Ordin de ministru. Peste 160 de spitale vor trata pacienții pozitivi

Ordin de ministru. Peste 160 de spitale vor trata pacienții pozitivi

Ministerul Sănătății  face publică lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2, în contextul în care, marți, se ajunsese  la 2245 de bolnavi confirmați și internați. În această etapă vor fi activate nu mai puțșin de 161 de unități sanitare. Totodată a fost aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor  în contextul epidemiei cu Covid 19.

Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor instituie pașii care trebuie urmați de  managementul unităților sanitare în perioada imediat următoare. Mai mult, medicii sunt instruiți cu privire la echiparea corespunzătoare pentru propria protecție în fața coronavirusului.

Concret, ordinul stabilește că se reduc cu 80% internările programate precum intervențiile chirurgicale programate pentru pacienții cronici în unitățile sanitare cu paturi din centrele universitare și cu până la 50 % față de luna februarie activitatea din ambulatoriu. Spitalele vor raporta zilnic situația ocupării paturilor.

Ministerul cere managerilor de spitale  cu secții ATI să identifice zone (de exemplu bloc operator, saloane de izolare) unde activitatea aceasta se poate extinde la nevoie, pentru a asigura îngrijirea pacienților critici, preferabil într-o zonă separată de spațiul în care sunt îngrijiți pacienții critici cu alte patologii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se vor proteja medicii de acum încolo

Ordinul stabilește și felul în care se vor proteja medicii de acum încolo. Li se cere, prin documentul semnat de ministrul Sănătății, să se spele des pe mâini, printre alete, și se reglementează purtarea echipamentului de protecție.

”Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial). În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19 (ex. intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID)

personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție, mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3; de asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele/halatele nu sunt impermeabile!”, se arată în ordinul asumat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

161 de spitale suport

În colaborare cu autoiritățile locale, marți a fost definitivată Lista cu spitalele de suport pentru pacienții cu Covid 19 care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex. afecțiuni cardiace, ortopedice, etc). Este vorba de 57 spitale/ secții exterioare/corpuri de clădire, 44 maternități, 60 spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și București.

”În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID 19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii”, atrag atenția oficialii MS. Ordinul ministerului Sănătății este publicat în Monitorul Oficial 263/31.03.2020. Acesta a fost adus la cunoștința managerilor unităților sanitare și a direcțiilor de sănătate publică într-o videoconferință condusă astăzi de ministrul Sănătății.