Ordin neaplicat cinci ani! Scad prețurile la medicamente cu 15-20%

Ministrul Sănătății a cerut distribuitorilor să calculeze prețurile la medicamente conform unui ordin din 2009, „uitat de toată lumea”. Marii distribuitorii pun presiune pe Guvern, atenționând că se pot retrage de pe piață

Ministrul Sănă tății, Nicolae Bănicioiu, a notificat distribuitorii de medicamente ca până în data de 10 martie să calculeze prețurile la medicamente conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 75 din februarie 2009. În caz contrar vor fi aplicate sancțiuni de ridicare a licențelor și excluderea din CANAMED (Catalogul Național al prețurilor medicamentelor de uz uman). Măsura ar aduce reduceri la prețurile medicamentelor între 15 și 20 la sută, după cum ne-au precizat oficiali din Ministerul Sănătății (M.S.).

Pagube la buget

Potrivit sursei citate, nici o companie nu a aplicat ordinul din 2009, deși, conform legii, producătorii de medicamente sunt obligați să-și actualizeze în fiecare an prețul produselor vândute în România, în funcție de prețurile din alte 12 state ale Uniunii Europene la care se raportează România (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Polonia, G e r m a n i a , Italia, Grecia etc). De regulă, actualizarea aduce prețuri mai mici: „Dacă s-ar fi aplicat legea, anual ar fi fost economisiți aproximativ 300 de mii de euro, în cinci ani ar veni cam 15 milioane de euro, bani care ar fi putut fi direcționați către alte zone ale sistemului sanitar românesc aflate în dificultate”.

Producătorii amenință că se retrag de pe piață

Măsura ministerială a generat deja reacții. Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) susține că în România prețul real al medicamentelor este practic cu 29% sub prețul din CANAMED și critică și faptul că rata de schimb utilizată în calcularea prețului de referință pentru medicamentele compensate este înghețată la nivelul anului 2012 (4,26 Ron/Eur). „Nicio altă industrie nu lucrează cu statul pe baza unei rate de schimb fixe și este greu de conceput într-o economie de piață un astfel de dezechilibru. Este nefiresc atât din punct de vedere juridic, cât și economic”, susține ARPIM.

Asociația sugerează că este nepotrivită comparația cu prețul altor 12 state europene „care au sisteme și politici de sănătate diferite de situația din România (altă cheltuială pe cap de locuitor, alt sistem de finanțare, de compensare a medicamentelor etc.)”. Producătorii sunt siguri că scăderea prețurilor la medicamente îi va determina să aleagă piețele internaționale „în detrimentul pacientului român care nu își va mai găsi medicamentele necesare”. ARPIM mai critică taxa claw-back, înghețarea bugetului de medicamente la nivelului consumului din 2011, neintroducerea cu regularitate a tratamentelor inovative, legislația cost-volum la care discountul minim posibil este de 30%. „Guvernul se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienți, și nu în ultimul rând la posibila retragerea a operațiunilor de business ale unor producători de medicamente”, mai arată ARPIM, subliniind că producătorii au ajuns să susțină tratamentele pentru mai mult de doi din 10 pacienți.

FOTO:Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, spune că prețurile la medicamente vor scădea cu 15-20 la sută FOTO: LIBERTATEA 

Ar putea fi acuzați de genocid

Academicianul Ioanel Sinescu, șeful Clinicii de Uronefrologie și Transplant Renal, atrage atenția asupra faptului că „Sănătatea nu se poate face cu boicot. Toată activitatea sistemului medical ar putea fi paralizată, dacă distribuitorii blochează piața de medicamente. Dar nu cred că vor face acest lucru, sunt norme europene. Nu pot să-și bată joc de sute de mii de pacienți. Ar fi prea periculos și nu cred că distribuitorii vor proceda așa”.

„Unele se vor scumpi”

Există niște diferențe de preț, dar - conform datelor noastre - nu catastrofale”, ne-a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. „S-ar putea să se compenseze. Unele medicamente nu s-au scumpit și nici nu s-au ieftinit. La unele molecule (substanță activă), România a avut un preț foarte mic, ceea ce a dezvoltat fenomenul de export paralel. Medicamentele contractate, în loc să stea pe piața din România, au fost date de distribuitori pe piața din Germania, unde prețurile erau mult mai mari. Și vorbesc de citostatice, de medicamente pe neurologie, endocrinologie, psihiatrie, pe anumite forme de diabet, utilizate foarte rar”, a precizat Vasile Barbu. Sursa citată a mai arătat că, potrivit prețurilor din cele 12 state, unele medicamente se vor scumpi, de fapt. „Este vorba despre medicamentele pentru endocrinologie și neurologie, care se vor scumpi, dar, pe ansamblu, pacienții nu vor avea de suferit”.