REPORTAJ POLITIC. Opoziţia-n război cu "Cotoi" şi cu "Broscoi"

"Roberta, fă prezenţa, e 12.30!". "Roberta, nu ne mai aştepta, că nu venim în sală!". "Roberta, spuneai că funcţionaţi şi fără noi! A trecut ora de vot final!" Roberta Anastase stă la prezidiul Camerei Deputaţilor şi suportă cu stoicism avalanşa de mesaje pe care pesediştii i le aruncă de la balcoanele sălii de şedinţe, unde s-au înghesuit.

Este începutul celui de-al doilea act din spectacolul “Grevă şi circ" de marţi: momentul în care Puterea, supravegheată din balcoane de PSD, încearcă să dea voturi finale pe câteva proiecte de lege. Distracţia o ţine aşa încă de dimineaţă. Pe la 10.30, în jur de 30 de parlamentari ai PSD se instalează în balcoane, nu înainte să semneze pe listele de prezenţă, neuitând să scrie şi “protest parlamentar". Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, deschide şedinţa anunţând că la lucrări sunt prezenţi 168 de parlamentari. Aflat în sală, în calitate de secretar, liberalul Mihai Voicu face un calcul rapid şi le mulţumeşte ironic celor 71 de deputaţi democrat-liberali care lipsesc. “Acest grup masiv este condus de Ioan Oltean, probabil ocupat să se ducă la tipografie să facă afişe cu el însuşi. De asemenea, mă bucur că acest grup are şi reprezentare externă. Sever Voinescu se află în Qatar (n.r.- Sever Voinescu urmează să plece, luna viitoare, într-o deplasare externă în Qatar) pentru a explica autorităţilor de la Doha de ce 71 de deputaţi PDL s-au alăturat protestului Opoziţiei, lipsind astăzi de la plen", mai spune Voicu. “O să fiţi surprins cât de puţin timp face Sever Voinescu de la Doha până în Parlament. E pe drum", îi dă replica Anastase.

Actul I: “Suntem mulţi dar deştepţi, nu mulţi da’ proşti!"

Între timp, la balcon, pesediştii, încântaţi ca nişte şcolari scoşi prima oară la teatru, îşi intră în rol, acela de a le face viaţa grea celor din sală. “Roberta, să numeri corect, că suntem cu ochii pe tine!",“Lipseşte UNPR-ul", “Marian, anunţă de la tribună că UNPR-ul s-a alăturat protestului", “Unde eşti Cotoi?", “Sunt doar cinci minoritari din 18. Unde-s armenii?", se aude de deasupra plenului. Cristian Dumitrescu se aşază pe un scaun din primul rând al lojei, se uită spre sală şi oftează melancolic: “Protestez!" Mai devreme, tot el îi spusese unei jurnaliste că în balcoane sunt pesedişti mulţi “dar deştepţi, nu mulţi da’ proşti!" Un pesedist îi numără pe cei din sală. Sunt 66. Votul electronic arată însă 71. “N-a intrat nimeni în sală, votează la două mâini! Uite, ăla a băgat două cartele!", sar, în cor, balcoanele. “Unde sunteţi Oltean, Cotoi (Sever Voinescu-Cotoi – n.r.)? Or să vă judece colegii dumneavoastră care lipsesc!". “A intrat Cotoi şi are coada lungă şi a lăsat uşa deschisă", va explica, mai tâziu, Adrian Solomon, curentul provocat în balcoane de necontenita foială a deputaţilor PSD pe uşile lojelor.

“A venit Cotoi! Plenul începe la 10.00, nu la 11.30, măi Cotoi!", îl taxează pesediştii pe Voinescu, atunci când acesta apare în sală. Voinescu se duce ţintă la microfon, să-i spună lui Mihai Voicu că nu a plecat în Qatar şi să-l sfătuiască să “nu mai fie penibil".

Pesedistul Vasile Popeangă vorbeşte la telefon cu un coleg şi îl învaţă de bine: “Băi, să vii la 14.00 la comisie să semnezi, dar să treci «protest parlamentar»". Şi, pe acest fundal, se încheie prima parte a şedinţei Camerei Deputaţilor. Pauza: “Ia uite cum arată Oltean! Zici că mănâncă numai scovergi." Este ora 11.27. Soneria, căreia mulţi i-au urat să se strice, “ţipă" adunarea în sala de plen. O să sune, fără rezultat, până la 12.30. În ciuda acesteia, jos, în sală, cvorumul de şedinţă se dovedeşte un vis imposibil de atins, cu tot cu miniştrii aduşi la vot. Între timp, la înălţime, pesediştii, inspiraţi de prezenţa presei, îşi descoperă nebănuite valenţe de actori de comedie. “Ia uite cum arată Oltean!", dezbat subiectul Adrian Solomon şi Florin Pâslaru. “Daa, se menţine Oltean. Zici că mănâncă numai scovergi". "Mănâncă el, dar hrăneşte broasca!", se amuză cei doi, cu trimitere la broscoiul pe care Oltean se plângea că a fost silit să-l înghită când PDL a guvernat cu PSD.

La un moment dat, pesediştii încep să aplaude, cum fac spectatorii la cinema când filmul întârzie să înceapă. După ce i-a răbdat în prima parte a şedinţei, Roberta Anastase se retrage în băncile PDL şi îl lasă pe Ioan Oltean să conducă şedinţa. Aceasta atrage, de la balcoane, strigăte de “fascistule" şi "broscoiule". “Nu puneţi mâna pe două cartele, că frige", îi îndeamnă Cristian Dumitrescu de sus, mestecând gumă. De la prezidiu, Oltean, cu chipul mărit şi multiplicat de ecranele din plen, ripostează: “Dacă aveţi intervenţii pe procedură, poftiţi în sală!".

Jos, începe strigarea catalogului. Sus, se chibiţează. “N-au destui! (…) Toadere ( Mircea Toader) mai caută prin zăpadă poate mai găseşti vreun mort de beat să-l aduci încoace", “ Gigi ( Gheorghe Ialomiţianu) fă-le tu o înmulţire ca la Finanţe". “Au înroşit telefoanele, fii atent la ei", triumfă pesediştii.

Iritat, Oltean anunţă de la microfon că şi balcoanele fac parte din sală şi, drept urmare, deputaţii care le ocupă pot fi consideraţi prezenţi. “Hai, să plecăm că ăsta, în nebuneala lui ne pune prezenţi", se panichează Mircea Duşa, dând să iasă din balcon. “Hai, mă fii serios!", îl trage un coleg de mânecă. “Dă Ion cu bâta-n baltă şi noi sărim să o scoatem!". Jos apare şi Teodor Palelogu, care nu scapă nici el de ironiile specatatorilor. “Păcat că nu mai are Ilie (Ilie Sârbu – n.r.) o fată, că acum era în voiaj de nuntă".

Actul II: “Hai, că le iese! N-are rost!"

Deşi de mult nu s-au mai distrat în felul ăsta la serviciu, pesediştii au şi nemulţumiri. “Mă tot uit şi nu văd niciun liberal", se plânge unul dintre ei ziariştilor. Aceştia îi arată că, într-un balcon alăturat, este un liberal stingher: Gheorghe Gabor, care şi-a câştigat reputaţia de cel mai conştiincios parlamentar şi căruia, probabil, îi vine greu să stea departe de plen până şi când este în grevă. I se va alătura şi George Scutaru. La 13.15 se anunţă că în sală sunt 165 de aleşi. “E cvorum!", constată dezamăgiţi pesediştii. “Da, este, că l-a numărat al nostru" (Mihai Voicu – n.r.). Primele voturi le reînvie speranţa: adunate ies ba 160, ba 162, dar nu 165. “Nu e cvorum!" urlă triumfătoare tribunele. Adrian Solomon exhibă chiar o portavoce, pe care spune că a luat-o de la Aura Vasile. Se mai dă un vot. De la balcon, cineva pocneşte un balon de gumă. “Nu trageţi!", se amuză pesediştii. Parlamentarii Coaliţiei se abţin să riposteze. Cei mai mulţi încearcă să nu privească spre balcoane.

Mircea Duşa, liderul de grup al deputaţilor PSD, nu mai rabdă: fuge de la balcon în plen şi le cere parlamentarilor Coaliţiei: “Dacă ştiţi să adunaţi după ştiinţa exactă numită matematică, vă rog să adunaţi, că nu vă ies 165!". Oltean citeşte Regulamentul: cvorumul se constată înaintea şedinţei de vot final, prin apel nominal. Deci e cvorum. Pesediştii fierb pe loc. "Oltean! Fascistule! Broscoiule!", strigă galeria.

Mihai Voicu vine la microfon şi ameninţă cu Curtea Constituţională. Puterea face un ultim efort de mobilizare şi tabela de vot începe să arate 165. “Hai că le iese! N-are rost! Hai să mergem la comisii", comentează pesediştii, părăsind dezamăgiţi balcoanele.

PROCEDURĂ

Opoziţia depune moţiune simplă

USL va depune, săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă pe tema absorbţiei fondurilor europene.

„Vom fi prezenţi în toate etapele procedurale de dezbatere şi votare a moţiunii”, a anunţat deputatul PSD, Viorel Ştefan, precizând că Opoziţia a luat această decizie pentru că evoluţia economică a României în 2012 va fi determinată exclusiv de modul în care vor fi atrase fondurile europene. „Suntem în februarie şi observăm nu s-a atras niciun Euro”, a mai spus Viorel Ştefan. Potrivit unor surse din interiorul PSD, moţiunea simplă ar urma să fie folosită ca pretext pentru revenirea social-democraţilor la lucrările Camerei. (Carmen Vintilă) Cititi şi:

  • Scandal la Cameră: Chiulul Puterii luat la mişto de aleşii USL căţăraţi în balcoane. PDL: nu suntem pe stadion!
  • Mihai Voicu (PNL): Mulţumim deputaţilor PDL pentru că s-au alăturat protestului USL
  • Spectatori în Parlament. Opoziţia a jucat luni în scena balconului