ORAŞUL FĂRĂDELEGILOR: poliţiştii dau jafuri alături de bulibaşa şi petrec pe manele cu interlopii. De aici a plecat banda de tâlhari care a speriat Franta
- Marian Păv ăla şc
- 27 noiembrie 2014, 12:38
Tecuci, un municipiu din nordul judeţul Galati, cu puţin sub 50.000 de locuitori este o localitate în care: personaje dubioase asigură ordinea, şeful poliţiei este un afacerist de succes, ofiţerii Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) au grijă ca toate flagrantele să eşueze, iar prim-procurorul îşi ia “dreptul” de la bătăuşi. Mai mult, conform DNA, şeful Poliţiei Rurale a ajutat un bulibaşa să ţepuiască o firmă cu 60.000 de lei, iar infractorii din oraş au ajuns să sperie Franţa.
La mijlocul lunii, presa din Hexagon anunţa că Jandarmeria a prins banda de 20 de români cu vârsta medie de 30 de ani, originari din Tecuci care a comis zeci de spargeri în această toamnă, producând o pagubă de un milion de euro. Gălăţenii nu se chinuiau să spargă uşa, ci tăiau tot peretele. Bunurile subtilizate erau trimise în România prin transportatori mandataţi sau prin firme de transport rutier, pentru a fi valorificate. Aici, complicii hoților le vindeau, la negru, sau prin internet. Astfel, un calcul „sumar” arată că spărgătorii au avut un câștig de circa 350.000 de euro doar din comercializarea produselor la un preţ mic. Printre hoţi, se aflau şi interlopii locali Cristian Măraru, zis Capone, şi Adrian Şimota, zis Motanul.
Apariţia grupării de jefuitori nu este o întâmplare, în Tecuci reprezentanţii legii şi interlopii lucrează şi petrec împreună.
Personaj: MIRCEA RUSU, ŞEFUL POLIŢIEI RURALE TECUCI
Petrecere cu interlopii
Şeful Poliţiei Rurale apare într-un filmuleţ pe care l-am primit la o petrecere a interlopilor din orăşelul Galaţi. La minutul 4.05 acesta îşi face apariţia la petrecerea cu manale şi se salută cu petrecăreţii. În restaurant erau Eneea Haisler (zis "Calu"), Lucian Padure, Ionel Bontea, George Raţă, Grigoraş Săndel şi membrii ai familiei Cordumenilor.
Spre exemplu, Calu şi Pădure, doi dintre cei pe care Mircea Rusu îi salută în videoclip, au fost prinşi în urmă cu patru ani ca făcând parte dintr-o grupare de trafic de persoane din care mai făceau parte şi mafioţi sârbi. Tecucenii luau străinii de la graniţa cu Moldova şi îi ducea până în Serbia, de unde mai departe transfugii erau duşi în statele dezvoltate din Vest.
A dat o ţeapă de găinar alături de un bulibaşa
Doi oameni de afaceri care au dorit să cumpere ţeavă metalică de la un bulibaşa, achitau 60.000 de lei în sediul unei bănci din Tecuci, când au năvălit doi agenţi de poliţie şi l-au săltat pe bulibaşă cu tot cu bani. Era o regie, poliţiştii erau puşi de Mircea Rusu să facă falsa arestare pentru a-i lasă pe afacerişti fără bani. În urma reclamaţii lor, procurorii DNA au descoperit scenariul de găinar al lui Mircea Rusu şi au început urmărirea penală. În referat, cei de la DNA arată că un bulibaşă al rromilor din zonă a apelat la comisarul Mircea Rusu, în calitate de „prieten”.
În acest dosar este implicat şi şeful Poliţiei Tecuci, Florin Balcan, motiv pentru care acesta este suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei, aşa cum ne-a precizat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.
Durul oraşului, poliţiştul fotomodel al României
Mircea Rusu se ocupă cu agresiunile fizice împotriva celor care ar putea reclama reţeaua din Tecuci, aşa cum ne povesteşte Ionel Obreja. Dar nu pentru acest lucru este cunoscut el în România. Marius Rusu s-a remarcat ca fotomodel și a apărut în numeroase reclame și emisiune tabloide pe posturile de televiziune.
Dar acesta mai are o pasiune, să bată copii în secția de Poliție. “În august a fost furat un vițel din comuna Ghidigeni, în apropiere de Tecuci. Mircea Rusu a venit mi-a luat copilul și pe alți doi. I-a dus la politie unde i-a bătut, forțându-i să recunoască furtul. De-abia după ce m-am dus eu acolo și i-am spus că dacă nu-i dă drumul pățește același lucru... că nu mă joc. I-am spus că dacă e vinovat să-l acuze, dacă nu să-l lase în pace. Nici până astăzi nu a fost acuzat de ceva, însă l-a bătăia aia l-a marcat pe viaţa.Am făcut reclamație la Parchet, dar nimic”, ne-a povestit Obreja.
Mircea Rusu ne-a spus că acuzațiile care îi sunt aduse sunt false și vin din partea unei familii de țigani și a unui incompetent. "Familia Obreja este una de țigani. Au dreptul să reclame ce vor. Pe această speță este un dosar penal instrumentat de un procuror care va decide cine va avea dreptate. Despre Danțiș, pot să spun că este un polițist fără valoare, care nu știa să facă nimic și din acest motiv m-a acuzat pe mine și pe Florin Balcan că l-am agresat. Nu știa să facă nimic și credea că îi merge în continuare așa", ne-a spus fotomodelul.
Dar fotomdelul agresează inclusiv poliţiştii neascultători
Conform unei plângeri înainte către poliţie şi procurori, Florin Balcan și Mircea Rusu au bătut inclusiv un polițit, Florin Danţiş, pentru ca nu" s-a conformat". Bataia acestuia a avut loc în sediul Poliţiei Tecuci sub ochii copilului lui Danţiş mai exact în biroul comandantului acestei institutii (Balcan Florin). Acesta a cerut protecție și a fost mutat în București. Nimeni însă nu a fost acuzat de ceva.
Personaj: SORIN LEFTER, ŞEFUL INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN GALAŢI
Soţia şefului Poliţiei Galaţi are firmă în curtea unui “traficant” de permise
Ianuarie 2012, interlopul Ion Pintilie (zis "Ţăranul") era prins în flagrant în timp ce intermedia mita între politiştii din Tecuci şi cursanţii şcolilor de soferi. Nimeni nu lua carnetul făra o taxă de 300 de euro de categorie colectată de interlop. Ionel Roseţ a fost cel care a făcut reclamaţia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galati. Dar surpriza de la flagrant a fost când în maşina interlopului s-au găsit documente ale unor judecători şi procurori. Documente clasificate care nu trebuie să fie în posesia unui interlop", povesteşte Roşet. Prezenţa acestor documente a dus la deschiderea unui alt dosar 440/P/2012 în care sunt cercetate mai toate numele grele din lumea pestriţă a oraşului: Vasile Dănăilă zis Pazvante, clanul Bontea şi clanul Chiriţă. Acest dosar este îngropat prin parchetul gălăţean, conform opiniei lui Ionel Roşeţ care între timp este bătut şi ameninţat de interlopi chiar în secţia de poliţie.
Urmarea flagrantului: Ion Pintilie a primit 18 luni de închisoare. Procurorul Paula Tanase nu a reuşit să afle în numele căror poliţişti strângea Pintilie mita pentru carnetele auto. "Nu a vrut să-i dea în gât pe cei cu care lucra şi ancheta s-a oprit la el", ni s-a explicat de la Inspectoratul Judetean de Politie.
Interlopul de la permise, asociat cu soţia şefului Poliţiei
O explicaţie pentru care în ancheta nu s-au găsit polţiştii care încasau mita de la carnetele auto a fost găsită chiar de Ionel Roşeţ. Interlopul tecucean Ion Pintilie este din Matca, o comună din apropierea oraşului. La fel ca în cazul Şoric, fostul şef al IPJ Neamţ, în curtea interlopului se află un punct de lucru al firmei Levalgo.
Societatea a fost înfiinţată şi este administrată de Valentina Goia Lefter, fiica fostului şef al Poliţiei Tecuci, Ion Goia şi soţia lui Dănuţ Lefter, comisarul-şef al Inspectoratulului de Politie Judeţean (IPJ) Galati. Altfel spus, soţia şefului poliţiei din judeţul Galaţi are legături de afaceri cu un interlop care strângea “dreptul” pentru poliţiştii de la Circulaţie.
"Când s-a înfiinţat firma, nu eram şef la IPJ Galaţi. Soţia mea se ocupa de agricultură în zonă şi ştiţi cum e la ţaă, nu ai de unde alege, a închiriat o baracă în acea curte", s-a justificat comisarul Lefter.
Persona: FLORIN BALCAN, ŞEFUL POLIŢIEI TECUCI
Şeful Poliţiei Tecuci, colectează personal taxe de protecţie
Acuzaţiile şi probele de legăturile dintre mafie şi oamenii legii nu se opresc doar la seful IPJ şi traficanţii de carnete auto. Cătălin Ştefan este un vânzător de animale (giambaş de cai cum se numeşte în zonă). Pentru a-şi putea vinde animalele la târgul din oraș, a fost abordat de Relu Bontea, un alt interlop al orașului, membru al clanului Bontea care i-a cerut taxă de protecție pentru a-și putea vinde animalele în târg.
Clanul Bontea este format din foarte mulţi fraţi şi verisori dintre care jumătate au fost prin puscării. Au pus monopol pe oborul tecucean astfel toţi cei ce vor să comercializeze ceva în acest târg,trebuie să plâtească taxa de protecţie.
Conform unei plângeri înaintate către DNA, Cătălin Ştefan relatează că a continuat să-şi vândă carnea. La câteva zile, în faţa sa a oprit chiar Florin Balcan, şeful Poliţiei Tecuci, care i-a cerut taxă de protecţie de 60.000 de lei pentru a-şi putea continua afacerea şi pentru a scăpa de clanul Bontea. Balcanli replică scurt: "Cereţi informaţii de la DNA, eu n-am ce să comentez".
Şi-a trecut până şi firma în declaraţia de avere
Florin Balcan este un personaj controversat, se află de peste zece ani la conducerea Poliţiei Tecuci şi este acuzat că de fapt el controlează clanurile interlope din oraş. De altfel şeful poliţie din Tecuci a fost văzut şi la o nuntă a clanului Bontea care a avut loc în urmă cu un an.
Clanul Codreanu este o altă gruparea suspectă din oraş, membrii fiind mai mulţi fraţi acuzaţi de fapte de viol, furturi şi alte fapte de violenţă, aşa cum povesteşte localnicul Dorin Pintilie. El şi soţia sa au fost tâlhăriţi, ameninţaţi cu cuţitul şi nu numai, unele dintre aceste fiind chiar înregistrate video. “Am depus plângeri la Florin Balcan şi niciodată nu s-a întâmplat ceva. Mai mult, chiar săptămâna trecută după ce am fost iar agresaţi de unul dintre fraţii Codreanu am fost la Florin Balcan. Acesta mi-a spus că nu e de competenţa lui”, ne spune acesta. “Mi-a spus să fac o cerere şi peste un an o să primesc răspuns că el nu are ce să le facă pentru că fraţii Codreanu ştiu legile”, se plânge şi soţia sa. Şeful Poliţiei explică laconic: "Există un poliţist de caz şi un procuror, eu nu mă ocup de plângeri"
Dar afacerile suspecte ale şefului Poliţiei sunt la vedere, încât doar cine nu vrea nu le vede. “Într-una din declaraţiile sale de avere, acesta şi-a trecut chiar că este administrator la o firmă, fapt interzis de statul poliţistului. Acesta a recunoscut că este administrator la firma Prolacta din Tecuci, iar soţia sa, Adriana Balcan, deţine alte două societăţi FKG Montage Services şi Pelepones, dar şi ferme de animale”, ne povesteşte Geo Georgescu, un alt nedreptăţit în Oraşul Mafiei.
Personaj: PAUL MOGOŞ, OFIŢER DGIPI
Tentaculele reţeie ajunge şi la Serviciile de Informaţii
În cazul banilor colectaţi de Ion Pintilie pentru carnetele auto, “s-a descoperit că ofiţerul Paul Mogoş a fost cel care a permis o scurgere de informaţii, altfel spus i-a atenţionat pe ceilalţi să fie atenţi pentru că are loc un flagrant”, ne spune Ionel Roşeţ. Urmarea a Fost că Paul Mogoş a fost avansat, a trecut de la DGIPI la Serviciul de Pază şi Protecţie.
Personaj: ADRIAN AMARIŢEI, ŞEFUL SIPI GALAŢI
Nici şeful Serviciului Intern de Protecţie Informativă Galaţi din cadrul Ministerului de Interne, Adrian Amariţei, nu este străin de această lume. Soţia sa, Mirela Amariţei, deţine firma Penshurst Mara SRL, din Tecuci, care se ocupă cu comercializarea de petarde mai puternice faţă de ce permite legea. Pe 23 decembrie 2011, un copil a fost accidentat de o petardă cumpărată de la firma lui Amariței. Două dosare penale pentru vânzare ilegală de explozibil, întocmite de trupele speciale ale Jandarmeriei Galați, au fost blocate de polițiștii și procurorii tecuceni, fiind, în final, soluționate cu NUP. Mai mult, soţia şefului de la SIPI a primit înapoi şi marfa confiscată de Jandarmerie.
Mai mult, familia Amariţei pune mâna până şi pe donaţiile primate de bisericile din oraş. Margareta Turcu, a donat două terenuri către o biserică din Tecuci. Mirela Amariţei este fiica preotului bisericii şi a acesta din urmă a luat din patrimonial bisericii terenul donat şi i l-a dat fetei sale pentru a se ridica un spaţiu comercial. Bucureşteanca Margareta Turcu ne-a declarat că nu ştie ce s-a întâmplat cu donaţia sa, dar nu vrea ca la 72 de ani să mai fie pusă pe drumuri şi să dea declaraţii în această cauză
Personaj: NECULAI JALBĂ, PRIM-PROCUROR TECUCI
Procurorul din Oraşul Mafiei, pleacă cu portbagajul plin de atenţii de la bătăuşi
“Familia” de interlopi şi poliţişti are conexiuni de afaceri sau rudenie chiar şi în lumea procurorilor. În anul 2011 familia Istrati a fost bătută de membrii clanului Bărbieru din Matca. “Voiau să reziliem un contract pentru un spațiu comercial. Au venit la noi şi ne-au spus că de-a doua zi să ne mutăm. Vreo patru bărbați m-am bătut pe mine și pe soție cu pumnii și cu picioarele. La fața locului a venit și un polițist Ion Mincu. Și acesta a fost bătut de acești interlopi. A doua zi am fost la Poliție pentru a depune plângeri care apoi au ajuns la Parchetul Tecuci. Aici nu s-a mai întâmplat nimic cu acest dosar. Când am fost la în audiență la prim-procurorul Nicolai Jalbă am fost dați afară de acesta. În actele întocmite de anchetatori rezultă chiar că soția mea i-a bătut pe interlopi. Mai mai mult, au făcut dosar că soţia mea i-a bătut pe ei”, ne spune Istrati.
De altfel, pentru că organele abilitate nu-şi făceau treaba, Maricel Istrati l-a urmărit personal pe Nicolai Jalbă şi l-au fotografiat când acesta se duce săptămânal la grădinile cu solarii îngrijite de familia Bărbieru când i se pun tot felul de produse în portbagaj.
Şeful Parchetului General şi cel al Jandarmeriei ştiu de Oraşul mafiei
În această toamnă, acest grup de oameni care încă mai au curaj să-şi susţină cauza, au ieşit în stradă pentru a protesta. În timpul acţiunii, un interlop a oprit şi a l-a agresat pe Ionel Roşeţ şi pe mama sa sub ochii Jandarmeriei. “Pe atunci şef al Jandarmeriei Galaţi era Mircea Olaru actualul şef al Jandarmeriei Române. I-am înaintat petiţiile noastre şi faptul că am fost agresaţi la un miting şi jandarmii prezenţi nu au intervenit. Ba, unul dintre ei a fost şi el lovit în altercaţie. Nu s-a întâmplat nimic. Mai mult, adjunctul Jandarmeriei Române, m-a sunat personal şi foarte nervos mi-a spus că ce vreau şi că toţi cei pe care îi reclam nu-s interlopi”
Ionel Roşeţ a reclamat şi la tiberiu Niţi, şeful interimar de la Parchetul General al României şi cel propus de Monica Pivniceru să fie numit şef deplin în funcţie. În urma petiţiilor, Niţă îi îndrumă pe reclamanţi să se adreseze organelle de anchetă de Galaţi, deşi tocmai acestea erau sesizate.