Toată lumea îl descrie pe Klaus Iohannis ca fiind un tip căruia nu-i poți spune ce să facă. Pentru că nu face decât ceea ce crede de cuviință. După înțelegerea și obiceiurile domniei sale.
Am stat de vorbă cu câțiva din cei apropiați, în încercarea de a înțelege personajul. Apropiații, sau ceea ce înțelegem la ora actuală prin persoane care au avut posibilitatea să stea mai mult timp în preajma președintelui ales, povestesc scene definitorii pentru ceea ce (în limbaj politico-dâmbovițean) s-ar numi încăpățânare.
Dar în Ardeal se numește rigoare.
Am aflat multe. De la modul în care refuza să facă anumite lucruri, cum ar fi pregătirea pentru dezbaterile cu Victor Ponta, până la punctualitatea dusă la extrem în ceea ce privește întâlnirile. Sau după cum definea o ziaristă din Sibiu, Mădălina Luca Scutelnicu, "semnificația lui 11.46", respectiv ce înseamnă o întâlnire cu primarul Klaus Iohannis: e proverbial pentru ziariștii din Sibiu obiceiul lui Iohannis de a programa audiențe la ore ciudate. Una din ele, cu un ziarist local, era fixată pentru ora 11.46.
Ziaristul ajunsese mai devreme, primarul Iohannis l-a văzut, a trecut pe lângă el și s-a dus în birou. A mai stat câteva minute, până s-a făcut fix ora 11.46 și a deschis ușa, poftindu-l înăuntru. Obicei preluat și la București. Unde, așa cum îmi spunea un lider PNL, orice întâlnire cu actualul președinte al partidului are o agendă exactă, de la ora fixată, durata ei și temele de discuție.
Sună cam extraterestru, nu-i așa?!
De aceea m-a mirat ofensiva lui Vasile Blaga din ultima vreme. Mai ales că co-președintele PNL fusese unul din locotenenții lui Traian Băsescu, un politician destul de riguros, deci avea de unde să înțeleagă ce înseamnă să încerci să pui șaua pe un cal încăpățânat/riguros. Sau poate că tocmai experiența pe care a avut-o cu Traian Băsescu l-a făcut să înțeleagă că mai bine încearcă să vadă cum stă de la bun început, decât să aștepte consolidarea acestuia la Cotroceni și automat schimbarea raportului de forțe.
Atacul concentrat asupra lui Dan Mihalache, unul din oamenii cei mai apropiați de Klaus Iohannis în campania electorală pe motiv de impuritate ideologică, viza de fapt înlăturarea acestuia din postul de șef al Cancelariei Prezidențiale și înlocuirea sa cu un politician apropiat, posibil Mihai-Răzvan Ungureanu.
Nu pot spune cu certitudine că Vasile Blaga a inițiat atacul, deși am unele bănuieli, dar pot spune că l-a amplificat. Apelul la trecutul PSD-ist al lui Dan Mihalache este cel puțin hilar atâta timp cât este susținut de niște politicieni care, într-o formă sau alta s-au înfrățit cu partidul lui Iliescu, Năstase, Geoană și Ponta de câte ori a fost nevoie să ajungă la putere, sau să capete o slujbă bine plătită/contracte grase.
Atunci care este miza?
Influența asupra opiniilor viitorului președinte al României. Vasile Blaga știe exact care este importanța acestei poziții, pentru că a fost alesul lui Traian Băsescu în această poziție pentru primul mandat de președinte al României.
În același context aș plasa și recenta contrazicere publică de către Vasile Blaga a spuselor președintelui ales, Iohannis și a lui strategului pe probleme de comunicare, Felix Tătaru, în privința modului în care s-a luat decizia ca acesta să participe la dezbaterea de la Realitatea TV. Klaus Iohannis (în emisiune) și Felix Tătaru (ulterior) au susținut că totul a venit ca o decizie spontană, dar Vasile Blaga a declarat apăsat că decizia fusese luată cu o zi înainte, fiind parte a strategiei de campanie.
Ceea ce anunțasem și eu, într-un editorial scris în aceea perioadă.
Ce rost au avut toate aceste intervenții ale lui Vasile Blaga, veritabile puneri la punct la adresa lui Klaus Iohannis și a apropiaților acestuia?
Un exercițiu de forță?
Pentru cei care-l cunosc pe Blaga această ipoteză este exclusă. Nu este genul politicianului care se trezește vorbind, cu atât mai puțin nu are obiceiul să spună lucruri trăsnite. Putem pune punct unor asemenea explicații și să ne gândim la experiența politică a acestuia. Perioada celor 10 ani de mandat marca Traian Băsescu au dovedit că un președinte al României este tot atât de puternic pe cât îl lasă Parlamentul. Sau partidul din care a emanat. Iar Vasile Blaga nu mai are de gând să joace rolul secundului supus ordinelor căpitanului.
Vizează schimbarea majorității parlamentare și, de ce nu, funcția de prim-ministru! Iar pentru asta s-a hotărât să iasă la bătaie din start.
Este un pariu riscant, dar în curând vom vedea cum va fi dată Ora Exactă de la Cotroceni.