Oraşul Chinguetti este închiţit din ce în ce mai mult de nisipurile Saharei şi ar fi ultimul loc din lume unde omul obişnuit s-ar aştepta să găsească o biliotecă. Şi cu atât mai mult una cu manuscrise şi cărţi rare şi de o valoare inestimabilă.
Acest avanpost al culturii lăsat în paragină, situat în Mauritania, găzduieşte aproximativ 6.000 de cărţi şi manuscrise rare, inclusiv unele dintre cele mai vechi texte coranice din lume, texte ce datează din secolul al XI-lea, relatează Daily Mail.
Oraşul fost cândva un centrul comercial prosper şi plin de viaţă, aflat pe rutele comerciale "trans-Sahara". Afaceriştii din toată Europa, Africa de Nord şi Levant făceau popas la Chinguetti înainte de a porni spre Africa sub-sahariană.
Poeţi, medici, avocaţi şi oameni de ştiinţă, studiau cu toţi în oraşul Bibliotecilor, cum era supranumit Chinguetti.
Fotograful Michael Huniewicz a mers în această oază de cunoaştere, unde acum mai trăiesc doar 4.000 de suflete şi mărturiseşte că tăcerea l-a izbit. De altfel uluitoarele imagini pe care le-a surprins, de o frumuseţe tristă, ilustrază magistral acestă senzaţie trăită de artist.
Cultura acestui oraş a fost atât de proeminentă, încât UNESCO încât bibliotecile din această parte a lumii au fost incluse în partimoniul mondial, în 2000. Experţii au averizat că dacă nu se iau măsuri urgente, nisipurile vor îngropa efectiv oraşul precum şi inestimabilele sale valori construite în timp de "generaţii".