Oraşul cu cele mai mari cratere din România a primit bani pentru asfaltare în pragul iernii

Hunedoara este singurul oraş în care locuitorii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva gropilor din asfalt. Se întâmpla în martie. Acum s-au obţinut 6 milioane de euro pentru reabilitarea a 11 km de carosabil

Primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada (PNL), a anunţat astăzi semnarea contractului de execuţie şi începerea lucrărilor efective pentru reabilitarea celor mai importante străzi ale oraşului. Este vorba de reabilitarea carosabilului pe o lungime totală de 11 kilometri, amenajarea a două sensuri giratorii şi semaforizarea a şase intersecţii, printr-un proiect cu finanţare europeană.

"În perioada următoare se vor face doar lucrările care se pot face iarna, urmând ca la anul să se toarne covoarele asfaltice. Termenul de finalizare a lucrărilor este finalul anului 2012, însă eu sper ca acestea să fie gata mai devreme. M-aş fi bucurat să fie gata în 2009, când am depus proiectul, dar acum m-aş bucura să se finalizeze şi în august, iar alegerile să fie în iunie, numai să fie gata", spune Ovidiu Hada. Şoferii au fost exasperaţi

Starea dezastruoasă a carosabilului i-a scos pe hunedoreni în stradă, în luna martie a acestui an 200 de persoane protestând în centrul oraşului. Primarul s-a scuzat atunci spunând că depusese un proiect de reabilitare a străilor importante pentru a atrage o finanţare europeană, însă procedurile au durat nu mai puţin de trei ani. "Asta este, aşa se întâmplă în România. Bine că, până la urmă, am reuşit". În total este vorba de reabilitarea a aproximativ 120.000 de metri pătraţi de carosabil şi aproape 70.000 de metri pătraţi de trotuare. Licitaţia a fost adjudecată de consorţiul format de firmele Delta ACM 93 Bucureşti şi Drupo SRL Deva, la o valoare de aproximativ 6 milioane de euro cu tot cu TVA.

S-a pierdut un an cu contestaţiile la licitaţie

În mod normal, lucrările ar fi trebuit să înceapă în vara acestui an, însă licitaţia a fost contestată de unul dintre participanţi. Primarul Hada l-a acuzat atunci pe deputatul PDL de Hunedoara, Viorel Arion, că încearcă să tergiverseze procedura. Arion a replicat mai apoi că licitaţia iniţială a fost anulată de Primărie nu din cauza contestaţiei depuse de unul dintre participanţi, ci din cauză că Executivul municipalităţii realizase că au fost încălcate norme legale privind derularea procedurilor care ar fi atras o penalizare de 25% din valoarea contractului, extimată iniţial la 8 milioane de euro.