O parte din bucureștenii, care locuiesc în cartiere semicentrale, ar putea deveni locuitori ai celei mai scumpe zone a Capitalei, din punct de vedere fiscal.
Pe de altă parte, alții ar putea să plătescă impozite mai mici pe viitor, pe motiv că nu vor mai face parte din zona de fiscalizare A a orașului.
Asta, pentru că mai marii Bucureștiului s-a gandit să modifice zonarea fiscală a Bucureștiului pe motiv că este necesar ”introducerea noilor zone construite realizate în perioada 2004 – 2009, întrucât dispun de condiţii de locuire de standard ridicat, accesibilitate bună, dotare tehnică - edilitară corespunzătoare”, se precizează în proiectul privind noua zonare fiscală a Capitalei, elaborate de specialiștii Primăriei Capitalei.
Zona de lux se mărește
Zona fiscală A, unde se plătesc cele mai mari impozite, ar urma să fie prelungită de la intersecţia Splaiului Independenţei cu Bulevardul Vasile Milea (Pod Grozăveşti) până la limita vestică de proprietate a Sema Park, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu cu privire la ”Reglementările urbanistice de încadrare pe zone de fiscalitate a teritoriului administrativ al Municipiului Bucureşti”, aflat în dezbatere publică.
În sectorul 2, ar urma să fie trecute în zona A Şoseaua Fundeni, până la limita de nord a Lacului Fundeni, şi nordul Lacului Băneasa, până la bulevardul Ion Ionescu de la Brad.Tot în sectorul 2, zona cuprinsă între Aleea Teişani şi Strada Pădurea Pustnicu a fost trecută din zona D în B. Edilul sectorului, Neculai Onțanu, spune că nu este deacord cu noua delimitare.
”Ar trebui lăsate zonele fiscale așa cum sunt în prezent. Cel care locuiește în zona C nu nu are bani, acum în an de criză, să plătescă taxe mai mari. Sunt oameni decenți, dar nu au bani ca cei care și-au cumpărat apartament pe Magheru”, a explicat Onțanu. Străzi periferice, transformate în semicentrale
În sectoarele 3 şi 4, zone incluse până acum în C ar putea deveni B. Acestea sunt şoseaua Giurgiului, bd. Constantin Brâncoveanu, strada Aurel Perşu - Drumul Binelui, şoseaua Berceni, strada Caporal Gheorghe Marin, bd. 1 Decembrie, strada Feteşti, Drumul Gura Siriului şi strada Râmnicu Vâlcea, spre Strada Fizicienilor.
Alte străzi au trecut din zona D în zona C. Astfel, în sectorul 2 –cei care locuiesc în teritoriul situat la sud de CF Constanţa (Andronache), strada Moroieni-CF Obor ar putea plăti un impozit mai mare pentru case și terenuri, la fel și cei din zona zona industrială între Strada Industriilor şi Gura Badicului din sectorul 3. Pe listă se mai află și sectorul 5 cu zona de locuințe colective Prelungirea Ferentari-Aleea Livezilor.
Drumurile inundabile, trecute în zona D
Malurile inundabile ale râului Colentina, aflate în zona A fiscală, au fost trecute în zona D. În zona limitrofă au rămas cartierele fără dotări, slab construite, cu accesibilitate redusă şi cele inundabile.
Tot în această zonă a fost introdusă, în sectorul 5, teritoriul cuprins între linia CF industrial până la Splaiul Unirii (motivul acestei încadrări fiind existenţa restricţiilor de construire impuse de prezenta liniilor de înalta tensiune), iar în sectorul 6, zona inundabilă la vest de lacul Morii şi zona CET Vest. Taxe mai mari Impozitul pentru o garsonieră situată în zona A este de 93 de lei pe an, în timp ce pentru o garsonieră situată la periferie, respectiv în zona D, impozitul este 82 de lei.
Pentru un apartament cu două camere, situat în zona centrală, impozitul este de 125 de lei, în timp ce pentru unul de la periferie Direcția de Taxe și Impozite percepe un impozit de 111 lei.
Și impozitul anual pentru un hectar de teren diferă semnificativ de la o zonă fiscală la alta. Astfel, pentru un hectar intravilan, impozitul este de 8.921 de lei în zona A, 7.408 de lei în zona B, 5.600 de lei în zona C şi 3.339 de lei în zona D.