Oraşele coloniale au răspândit virusul HIV

Apariţia oraşelor coloniale din Africa subsahariană, la începutul secolului XX, ar fi putut să declanşeze răspândirea virusului HIV, informează BBC.

Experţii SUA au analizat una dintre cele mai vechi mostre ale virusului găsite vreodată, în Republica Democratică Congo, în 1959.

Studiul, publicat în jurnalul Nature, sugerează că virusul ar fi putut trece de la maimuţe la oameni între 1884 şi 1924.

Se crede că noile oraşe construite i-ar fi permis virusului să prospere.

SIDA, boala cauzată de HIV, a fost întâlnită de doctori, pentru prima oară, în 1981. Dar virusul exista deja de mai multe decenii.  HIV nu este un singur virus: există mai multe tulpini şi subtipuri de tulpini, unele dintre ele avându-şi originea în acelaşi "eveniment fondator" din istorie, atunci primul om a fost infectat.

Oamenii de ştiinţă cred că, la început, HIV a ajuns la oameni după ce aceştia au mâncat carne de maimuţă infectată cu un virus similar. Cercetările publicate anul trecut au arătat că un virus strămoş al HIV este responsabil pentru cazurile moderne de contaminare din SUA şi Europa. Cercetătorii s-au folosit de o mostră de sânge luată din Leopoldville, capitala Congo-ului belgian, acum Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo.

Acum, aceeaşi echipă, de la Universitatea din Arizona, Tucson, a găsit încă o mostră care conţine un subtip diferit al HIV. Mostra datează din 1960 şi îi aparţine unui pacient din acelaşi oraş.

Strămoşul virusului HIV

Analizând diferenţele genetice dintre cei doi viruşi, cercetătorii spun că, foarte probabil, cele două tulpini au un strămoş comun datând de acum 50 de ani.

"Acum, pentru prima oară, am putut compara două tulpini de HIV relativ vechi", a spus Michael Worobey, care a condus studiul, citat de BBC.

HIV rămâne un virus "relativ puţin transmis", a mai spus el, aşa că proliferarea lui ar fi putut fi provocată de dezvoltarea oraşelor precum  Leopoldville, la începutul secolului XX.

Marele număr de oameni care trăiau în proximitate ar fi oferit numeroase ocazii de noi contaminări.