Trecând în revistă mai multe lamentări de actualitate cum că românii ar fi un popor de oi care nici măcar nu behăie când sunt mânate de ciobani spre destinații doar de ei știute, cred că este interesant de parcurs un fragment dintr-un raport al Serviciului 5 al Direcției I din Departamentul Securității Statului.
Documentul este din decembrie 1983 și cuprinde o ”analiză a muncii informativ-operative desfășurate în anul 1983 în problemele „Artă-cultură“, „Presă-Radioteleviziune-Poligrafie“, „Sănătate“ și „Justiție“.
Numărul celor care se opuneau regimului comunist era destul de mare, iar aici e vorba de cei depistați de Securitate, lucrați ”informativ-operativ”, iar actele de care sunt acuzați arată nu un spirit de turmă, ci unul onorant, de opozant al unui regim totalitar.
Iată fragmentul:
Un ieșean și un bihorean, bănuiți că au vrut să organizeze atentate în 1983!
În majoritatea instituțiilor, locurilor și mediilor au fost identificate persoane care audiază și colportează știrile defăimătoare ale posturilor de radio reacționare, în special ale „Europei Libere“ (pentru acest motiv sunt cuprinse în baza de lucru 86 persoane pe linie de „Artă-cultură“, 17 la „Presă-radioteleviziune-poligrafie“, 171 la „Sănătate“ și 34 la „Justiție“).
Sub influența nocivă exercitată din exterior și pe fondul unor stări de spirit negative, unele persoane din sectoarele date în competență adoptă atitudini politice necorespunzătoare.
– 2 persoane sunt semnalate cu intenții de atentat (1 la I.J. Bihor, pe linie de „Artăcultură“, și 1 la I.J. Iași, pe linie de „Sănătate“).
– S-au constituit 64 anturaje de elemente cu poziție politică necorespunzătoare (20 în problema „Artă-cultură“, 20 la „Presă“ și 24 la „Sănătate“).
Într-un caz mai deosebit, „Conspiratorii“, care a fost clarificat și finalizat operativ, s-a reușit neutralizarea în timp relativ util a unei grupări clandestine, contrarevoluționare, formată din elemente nemulțumite, aventuriere, necunoscute cu antecedente politice sau penale, din diverse sectoare de activitate, al cărei inițiator a fost un tehnician de la Studiourile centrale de radio și televiziune.
Totuși, faptul că, din cele 53 persoane care au acceptat să facă parte din această grupare sau au luat la cunoștință despre existența ei, 13 provin din Radioteleviziune, ridică serioase semne de întrebare privind calitatea și eficiența activității de cunoaștere și prevenire desfășurată în acest obiectiv deosebit de important și vulnerabil.
În problemele din competența serviciului se întreprind, organizat, măsuri de cunoaștere, verificare și prevenire asupra:
– 230 elemente semnalate cu injurii și calomnii la adresa conducerii superioare de partid și de stat (153 la „Artă-cultură“, 44 la „Presă-radioteleviziune-poligrafie“, 113 la „Sănătate“ și 21 la „Justiție“).
– 861 persoane care comentează și se manifestă dușmănos la adresa politicii partidului și statului nostru (21 la „Artă-cultură“, 118 la „Presă-radioteleviziunepoligrafie“, 38 la „Sănătate“ și 139 la „Justiție“).
De remarcat accentuarea tendinței, îndeosebi în rândul scriitorilor din Capitală, de a se manifesta politic necorespunzător, în mod deschis, public, în cadrul unor ședințe la Uniunea Scriitorilor ori în alte prilejuri.