primi Lumina din pragul locuințelor sau de la fereastră.

Câte o lumânare tip candelă va fi amplasată la fiecare troiță și cruce din locurile publice al localității/parohiei pentru ca persoanele din vecinătatea acestor simboluri creștine să meargă și să ia Lumină.

La momentul potrivit din slujbă, preotul se va deplasa către poarta bisericii și va dărui Lumina voluntarilor care vor rămân, pânăla acest moment, în afara curții bisericii.

  1. Întrucât Primăriile din localități vor organiza acțiuni de distribuire a Luminii Pascale, Parohiile se vor delimita total de aceste inițiative de distribuirea Luminii, care sunt acțiuni proprii, față de care Parohia trebuie să rămână EMINAMENTE NEUTRĂ.
  2. Voluntarii parohiilor vor deține asupra lor declarație completată pe propria răspundere (se bifează căsuța 8 – scopuri umanitare sau de voluntariat), actul de identitate, ecuson ștampilat și semnat din partea parohiei, cu datele de identificare care să ateste calitatea de voluntar și, ca semn distinctiv, banderolă albă de identificare pe braț.
  3. Parohiile au posibilitatea de a amplasa în exteriorul porților bisericilor (nu la intrarea în biserică), un felinar special, care să aibă, în interior, aprinsă o lumânare tip candelă cu Lumina Învierii, pentru a facilita distribuirea Luminii.
  4. Pentru evitarea confuziei și a lipsei de credibilitate, preoții nu vor mai transmite prin intermediul rețelelor de socializare sau prin alte mijloace ori aplicații de comunicare moderne adrese, precizări, acorduri sau comunicate care nu provin din sursă oficială, respectiv Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului”.

Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne au revenit asupra acordului inițial în care se prevedea posibilitatea ca și cadrele MAI, polițiști, jandarmi sau pompieri să distribuie Lumina.

Astfel, pe 15 aprilie a fost semnat un nou acord...

„În urma estimărilor specialiștilor referitoare la extinderea epidemiei cu noul coronavirus în următoarea perioadă, Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne au revenit asupra acordului semnat inițial, aducând unele modificări”, se arată pe sit-ul basilica.ro, al Patriarhiei Române

Iată ce prevedee acest nou acord:

„Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

  1. Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
  2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 – 12.00, la solicitarea credincioşilor.
  3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
  4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.
  5. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
  6. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus”.