Primarul general vrea să rezilieze contractul cu firma Sedesa, să liciteze fiecare stradă în parte şi să renoveze faţadele clădirilor.
Primarul general, Sorin Oprescu, a făcut ieri o plimbare prin Centrul Istoric al Capitalei, pentru a vedea craterele peste care trebuie să treci, pe podeţe din lemn, ca să admiri istoria. Edilul a dat asigurări că, până la sfârşitul anului, toate cele 14 străzi aflate în programul de reabilitare vor fi finalizate, ba, mai mult, se va începe şi refacerea faţadelor. Edilul are şi un plan pentru asta: „Schimbăm foaia, nu mai merg pe pachetul de străzi, pentru că mi-am luat-o în barbă o dată. O să merg pe fiecare stradă. O să licitez fiecare stradă în parte, în aşa fel încât să pornească toate în acelaşi timp”.
Înainte de asta, primarul trebuie să rezilieze contractul cu firma spaniolă Sedesa Obras Y Servicios SA. El spune că se află deja în procesul de reziliere, în vreme ce reprezentanţii firmei susţin că n-au primit nimic oficial şi nu ştiu încă dacă vor acţiona municipalitatea în instanţă. Dacă o vor face, un astfel de proces ar dura, potrivit viceprimarului Mircea Raicu, în jur de patru ani. Oprescu speră însă la o înţelegere amiabilă. Zece străzi în şase luni
După calculele lui Oprescu, cele 10 străzi ar trebui finalizate în aproximativ şase luni, dacă excludem lunile de iarnă, în care nu se lucrează, şi încă două luni de-acum încolo necesare pentru des făşurarea licitaţiilor.
„Nu ştiu dacă îşi poate respecta termenul, pentru că depinde de ce se găseşte sub străzi. Pe Lipscani, porţiunea între Calea Victoriei şi Carada am găsit trei hanuri, între Smârdan şi Bd. 1848 n-am găsit nimic, şi în două luni am terminat”, explică Gheorghe Adămeşteanu, şeful Secţiei de Arheologie a Muzeului Municipiului Bucureşti. Arheologul mai spune că lucrările pot fi întârziate şi de o serie de elemente birocratice, precum avizele date de Ministerul Culturii pentru începerea lucrărilor, precum şi de soluţia de conservare dată de Comisia Naţională de Arheologie, care se întruneşte o dată pe lună. Apa Nova şi Electrica sunt alte instituţii care desfăşoară lucrări în zonă şi care, la rândul lor, necesită diferite avize obţinute birocra tic.
Primăria Capitalei a cheltuit, în ultimii 17 ani, 42 de milioane de euro pentru reabilitarea Centrului Istoric, dar numai din 2007 a început cu adevărat reabilitarea zonei-pilot, formată din 14 străzi. Citiţi şi: Oprescu îngroapă Centrul Istoric pentru încă patru ani