Veniturile orăşenilor sunt cu o treime mai mari decât cele ale locuitorilor în satele ţării. Veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 32,3% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru trimestrul al III-lea din 2010.
Românii de la oraşe obţin mai mulţi bani din salarii (61,3% din total venituri) şi mai puţine venituri în natură (7% din total).
La ţară, principala sursă a veniturilor este producţia agricolă, care asigură 34,4% din veniturile totale. Salariile asigură doar 27,7% din totalul veniturilor. La capitolul cheltuieli de consum, familiile de la oraşe scot din buget cu 381 lei mai mult decât cele din mediul rural. Majoritatea românilor trăieşte cu 180 de euro pe lună
770 lei de persoană (aproximativ 180 euro) - acesta este venitul mediu al unui român, arată cifrele INS. În trimestrul al III-lea din 2010, o gospodărie avea venituri de 2.231 lei şi cheltuieli de 2.022 lei.
Aproape jumătate din veniturile românilor (49%) provin din salarii. Însă ponderea salariilor în veniturile totale este în uşoară scădere faţă de trimestrul anterior, dar şi faţă de al treilea trimestru din 2009, conform datelor statistice.
Din prestaţii sociale intră peste un sfert din bugetul familiei (26,7%), iar veniturile în natură deţin o pondere de 14,4% în totalul veniturilor gospodăriilor.
Veniturile din agricultură deţin o pondere de 3,5% în bugetul familiilor, cele din activităţi independente de 3%, iar 0,2% reprezintă venituri din proprietate.
Pe ce cheltuim banii Un român cheltuieşte, în medie, 698 lei pe lună, conform datelor INS pe trimestrul al treilea din 2010. La nivel de gospodărie, cheltuielile lunare se cifrează la 2.022 lei şi reprezintă circa 90% din veniturile totale.
Având în vedere că veniturile în bani au o pondere de numai circa 86% din veniturile totale, rezultă că majoritatea românilor nu reuşesc să pună bani deoparte pentru zile negre.
Ar fi şi dificil, în condiţiile în care cea mai mare parte din cheltuieli merge către consum, 72,4% din total. Aici sunt incluse achiziţia de mâncare şi mărfuri nealimentare.
Taxele şi impozitele către stat ne acaparează 15,2% din totalul cheltuielilor. Iar cheltuielile de producţie, care cuprind hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare, deţin o pondere de 6,4%.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ banii pentru locuinţă, cumpărarea de terenuri şi echipament de producţie sau cumpărarea de acţiuni deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor, de numai 2,4%, informează INS.
Cum se duc banii de consum Românii dau aproape jumătate din banii alocaţi consumului pe mâncare, băutură şi ţigări, conform datelor statistice.
O cincime din banii alocaţi pentru consum merg pentru întreţinerea locuinţei, adică pentru apă, curent, căldură, gaze, combustibili, mobilă şi alte dotări şi cheltuieli de întreţinere, conform datelor valabile pentru al treilea trimestru din 2010.
Ponderi mai mici în totalul cheltuielilor sunt deţinute de comunicaţii (5%), recreere şi cultură (5%) şi sănătate (4,8%).