Cea mai bună apărare e atacul. O știe și Putin, care e hotărât să nu le permită americanilor să blocheze flota rusă în apele teritoriale ale țării sale. Drept urmare, "Țarul " a ordonat o demonstrație de forță în raiul vacanțelor americane.
Timp de zece zile, un mare grup naval rus s-a aflat în apropiere insulelor Hawaii . Conform știrilor din presa locală, care au fost confirmate, de altfel, și de surse oficiale ale marinei SUA , 7 unități de suprafață ale VMF ( Voenno-morskoj Flot ) au participat la un mare exercițiu aeronaval .
Rușii asigură "libertatea navigației?"
Din multe puncte de vedere, demonstrația de forță a Federației Ruse a părut să vizeze asigurarea „libertății de navigație”.
Cu siguranță, rușii au vrut să le transmită americanilor un mesaj clar ca vor răspunde cu aceeași monedă și nu se vor lăsa blocați în mările de lângă coastele Rusiei.
Forța grupului operativ rus din apropierea insulelor Hawaii e impresionantă. Imaginile din satelit, arată că rușii au desfașurat două distrugatoare din clasa Udaloy I (Mareșal Shaposnikov și Amiral Panteleyev), trei corvete clasa Steregushchiy (Gromkiy, Sovershenny și Aldar Tsydenzhapov), un crucișător clasa Slava și nava de comandă (odinioară folosită pentru colectarea de date) Mareșalul Krylov, singura unitate de acest fel din Flota Rusă alocată districtului Pacific .
Rușii au manevrat doar în apele internaționale
În prezent, grupul naval rus a părăsit apele Hawaii, așa cum a raportat Marina SUA, după ce au efectuat un exercițiu împreună cu avioane de luptă. Manevrele rusești au provocat în mai multe rânduri reacția avioanelor de luptă F-22 de la baza Hickam din Pearl Harbor, care au decolat de urgență în cel puțin două ocazii separate pentru a ntercepta aeronavele rusești.
Căpitanul marinei americane Mike Kafka, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Indo-Pacific (Indopacom) din Hawaii, a confirmat cât de aproape au ajuns navele rusești în apele teritoriale ale SUA.
Nu e singura "provocare" pe care rușii au planificat-o în Pacific.
Dintr-un comunicat de presă al Ministerului Apărării din Rusia, aflăm că mai multe elemente ale Flotei Pacificului, care operează în cadrul a două detașamente diferite la o distanță de aproximativ 300 de mile una de celălaltă,au simulat atacul asupra unui CSG (Carrier Strike Group) ) "dusman". Această parte a exercițiului a fost desfășurată în vecinătatea Insulelor Kurile și a implicat chiar și unitățile navale care au fost văzute în apele din largul Hawaii.
Se pare că au fost implicate și un submarin și o navă de patrulare maritimă Tupolev Tu-142M3 din aviația navală a Flotei Pacificului.
Sprijinul pentru grupurile navale de atac a fost oferit de două avioane antisubmarine Ilyushin Il-38 care au fost transferate anterior pe aeroportul Yelizovo din peninsula Kamchatka. Tu-142M3, în prima parte a zborului, a fost escortat de avioane de luptă Mig-31BM.
În total, Rusia a desfășurat până la 20 de nave de război de suprafață, submarine și nave de sprijin într-un exercițiu care se desfășoară în partea centrală a Oceanului Pacific pentru prima dată. Componenta aeronautică era formată din 20 de aeronave.
Pe 13 iunie, știm că F-22 au decolat de la Pearl Harbor ca răspuns la incursiunea „bombardierelor” rusești care participau la exerciții. Un al doilea incident a avut loc pe 18 iunie. Se pare, după cum scrie The War Zone, că luptătorii americani nu au avut ocazia să intercepteze aeronavele rusești, care s-au întors mai devreme, o manevră care duce la gândul la simulaarea unui atac asupra unorținte din Insulele Hawaii, dar care demonstrează, de asemenea, posibilitatea forței aeriene ruse de a-și atinge țintele fără ca bombardierele să fie interceptate cu promptitudine.
Ca răspuns la provocările rusești, Marina SUA a trimis în zonă trei distrugătoare din clasa Arleigh Burke.
Apropierea acestor nave de război rusești de Hawaii, chiar dacă pentru o perioadă relativ scurtă de timp, ar putea fi ușor descrisă ca fiind extrem de neobișnuită și provocatoare. De asemenea, se pare că Statele Unite au fost luate relativ prin surprindere de această mișcare:.
De asemenea, merită menționat faptul că acest exercițiu rus a avut loc înainte, în timpul și după întâlnirea președintelui Joe Biden cu omologul său rus Vladimir Putin la Geneva, pe 16 iunie. De asemenea, este interesant de remarcat faptul că nava-spion Kareliya, care a fost văzută în apele Hawaii în luna mai, încercând să adune date despre un test de rachete ( ulterior eșuat ) american , se află încă aproape de Hawaii: cel mai probabil acesta este un alt test. apărarea antirachetă în Pacific pare a fi iminentă.
De remarcat e faptul că manevrele rușilor amintesc de acțiunile Fonops ( de asigurare a libertății navigației) pe care marina SUA le onduce în mările lumii, în special în cele „foarte contestate”, scrie ziarul italian Il Giornale