Orăşelul Copiilor, închis de o firmă "fantomă"

Locul de distracţie din sectorul 4 este administrat de o societate falimentată în 2003 şi radiată în 2009.

Concesionat în 1991 unei firme care s-a înfiinţat chiar în acel an, SC Agrement S.A, "Orăşelul Copiilor" din sectorul 4 al Capitalei a fost administrat, ani de-a rândul, de "fantome". Astfel, societatea care trebuia să întreţină această locaţie a dat faliment în 2003 şi a fost radiată în iulie 2009.

Mai mult, spaţiile din orăşel au fost subînchiriate către zeci de firme, tocmai pentru a i se pierde urma proprietarului. În plus, cei care au făcut afaceri în acea zonă nu au mai achitat nimic autorităţii locale pentru ocuparea spaţiului public.

"Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti are de recuperat 3.950.000 de lei de la societăţile comerciale din zonă. În prezent, Administraţia încearcă să îi facă pe rău-platnici să achite banii în instanţă", au explicat, pentru EVZ, surse municipale.

Potrivit acestora, administratorii fostei firme SC Agrement SA nu aveau voie să concesioneze sau să închirieze mai departe spaţiile pe care le-au primit în administrare printr-o decizie semnată de primarul de la acea vreme, Nicolae Viorel Oproiu.

"Orăşelul Groazei"

Hotel cu trei etaje, terase, vile şi locuri de agrement ilegale au împânzit zona. Mai mult, celebrul trenuleţ a ruginit şi mergea pe nişte şine care erau stabilizate cu ajutorul unor lemne sau cartoane. Orăşelul Copiilor a devenit "Orăşelul Groazei".

Totul este în paragină, iar trenuleţul a sărit de nenumărate ori de pe şine. "Proprietarii aparatelor de joacă au pus în pericol, ani de-a rândul, siguranţa şi integritatea corporală a copiilor", a declarat primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, care a decis, sâmbăta, să închidă Orăşelul. Şi restaurantele şi terasele din zonă au uitat să mai plătească taxele, iar nota de plată nu este fiscalizată.

Până marţi, trebuie demolat şi dezafectat totul

Edilul sectorului 4 a dat şi un termen pentru ca tot ce s-a construit ilegal, funcţionează fără autorizaţie şi toate aparatele de joacă neconforme să dispară: 72 de ore. În caz contrar, angajaţii administraţiei locale vor începe demolarea şi dezafectarea.

Potrivit inspectorilor care au controlat Orăşelul, trebuie dezafectată şi o construcţie care în acte are un etaj, iar în realitate are acum două etaje, dar şi un hotel de trei etaje. TERMEN. Edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a spus că zona va fi dezafectată în 72 de ore ISTORIC

Tren şi cale ferată vechi de 31 de ani

La începutul anilor ’80, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu, se construia în Bucureşti, în parcul Tineretului, "Orăşelul Copiilor", cel mai mare parc de distracţie din România la acea vreme. Parcul a fost inaugurat de "Moş Gerilă", aşa cum era numit înainte de 1989 Moş Crăciun. În parc erau buburuze, montaignerousse şi tiribombe.

Totodată, au fost amenajate o cale ferată lungă de 1,8 kilometri, un peron acoperit, o gară mică şi chiar un depou. Trenul a circulat fără întrerupere până în 1990. Un an mai târziu, cele două locomotive pe osii şi cele trei vagoane , produse de ITB, au fost închiriate privaţilor.

După 12 ani de funcţionare, timp în care defecţiunile apărute la tren sau la linie erau reparate de amatori, în 2002 circulaţia trenului a fost sistată. Acesta nu a mai fost folosit până în 2006, timp în care gara a fost demolată, iar în locul ei a apărut o clădire care stă goală şi în prezent. Hoţii au furat o parte din calea ferată.

De atunci şi până sâmbăta trecută, trenul a circulat, chiar dacă şinele aveau multe şuruburi lipsă, nu aveau revizia făcută. Mai mult, erau stabilizate din loc în loc cu ajutorul unor impovizaţii făcute cu crengi, lemne de foc şi cartoane.

Trenul circula în weekenduri, pe o linie acoperită de iarbă, iar o călătorie, care putea deveni periculoasă, costa patru lei.