Parlamentarii au majorat mai intai pe hartie pensiile si i-au lasat pe membrii cabinetului Tariceanu sa caute resursele financiare care sa acopere "gaurile" din buget.
Guvernul va raspunde la solicitarea presedintelui Traian Basescu si-i va trimite acestuia o lista detaliata cu sursele de finantare pentru majorarea pensiilor.
Pentru ca legea pensiilor sa fie promulgata de seful statului, raspunsul va ajunge la Cotroceni in cateva zile si va fi redactat de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, si de cel al muncii, Paul Pacuraru.
Conform proiectului adoptat de parlament, pensiile de asigurari sociale ar urma sa creasca de la 1 ianuarie 2008 cu 43%. Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti seara, ca va promulga legea pensiilor numai dupa ce guvernul ii va indica sursele de finantare.
„Presedintele Romaniei are obligatia constitutionala sa promulge o lege, deci minciuna pe care o propaga domnii Geoana, Voiculescu si alte personaje din peisajul politic cum ca presedintele n-ar promulga legea e o gogorita de vara, o minciuna in stil specific acestor domni”, a comentat Basescu.
El a pus pe seama caldurii presiunile pe care le fac politicienii ca el sa promulge legea. Sursele care vor sta la baza majorarii pensiilor raman sub semnul intrebarii. Cei mai multi analisti sustin ca proiectul de majorare este greu de sustinut deoarece influentele asupra bugetului vor fi de 2% din PIB. Este vorba, pana la urma, despre o decizie politica.
Romania are nevoie, in perioada urmatoare, de foarte multi bani pentru cofinantarea programelor europene. In plus, spun economistii, e greu de crezut ca economia romaneasca are posibilitatea de a sustine atat de consistent o anumita categorie sociala.
Cotroceniul va primi lamuriri saptamana viitoare Presedintele i-a trimis lui Tariceanu o scrisoare in care ii cere acestuia sa-i raspunda la o serie de intrebari legate de efectele pe care le-ar antrena aceasta marire a pensiilor.
Basescu i-a solicitat premierului sa-l informeze daca marirea pensiilor inseamna micsorarea ajutoarelor pentru caldura sau modificarea plafonului pentru compensarea medicamentelor.
Ieri, la Ministerul Economiei si Finantelor sedintele s-au tinut lant, o comisie intreaga lucrand pentru proiectiile bugetare pana in 2013 solicitate de presedinte.
In urma cu o saptamana, Varujan Vosganian a afirmat ca a prezentat deja in comisiile parlamentare sursele care vor acoperi „gaurile” lasate in buget prin majorarea pensiilor si ca nu are obligatia sa faca o informare catre seful statului. Totusi Tariceanu a dispus ieri ca un document lamuritor sa ajunga la Cotroceni pentru a scapa de riscul nepromulgarii legii.
SINCER
Pacuraru recunoaste ca nu are toti banii
Pensiile vor fi majorate de la inceputul anului viitor, sustine ministrul muncii, Paul Pacuraru. El spune ca mai este nevoie de 400 de milioane de euro, bani pe care spera sa-i poata lua de la bugetul de stat.
„Am resursele bugetare pentru a sustine aceasta majorare anul viitor. Cat despre 2009 sau 2010, nu am proiectia economica a acestor ani. De altfel, nimeni nu o are, pentru aceasta trebuie sa asteptam semestrul I din 2008”, spune Paul Pacuraru.
„Suntem obligati sa facem apel la bugetul de stat pentru 400 de milioane de euro, bani pentru care nu avem acoperire din cei 2,5 miliarde de euro necesari, dar este o suma derizorie”, completeaza ministrul muncii.
Persoanele care beneficiaza acum de asistenta sociala, atat in ceea ce priveste medicamentele compensate, cat si subventiile pentru caldura, vor primi in continuare acesti bani, conform lui Pacuraru. Pe de alta parte, acesta nu este de acord cu afirmatiile presedintelui Basescu.
„Este inadmisibil ceea ce a spus presedintele Traian Basescu, respectiv ca pensiile mici sa fie majorate mai mult decat cele mari”, precizeaza ministrul. In Romania, oamenii care au iesit la pensie in conditii normale, la maximum de vechime, au intre 5 si 15 milioane de lei vechi pensie. (Eugenia Mihalcea)
Pensionarii, sceptici fata de politicieni
„Sunt mincinosi, da-i dracu’... toti sunt asa!” Gheorghe Marinescu, 72 de ani „Basescu zice ca fara aprobarea lui nu se poate. Eu am 900 de lei pe luna pensie, dar sunt batran si bolnav, dau banii pe medicamente. Am cataracta si imi cad dintii. Eu zic ca trebuie sa se aprobe majorarea, ca sunt multi care au 300-400 de lei. Sunt unii care isi fac vile si case de vacanta si nu poti sa dai 100 de lei pentru un batran care a muncit 40 de ani?!”
Nicolae Moise, 72 de ani „Ar trebui sa se mareasca si din cauza secetei, ca se scumpesc toate. Eu am 550 de lei, dupa 42 de ani de munca, dar asta numai din 2005, ca pana atunci aveam mai putin de 400 de lei. Dar vin intretinerea de iarna si scumpirile dupa seceta. Discutiile sunt intr-un fel, ei au dreptate, dar odata ce primul ministru a spus ca are bani, poti considera ca nu-i are? Eu cred ca-i are”.
Grigore Caramariuc, 61 de ani „Sunt mincinosi, da-i dracu’, toti politicienii sunt asa. Eu sunt pensionar numai de un an si jumatate. Da-i incolo, ca fura tot si s-au scumpit toate. Sunt multi care au pensii de 50-60 de milioane, ar trebui sa dea la astia amarati, care au numai 2-3 milioane. Eu cum o sa-mi cumpar zahar si ulei si ce o sa mai am nevoie la iarna!?”
Frusina Murea, 69 de ani „Nu se tin de cuvant politicienii. Ei cand majoreaza pensiile, dau acelasi procent la toti, dar asta e necinstit, din cauza ca sunt oameni cu pensii mici. Eu am 250 de lei, din cauza ca am avut numai 24 de ani de munca. Eu cred ca pensiile mici ar trebui sa se mareasca putin mai mult. Ca la o pensie asa de mica, ar trebui sa ne dea medicamente gratuite”.
Nita Botezat, 50 de ani „E bine sa se majoreze pensiile, de ce nu. De altfel, de fiecare data s-au marit numai putin. Sa le faca si 10 milioane, pentru ca sunt banii oamenilor, pentru care au cotizat o viata intreaga. Daca iesi la pensie la 60 de ani, nici nu mai apuci sa te bucuri de pensie multi ani, ca te duci pe lumea ailalta. Nu vedeti cat de scumpe sunt toate...”.
Florin Plesa, 26 de ani, DTP-ist
„Nu mi se pare corect deloc. Sa le lase asa, de ce sa schimbe legea? Mi se pare normal ca salariul meu sa fie impozitat la fel ca anul trecut, pentru ca si-asa impozitele sunt mari. E o prostie pana la urma asta cu pensiile de stat. Eu mi-am facut pensie privata. Pentru pensionarii de acum poate e bine. Au muncit nu stiu cati ani, dar in anii astia cati bani au dat la stat ca sa aiba pretentii la pensii mari?”.
Cristina Bacioiu, 28 de ani, economist „Nu stiu in ce masura o sa ma afecteze pe mine asta. Noua oricum ne iau deja 29,5a din venituri si ne-au si obligat sa depunem cereri pentru pensii private. Asta e optiunea mea, deci nu vad in ce masura ma priveste pe mine problema pensiilor. Poate o sa fie mai bine, dar pe termen scurt nu cred. Cat o sa ne mai opreasca din venituri? Cred ca ar fi trebuit sa se gandeasca mai bine la asta”.
Cezar Cazanescu, 28 de ani, informatician „Legea e foarte buna, cu un singur amendament: cei cu pensii foarte mari sa nu beneficieze de aceleasi mariri ca si cei care au pensii foarte mici. Pe mine cred ca o sa ma afecteze pozitiv pentru ca, deocamdata, saracia cea mai mare e in randul pensionarilor, si daca lor le cresc veniturile asta inseamna ca ne creste nivelul de trai. Pentru mine asta e bine, cel putin pe termen lung”.
Scenarii
Finantistii calculeaza de zor pentru Basescu Specialistii din Ministerul Economiei si Finantelor muncesc de zor la proiectia bugetara pentru urmatorii sase ani. La cererea presedintelui, guvernul, prin ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian, trebuie sa aduca dovezi intr-o analiza complexa ca o crestere a pensiilor cu 43% este posibila incepand cu anul viitor.
Coordonati in elaborarea proiectiei pe buget de Doina Elena Dascalu, secretarul de stat pentru buget si alte drepturi, reprezentantii Finantelor estimeaza ca, in cateva zile - cel mult o saptamana, documentul asteptat va ajunge pe masa lui Traian Basescu.
Proiectiile pana in 2010 exista, insa ele sunt sub forma de grafice, calcule si nu au o forma ce poate fi facuta publica in acest moment, ne-a declarat Daniela Daraban, consilierul de imagine al ministrului Vosganian.
Aceste proiectii includ sursele veniturilor bugetare: estimari privind numarul salariatilor activi care platesc contributiile la asigurarile sociale, salariul mediu brut, salariul minim brut, gradul de colectare preconizat pentru toate contributiile asigurarilor sociale.
De asemenea, documentele cuprind si cheltuielile asteptate: numarul de pensionari, valoarea punctului de pensie, precum si pensia medie, pe diferite categorii de pensionari.
Un angajat sustine 1,2 pensionari
In Romania sunt, in prezent, 4.733.800 salariati si 5.768.000 pensionari, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Astfel, contributiile unui angajat sustin pensia pentru 1,2 pensionari.
Solutiile propuse de Varujan Vosganian pentru sustinerea majorarii pensiilor se refera doar la anul 2008 si cuprind solutii precum cresterea PIB-ului, cresterea numarului de salariati cu 2%, transferuri de la bugetul de stat, precum si largirea bazei de impozitare pentru pensii.
Ministrul finantelor trebuie sa prezinte aceasta analiza dinamica pentru a vedea daca masura majorarii pensiilor este sustenabila, sustine analistul economic Daniel Daianu.
Potrivit acestuia, marirea pensiilor va genera un consum mai mare, deci un deficit extern mai adanc. Pe de alta parte, trebuie avute in considerare cheltuielile suplimentare care vor greva bugetul de stat in urmatorii ani, cum ar fi cofinantarea pentru fondurile structurale. (Ana Batca)
Capital electoral
Cum se impart voturile de pe urma pensiilor Legea pensiilor, subiect disputat intre PSD- PNL, Traian Basescu - guvern, este, in opinia analistilor politici, o tema electorala cu dus si intors din agenda verii.
Din aceasta batalie politica, PSD pare sa fi pierdut controlul asupra temei pe care a initiat-o, iar capitalul electoral este disputat intre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu.
Cristian Parvulescu considera ca pentru Basescu „este foarte riscant sa nu promulge legea”. „In ultimul sondaj INSOMAR, 99a se pronuntau in favoarea cresterii cuantumului pensiilor, este deja o presiune publica extraordinara”.
PSD pierde in acest moment, spune Parvulescu, deoarece „interventia lui Traian Basescu, prin care a schimbat raportul de forte, a facut ca, pentru moment, PNL sa profite in mai mare masura de aceasta lege”.
„Sa profite in mai mare masura decat PSD, care initial fusese avantajat: pusese problema cu destul de multa energie, in ultimele zile ale sesiunii parlamentare si a amenintat cu motiunea de cenzura”.
Sansa lui Tariceanu
Singurul lucru pe care Tariceanu ar trebui sa-l faca in acest moment pentru a iesi invingator depinde, in primul rand, de capacitatea guvernului de a dovedi ca are resurse.
„Este evident ca Traian Basescu are convingerea ferma ca acele resurse nu exista si ca nu exista capacitate pentru sustinerea unei cresteri pe termen mediu si lung a pensiilor. Daca guvernul va reusi sa prezinte solutia, atunci Basescu va trebui sa promulge legea, iar asta va fi un esec, pentru ca este de presupus ca in campania electorala va fi folosita impotriva sa, deoarece cresterea PD s-a datorat, in primul rand, preluarii electoratului PSD”, a concluzionat Parvulescu.
Greseala PNL
El sustine ca PNL a facut o greseala strategica majora deoarece pensionarii oricum nu-l vor vota. De aceeasi parere este si Bogdan Teodorescu, care spune ca pensionarii sunt, de fapt, impotriva PNL si nu pot fi atrasi printr-o singura miscare.
In opinia sa, sansa lui Traian Basescu este sa „vina cu argumente solide pentru care nu promulga legea, iar mai tarziu sa o propuna ca venind din partea sa”.
Teoretic, spune Teodorescu, PSD ar avea si el de castigat, insa „nu mai beneficiaza de purtatorii de mesaj standard”, pe care i-a epurat din partid. (Andi Manciu)