Ora de vară. Tot ce trebuie sa sti despre momentul care care ne va influenţa vieţile

În două săptămâni, în noaptea de 25/26 martie 2017, România trece la ora oficială de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte, astfel, ziua de duminică, 26 martie va avea 23 de ore, în loc de 24. Mulți spun acestui moment: ”Ziua în care dormim mai puțin”.

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.

Conceptul numit ora de vară a fost prima dată adus în discuție în anul 1895, în Noua Zeelenadă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson. Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere. Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonuslui fizic și psihic. În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.