Premierul Ludovic Orban este aşteptat mâine, la ora 13:00, în plenul Parlamentului pentru a prezenta raportul solicitat de instituţie cu privire la gestionarea pandemiei și care arată prejudicii grave la bugetul de stat.
Tot mâine, urmează să fie discutat în plen şi raportul solicitat de Legislativ Curţii de Conturi cu privire la cheltuielile făcute din bugetul de stat pentru combaterea efectelor crizei sanitare.
Curtea de Conturi a estimat venituri suplimentare faţă de cele declarate în sumă de 647 de mii de lei, abateri financiar-contabile de aproape 660 de milioane de lei şi prejudicii de peste 38 de milioane de lei.
Conform documentului, cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei până la 30 iunie 2020 de la bugetul de stat, bugetele locale şi bugetul asigurărilor de şomaj se ridică la 5 miliarde de lei.
Din această sumă aproape trei sferturi reprezintă plata indemnizaţiilor acordate pe perioada suspendării Contractului Individual de Muncă din iniţiativa angajatorului. 662 de milioane de lei este valoarea indemnizaţiilor acordate altor categorii de personal, ale căror activităţi au fost întrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scăzut, iar 266 de milioane vizează cheltuielile privind stocurile de urgenţă medicală.
Restul fondurilor s-au alocat pentru stimulentul de risc şi alte cheltuieli specifice perioadei de urgenţă. La finanţarea publică a cheltuielilor destinate prevenirii şi combaterii pandemiei se adaugă şi donaţiile şi sponsorizările în bani sau în natură primite de instituţiile publice auditate, în valoare de peste 214 milioane de lei.
La baza selecţiei entităţilor auditate au stat sumele alocate de la bugetele centrale şi locale şi utilizate pentru gestionarea stării de urgenţă, dar şi achiziţiile realizate după tipul şi valoarea acestora - indică documentul Curţii de Conturi.
Raportul prezintă şi o serie de exemple de bune practici ale entităţilor publice, care au gestionat optim resursele puse la dispoziţie în perioada stării de urgenţă, potrivit RRA.