Oprescu vrea să îşi ia mâna de pe maidanezi

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, crede că ONG-urile nu ar trebui lăsate să se ocupe singure de câini şi că este necesară o strategie pe toată Capitala.

Noua lege a maidanezilor le dă dreptul primăriilor să concesioneze serviciul de gestionare a câinilor comunitari către persoane fizice şi juridice autorizate, potrivit prefectului Capitalei. În opinia acestuia, asociaţiile ar trebui să se bucure că acum au posibilitatea să-şi arate eficienţa.

Într-un interviu acordat EVZ, Mihai Atănăsoaei a povestit cum primarul general al Capitalei vrea să scape de maidanezi, pasând problema primarilor de sector, şi cât de nocivă a fost "Legea Marinescu".

EVZ: Este nevoie de o strategie la nivelul Capitalei în ceea ce priveşte maidanezii sau fiecare edil de sector poate să ia ce decizie vrea? Mihai Atănăsoaei: Legea este mult aşteptată şi foarte eficentă. Pentru că nici o altă soluţie propusă de "iubitorii de animale" nu s-a dovedit a fi eficentă, iar toate celelalte soluţii aplicate au eşuat lamentabil. Consiliul General al Capitalei să decidă, prin vot, cum vor aborda problema şi, conform legii, doar acesta este cel care are atribuţii să decidă pe acest subiect. Consiliile locale nu sunt prevăzute în lege. Înainte de a se lua orice decizie, este foarte important să se stabiliească ce vrem să facem, adică să se pună pe hârtie o strategie unitară, la nivel de Capitală.

Care ar fi soluţia cea mai bună?Dacă resursa bugetară va fi suficentă pentru ţinerea câinilor în adăposturi şi îngrijirea lor pe toată durata vieţii, foarte bine: să se adopte această măsură. Dacă nu vor avea bani, vor trebui să-şi asume, cu responsabilitate, a doua prevedere legală: eutanasierea câinilor fără stăpân, în 30 de zile de când au fost aduşi în adăposturi. Asta, dacă nu sunt revendicaţi de proprietar sau adoptaţi.

Primarul Sorin Oprescu a convocat şedinţă de consiliu. Vrea să facă rectificare bugetară. Credeţi că ar fi oportun să analizeze dacă are bani pentru a duce toţi maidanezii în adăposturi? În mod corect, ar trebui ca, având această lege adoptată, să se discute şi despre acest subiect în cadrul şedinţei. Am văzut că pe ordinea de zi se află şi un proiect de hotărâre prin care primarul general vrea să delege către consiliile locale ale sectoarelor problema gestionării câinilor fără stăpân. Este greşit. Nu poţi să faci acest lucru până nu ştii ce se va face: se ţin în adăposturi, se eutanasiază, adică să ai o strategie unitară. Şi legea vorbeşte de Consiliul General, nu de cel de sector. Nu poţi să delegi la sectoare acest serviciu fără să le dai şi bani. Primarii de sector nu îşi vor permite să cheltuiască 6-7 milioane de euro fiecare. Deci, nu poţi rezolva problema maidanezilor spălându-te pe mâini.

Când a fost iniţiată această lege, s-au făcut calcule: cât costă îngrijirea câinilor în adăpost? S-au făcut pe baza unor cifre furnizate de mai multe instituţii ale statului, cu atribuţii pe acest subiect. De exemplu, instituţia care se ocupă cu gestionarea câinilor fără stăpân din Bucureşti, ASPA, a precizat că întreţinerea lor 375 de lei pe lună, pentru fiecare patruped.

Reacţia ONG-urilor a fost dură şi la televizor a părut că nu au fost consultate. S-a discutat înainte să fie pusă pe hârtie această lege? Da. Şi eu am discutat cu reprezentanţii ONG-urilor când am scris legea pe care am trimiso la Parlament. Au fost consultaţi la Comisia de Administraţie a Camerei Deputaţiilor. Am impresia că ei sunt principalii duşmani ai câinilor. Ca om, nu pot să înţeleg o astfel de dragoste. Câinii stau în stradă la -10 grade Celsius sau la + 38 de grade C. Sunt loviţi de maşini, bolnavi. Şi, cu toate acestea, vrem să rămână pe stradă. Adică, din dragoste, să moară în chinuri. Legea face o invitaţie ONG-urilor. Să vină alături de autorităţi, dacă vor întradevăr să ajute câinii. Sunt trei metode prin care legea îi invită să participe la rezolvarea problemei: consilul general poate concesiona serviciul de gestionare a maidanezilor către persoane fizice sau juridice au to rizate. Ar putea să fie de acord cu strângerea maidanezilor în adăposturi şi să se implice donând mâncare, asistenţă medicală sau logistică, Numai că, ei nu au fost în stare să explice nici o altă soluţie logică în afară de lăsarea lor pe stradă.

Dacă se va adopta varianta eutanasierii, cum se va face ea? ONG-urile au fost invitate să participe la procedura de eutanasiere. Dacă se va decide această măsură, ea se va face numai în adăposturile Capitalei, numai de către personal specializat şi numai prin eutanasiere, nu prin ucidere, nu se va face masacru. Există sancţiuni foarte clare în lege, care prevăd amenzii şi pedepse penale pentru cei care practică acte de cruzime faţă de câini. Această lege funcţionează deja în Marea Britanie, în o parte din Franţa şi cred că la greci.

DECIZIE

"Situaţia e mai rea decât acum 10 ani"

În prezent, situaţia din Capitală este mai rea decât acum 10 ani? Eu cred că este mai rău decât atunci. Nu s-a mai întâmplat nimic bun în aceşti an, iar legea Marinescu a creat haos. Decizia de lăsare a câinilor pe stradă va avea un mare opozant în mine, această măsură nu o voi susţine.

Medicii veterinari ce spun? Ei ţin la animale. Nu sunt deloc de acord cu păstrarea lor pe stradă şi spun că cel mai rău lucru se întâmplă în prezent. Adică să fie lăsaţi de izbelişte pe drumuri.

Aţi discutat cu toţi primarii de sector despre această lege, înainte de a o duce în Parlament? Am discutat cu ei şi toţi s-au plâns, în biroul primarului general Sorin Oprescu, că nu au cadru legislativ să acţioneze. Eu le-am promis atunci că mă voi bate să avem cadrul legislativ pentru rezolvarea acestei probleme. După acele întâlniri există două declaraţii ale primarilor de sector: cea din spatele uşilor închise şi cea din faţa camerelor de luat vederi. În biroul primarului general, toţi edilii, toţi cei şapte, nu s-au arătat împotriva eutanasierii. Când s-au deschis uşile, la declaraţiile de presă, aceştia au dat înapoi. În afară de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, toţi edilii au susţinut această lege de la început.

Credeţi că este nevoie de o decizie curajoasă, radicală, la fel cum s-a luat în 2001, când primarul general de atunci, Traian Băsescu, a decis ca maidanezii să fie eutanasiaţi? Eu cred că este nevoie de o decizie curajoasă şi realistă. În 2001 a fost o decizie curajoasă şi realistă. Acum trebuie să analizăm realitatea şi primarii Bucureştiului să decidă ce este mai bine pentru locuitori. Citiţi şi:

  • DEZBATERE EVZ. Cum ar trebui rezolvată problema maidanezilor în oraşul tău?
  • Armata maidanezilor, sub asediul a cinci hingheri
  • Maidanezii, mai costisitori pentru buget decât bătrânii
  • 150.000 de maidanezi, la mâna primarilor