Locatarii unui vechi stabiliment de pe Şoseaua Orhideelor, care va fi demolat pentru Pasajul Basarab, s-au urcat pe acoperiş pentru a cere case.
Să vină primaru’! Să vină primaru’!”, urlau din toţi rărunchii 13 bărbaţi şi femei cocoţaţi, ieridimineaţă, pe un vechi bordel de pe Şoseaua Orhideelor, intrat pe lista demolărilor pentru construcţia Pasajului Basarab. Sub privirile mirate ale trecătorilor, hărmălaia punctată de bătăi straşnice în cutii de tablă eclipsa buşiturile provenite de la buldozerul care, 100 de metri mai încolo, făcea una cu pământul casa de la numărul 40.
Stimulaţi de prezenţa ziariştilor veniţi la demolarea programată, locatarii, care, potrivit Primăriei Capitalei, ocupă abuziv clădirea de la numărul 26, au făcut atmosferă pentru a-şi transmite mesajul scris cu litere de-o şchioapă pe un cearşaf uzat agăţat de imobil: „Vrem casă”. Aşteptat la protest, primarul Sorin Oprescu nu şi-a făcut apariţia, însă Primăria Capitalei a trimis un comunicat de presă în care precizează că protestatarii ocupă ilegal imobilul. „O să ne dăm foc”
„Ni s-a promis că ni se dă, dar n-am primit nimic până acu’”, se oţărăşte cu mâinile-n şolduri o doamnă de etnie romă, transformată ad-hoc în purtător de cuvânt al protestatarilor. În strigătele de aprobare ale colocatarelor adunate în faţa casei coşcovite, femeia acuză primăria că vrea să arunce în stradă opt familii numeroase, fără să le pună la dispoziţie apartamente. „O să ne dăm foc, poate aşa ne dă cineva atenţie”, lansează ea, cu priviri arzătoare. Întrebate câţi copii locuiesc în clădire, femeile se privesc câteva clipe încurcate şi încep să numere pe degete. „Haoleo, pă’ numai la noi la parter sunt zece copii. Cred că sunt vreo 15 în total. Unii’s mici, de-o lună-două, ce-o să facem cu ei? Nu ne primeşte nimeni în chirie cu-atâţia copii”, ne impresionează o chivuţă, cu basma înflorată. Poliţia veghează
Parcă pentru a confirma aglomeraţia de suflete tinere şi nevinovate din fostul bordel, puradei de toate vârstele şi î nălţimile se hârjonesc neobosiţi printre picioarele ziariştilor şi cameramanilor, mo cirliţi în noroiul de pe strada desfundată. La câteva zeci de metri distanţă, oamenii legii veghează ca protestul de pe acoperiş să nu degenereze, dar se ţin deoparte. „Nu avem voie să intervenim decât cu mandat”, ne explică subcomisarul Sorin Zaharencu. Poliţia vizitase însă stabilimentul încă din noaptea precedentă, când, potrivit unor localnici, în imobilul de la 26 bis s-a pornit din senin tărăboi şi bătaie în toată regula. I-au ras casa fără să primească un ban „E o ruşine ce e în casa aia. A fost şi este bordel în continuare. Să-i vedeţi cum ies la stradă şi întreabă trecătorii dacă nu vor o fetiţă”, aruncă printre dinţi proprietara unei case învecinate. Aceasta priveşte cu mâna la gură cum buldozerul face fărâme casa de la numărul 40, care se înălţa până ieri la doi metri de proprietatea ei.
Femeia şi-a cumpărat imobilul de la numărul 36 încă din 1978, iar astăzi e în proces cu primăria, care încearcă să o demoleze fără să ofere compensaţii. „De când a venit Oprescu ni se tot spune că nu sunt bani. Noi nu plecăm de-aici”, spune ea hotărâtă, fixând mohorâtă buldozerul care trans formă casa vecină într-un nor de praf. Cu sufletul la fel de greu, domnul Marian priveşte circul de la 26 bis, de pe rămăşiţele fostei sale case de la numărul 28. Mai puţin norocos, el a fost evacuat din proprietatea sa încă din aprilie, anul trecut.
Deşi are dosarul depus la „urgenţe”, spune că nici până astăzi nu a primit vreo despăgubire de la primărie. De când a fost evacuat, locuieşte într-un cămin social şi de protecţia copilului alături de soţie şi de bebeluşul de un an şi jumătate.
REPLICA PRIMĂRIEI
Protestatarii locuiesc abuziv în imobil Locatarii de la 26 bis au primit apar - tamentele de la ICRAL pe vremea comuniştilor. În 2002, imobilul a fost re trocedat, iar din 2004, aceştia au plătit proprietarilor chirii relativ modice, în jur de 200 de lei/lună de apar tament.
Din 2006, când primăria a început procedura de expropriere a caselor, chiriaşilor nu li s-a mai re înnoit contractul şi n-au mai plătit niciun ban. Potrivit unui comunicat al Pri măriei Capitalei, municipalitatea are obligaţia să îi despăgubească doar pe pro prietarii casei şi nu are nicio obligaţie faţă de protestatari.
„În eventualitatea în care este vorba despre persoanele care aveau calitatea de chiriaşi în anul 2002, când imobilul a fost retrocedat, acestea şi-au pierdut această calitate. În concluzie, locuiesc abuziv în imobil”, precizează comunicatul. Imobilul a fost naţionalizat înainte de 1989, iar în 2001 a fost trecut pe lista monumentelor istorice.