O amplă operațiune a Poliției de Frontieră din România a fost demarată pentru a-i prinde pe membrii unei rețele de trafic de persoane.
După trei luni de filaje, polițiștii și procurorii de la DIICOT - structura centrală au decis că este vremea să acționeze și să îi aducă la audieri pe cei implicați în cea mai mare rețea de trafic de persoane, care a acționat în ultimii ani pe teritoriul României.
„În perioada februarie - mai 2020, poliţiştii de frontieră din cadrul I.G.P.F au documentat activitatea infracţională a unor persoane despre care deţineau date ca sunt implicate în acţiuni care vizează traficul de migranţi pe ruta Bulgaria/Serbia - România - Ungaria - state din vestul Europei.
A fost sesizată Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, iar în baza delegărilor primite, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au probat activitatea infracţională desfăşurată de gruparea organizată, acţiunea fiind denumită generic "GREAT EXPECTATIONS”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.
Rețeaua era compusă din 15 membrii, care locuiesc în București, Ialomița, Călărași și Timiș. Procurorii DIICOT spun că fiecare avea un rol bine determinat. ”Unii se ocupau ca migranții să intre în siguranță pe teritoriul României, prin diferite puncte de trecere a frontierei din sudul României.
Alte persoane din grupul infracțional se asigurau că migranții vor ajunge la Timișoara, unde erau cazați pentru perioade scurte de timp, până la găsirea unei soluții de a fi scoși din România. A treia categorie de persane erau traficanții pe ruta vestică, adică persoanele care se asigurau ca migranții să ajungă în Germania, la bordul unor microbuze modificate”, spune un anchetator, care a mai adăugat că rețeaua era compusă din 15 români și un tunisian, stabilit în România.
„Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că începând din luna februarie 2020, gruparea infracţională a activat pe teritoriul României, prin racolarea, îndrumarea, călăuzirea şi transportarea migranţilor intraţi ilegal pe teritoriul ţării noastre din Serbia, dar şi a unor persoane, cetăţeni străini, intraţi legal în România, dar care nu aveau drept de circulaţie în Spaţiul Schengen. Aceştia aveau ca destinaţie finală Germania, costul unui astfel de transport fiind de 2.000 - 2.500 de euro, pentru fiecare migrant”, se mai precizează în comunicat.
Polițiștii au descoperit și cum erau scoși migranții din România. Metoda a fost una ingenioasă și a fost folosită intens. ”Migranţii erau ascunşi în locuri special amenajate în microbuze de transport persoane, care efectuau curse cu cetăţeni români care declarau că merg să muncească în state din vestul Europei. Începând cu data de 01.06.2020, lucrătorii noştri au monitorizat persoanele suspecte în cauză în timp ce derulau un transport de migranţi.
Astfel, în data de 02.06.2020, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunşi într-un loc special amenajat în interiorul unei autoutilitare, şapte cetăţeni egipteni care urmau să fie scoşi ilegal din România de şoferul microbuzului, cetăţean român, şi alţi doi însoţitori ai acestuia, tot cetăţeni români.
Persoanele în cauză au fost duse pentru audieri la DIICOT. De asemenea, în municipiul Timişoara au mai fost identificate alte două microbuze, modificate cu locuri special amenajate pentru ascundere, precum şi un autoturism, folosite de membrii reţelei la transportul migranţilor”, se mai arată în comunicatul Poliției de Frontieră.
În cursul zilei de miercuri, procurorii DIICOT au făcut mai multe percheziții și au decis să îi ducă la audieri pe toți cei implicați. La final, procurorii au decis să rețină cinci persoane, pentru 24 de ore, urmând ca aceștia să fie prezentați în fața unui judecător cu propunere de arestare preventivă. Pentru celelalte 11 persoane implicate s-a dispus măsura controlului judiciar.