Aproape 300 de oraşe vor promite că vor depăşi ţinta UE de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 20% până în 2012, într-o ceremonie ce va avea loc la Bruxelles pe 10 februarie, anunţă Comisia Europeană.
Printre ele se află Bielsko-Biala, Budapesta, Hamburg, Lisabona, Madrid, Riga şi Zagreb.
Mai mulţi primari din oraşele Uniunii se vor întâlni în timpul acestei conferinţe anuale europene pentru energii alternative, care îşi propune să prezinte noi tendinţe în tehnologiile cu emisii scăzute de carbon.
Conferinţa va avea loc în cursul săptămânii energiilor alternative (9-13 februarie) şi vor fi oferite mai multe premii pentru cele mai novatoare proiecte.
Nemţii, campioni la lupta împotriva poluării
Câteva oraşe se află deja pe cale să atingă ţinta de 20%.
Unul dintre cele mai active, Heidelberg din Germania, a înfiinţat o agenţie care îşi sfătuieşte locuitorii cum să economisească energie.
"În ultimii 10 ani am redus cu aproape 40% emisiile de dioxid de carbon ale oraşului", spune Eckart Würzner, primarul din Heidelberg.
Conferinţa de la Bruxelles vine la numai două luni după ce liderii UE au semnat un pachet de măsuri pentru a micşora contribuţia Europei la încălzirea globală. Planul intenţionează să facă din "bătrânul continent" leader-ul energiilor alternative.
Preţurile energiei în UE au crescut cu o medie de 15% în 2008, parţial din cauza creşterii cererii ţărilor în curs de dezvoltare precum China şi India.
Peste 50% din energia ţărilor UE vine din ţări din afara Uniunii. O mare parte din energie vine din Rusia, ale cărei dispunte cu ţările de tranzit au întrerupt în anii recenţi furnizarea. Ultima întrerupere, din ianuarie, a durat două săptămâni.