OPERAŢIUNEA "ACOPERIŢI PLAGIATUL": Prim-ministru în Absurdistan

Ministrul Educaţiei a făcut eforturi disperate pentru a împiedica verdictul de furt intelectual pentru şeful său, Victor Ponta.

Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare a decis ieri că teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat.

Comunicatul Consiliului afirmă că 85 de pagini din totalul de 307 al lucrării sunt copiate cuvânt cu cuvânt din alte trei lucrări de specialitate.

Aceste pagini nu sunt încadrate ca citate, între ghilimele, şi nu fac trimitere spre autorii originali, nici în subsolul paginilor, nici la informaţiile biblografice de la sfârşitul lucrării de doctorat.

O bună parte din paginile copiate de Victor Ponta sunt preluate dintr-o carte scrisă de Vasile Creţu, sursă care nu este menţionată deloc în lucrarea de doctorat a premierului. Verdictul de plagiat a fost dat în unanimitate de cei 13 membri prezenţi la şedinţă (7 academicieni şi 6 oameni de ştiinţă). Drept urmare, Comisia de Atestare a Titlurilor Universitare a înaintat o cerere oficială ministrului Educaţiei, pentru a-i retrage titlul de doctor în drept lui Victor Ponta. "Seguro que me retiro" ("Sigur că demisionez"), a declarat premierul pentru ziarul spaniol El Pais. Precizând însă că doar în condiţiile în care plagiatul va fi dovedit.

Or, prentru a împiedica dovedirea plagiatului, premierul şi aparatul său guvernamental au pus piedici peste piedici organismelor abilitate să se pronunţe.

Aflând din rapoartele preliminare ale membrilor Consiliului de Atestare că verdictul foarte probabil va fi cel de plagiat, ministrul interimar al Educaţiei a folosit cea mai recentă unealtă guvernamentală: Monitorul Oficial.

Astfel, vineri dimineaţa, abia începuseră lucrările Consiliului, că MO a publicat decizia ministrului Pop, de dizolvare şi restructurare a acestuia, prin mărirea numărului de membri de la 20 la 45.

Intenţia e transparentă: punerea în minoritate a celor care puteau da verdictul de plagiat.

Însă Consiliul nu a oprit lucrările, aşa cum a cerut ministrul, venit personal la faţa locului, ci a continuat până la pronunţarea deciziei.

Deşi şedinţa Consiliului a început înainte de ora publicării hotărârii ministrului în MO, Liviu Pop susţine că decizia este nulă. Amintim că Pop a schimbat şi componenţa Comisiei de Etică, umplând-o de pesedişti prieteni. Premierul Victor Ponta se clatină. Plagiatul a fost dovedit. Guvernul contestă legalitatea deciziei Şi Mang beneficiază

În siajul mecanismului de a bloca toate deciziile de plagiat împotriva premierului Ponta se află şi Ioan Mang, fostul ministru al Educaţiei, şi el acuzat de câteva plagiate după lucrări ale unor cercetători din întreaga lume: Israel, Taiwan, Statele Unite etc.

Ioan Mang beneficiază de schimbările de fond care afectează Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare şi Comisia de Etică. "În alte părţi ale Europei, pentru plagiat demisionezi. La noi, unde suntem noi, îţi ceri numai scuze, îţi ceri iertare şi mergi înainte." RĂZVAN THEODORESCU, academician Citiţi şi:

  • Cum îl salvează ministrul Educaţiei pe Ponta de plagiat: mai schimbă un Consiliu
  • CTP: Ponta s-a asigurat că va primi un verdict favorabil în cazul plagiatului
  • CTP, despre plagiatul lui Ponta: "Lucrurile încep să arate ca în Germania după victoria naziştilor"
  • Ion Iliescu, despre plagiatul lui Ponta: Am alte preocupări!
  • PDL cere demisia din funcţie a premierului Ponta
  • Miclea: "Plagiat clar. Trebuie să apărăm credibilitatea diplomelor româneşti"
  • Consiliul de Etică analizează lucrările acuzate de plagiat. VEZI ce riscă Ioan Mang
  • O FAMILIE DE PLAGIATORI! Nevasta ministrului Educaţiei, Erica Mang, a copiat şi ea o lucrare ştiinţifică