BCR a anuntat dobanzi mai mici la imprumuturile in euro, dupa Raiffeisen.
Perioadele de rambursare cresc la 30 de ani. Alina P. doreste sa-si ia o casa... pe credit. Cum preturile pe piata imobiliara au crescut, principalul criteriu dupa care se ghideaza in alegerea bancii este sa primeasca o suma cat mai mare, chiar daca o va costa mai mult decat imprumuturile de la alte banci.
Pe langa nivelul veniturilor, care determina cat de mare poate sa fie rata, doi sunt factorii care pot umfla suma imprumutata: nivelul mai mic al dobanzilor si prelungirea duratei de rambursare.
BCR a anuntat ieri ca a redus dobanda la imprumuturile pentru case in euro (atat cele imobiliare, cat si cele ipotecare) cu 1,2 puncte procentuale - pana la 6,2% in cazul creditelor cu dobanda fixa pe un an, respectiv 7,25 daca termenul in care dobanzile nu se schimba este de doi ani. De asemenea, perioada de creditare a fost extinsa la 30 de ani.
Imprumuturi mai mari Astfel, daca Alina P. putea primi de la BCR, inainte de modificarea conditiilor de creditare, un imprumut de 28.000 de euro rambursabil in 25 de ani, acum suma creste la peste 33.000 de euro - cu 18% mai mult.
In ultimul an si jumatate, dupa ce banca centrala a incercat sa stranga surubul creditarii, impunand bancilor sa nu accepte rate mai mari de 35% din veniturile solicitantilor la creditele ipotecare, produsele de pe piata au fost adaptate pentru a permite ocolirea barierelor: s-au anuntat dobanzi fixe mici in primii ani, urmand ca apoi nivelul acestora sa fie recalculat si s-a extins durata de creditare.
Se indulcesc conditiile Oferte de imprumuturi pe 30 de ani au, pe langa BCR si Bancpost, Banca Romaneasca, ABN, Alpha Bank sau ING. Reducerea dobanzilor a avut in spate ratingurile imbunatatite ale Romaniei, care permit institutiilor de creditare sa se imprumute mai ieftin din strainatate, dar si anunturile bancii centrale ca va elimina restrictiile la creditarea in valuta.
In ciuda acestora, principalul obiectiv al BNR - acela de a tine in frau creditele acordate populatiei, n-a fost atins. Statistica oficiala arata ca, pana in noiembrie, cresterea anuala a volumului imprumuturilor acordate populatiei a fost de 53% in cazul celor in valuta, in timp ce la lei s-a inregistrat o dublare a creditelor.
Insa ritmul excesiv de ridicat de crestere a creditului contribuie la supraincalzirea economica si la majorarea deficitului extern, in special in Tarile Baltice, precum si in Romania si in Bulgaria, dupa cum se arata si intr-un raport al Bancii Mondiale asupra celor 10 noi state membre, dat ieri publicitatii.
In acelasi document se arata ca salariile din Romania au crescut mult peste castigul de productivitate. Majorarea salariilor este un alt factor care permite imprumutarea unor sume mai mari.
DOBANZILE IN UE
Franta (SocGen) 4,20%
Italia (Unicreditto) 2,95%
Media din 4,58%
zona euro
Sursa: site-urile bancilor
TOP 10 2006/2007 Banca Dobanda Costul total Alphabank 5,9% 6,29%
Finansbank 6,5% 6,93%
ING 6,75% 7,09%
BCR 6,2% 7,55%
Banca 5,9% 7,75%
Romaneasca